Перша група українських пілотів F-16 закінчила базове навчання


12:0122.03.2024

Перші 10 українських пілотів пройшли базові навчання на винищувачах F-16 у Великій Британії.

Про це повідомляє пресслужба британського уряду.

10 пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у Великій Британії і одного дня стануть на першу лінію оборони, захищаючи українське небо від путінських військ.

Тепер вони перейдуть до поглибленої льотної підготовки, яку надають французькі ВПС, перш ніж навчитися керувати винищувачами F-16.

Ці зусилля є ключовим внеском Великої Британії до Коаліції повітряних сил під проводом США, Данії і Нідерландів, яка допомагає розбудовувати військово-повітряні сили, що складаються з сучасних винищувачів, які мають стати наріжним каменем збройних сил України. Коаліції сил і засобів були створені минулого року з метою забезпечення довгострокових зобов’язань щодо підтримки Збройних сил України, причому Велика Британія очолює морську коаліцію і коаліцію безпілотників.

Про це заявив Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс:
“Я хотів би привітати цих відважних пілотів із завершенням початкової підготовки тут, у Великій Британії. Завдяки всесвітньо відомим навичкам RAF, ці пілоти отримали найкращу підготовку і тепер на крок ближчі до того, щоб долучитися до боротьби проти незаконного вторгнення Путіна.

Протягом останніх двох років Велика Британія відіграє провідну роль у розбудові військово-повітряного потенціалу України, оснащуючи свої літаки додатковим обладнанням, а також стала першою країною, яка надала Україні крилаті ракети дальнього радіусу дії.

Україна застосовує свої Військово-повітряні сили з руйнівним ефектом, принижуючи Чорноморський флот Росії і завдаючи серйозної шкоди його штабу. Ця подія є ще одним кроком вперед для повітряних сил України – разом з нашими союзниками ми демонструємо, що ми і надалі стоятимемо на боці України.

Сучасні військово-повітряні сили забезпечать значне посилення спроможностей України, які наразі складаються з літаків радянських часів, що діють як потужний стримуючий фактор і високоефективний контрзахід проти власних сил Путіна, обмежуючи їхню здатність атакувати цілі на території України.

Хоча Велика Британія не експлуатує винищувачі F-16, які Україна обрала для формування ядра своїх модернізованих ВПС, Прем’єр-міністр і Міністр оборони послідовно закликають партнерів і союзників підтримати міжнародну програму з навчання і надання літаків українцям, в рамках якої перші F-16 мають надійти в Україну влітку 2024 року.

В рамках підготовки пілоти навчалися загальному управлінню літаком, польотам за приладами літака, низькорівневій навігації та пілотуванню в складі розширеного строю під керівництвом досвідчених інструкторів ВПС. Вони також пройшли підготовку з англійської мови, що допоможе їм у навчанні і посилить оперативну сумісність з військово-повітряними силами НАТО, адже англійська мова є стандартизованою міжнародною мовою польотів.

Після тісної співпраці з французькими ВПС з метою узгодження наших навчальних програм, пілоти продовжать навчання у Франції для проходження поглибленої льотної підготовки перед тим, як перейти до тренувань на самих літаках F-16.

Вони приєдналися до понад 60 000 українців, які пройшли підготовку у Великій Британії з моменту, коли Путін вперше віддав наказ про вторгнення до Криму в 2014 році, в тому числі 36 000 новобранців з 2022 року в рамках операції “Інтерфлекс”.

Один з українських пілотів сказав:
-Мені дуже сподобалось перебувати у Великій Британії і бути частиною цієї навчальної програми. Курс був складним і цікавим. Він зробив мене кращим пілотом. Я вдячний Великій Британії за підтримку України і особисто вдячний інструкторам Королівських ВПС за підготовку мене до майбутнього.

Прем’єр-міністр підтвердив намір Великої Британії підтримати Коаліцію повітряних сил минулого року, забезпечивши базову льотну підготовку, і Королівські ВПС продовжать цю підтримку для нових поколінь українських пілотів та наземного персоналу.

Велика Британія залишається повністю відданою підтримці України: 2,5 млрд фунтів стерлінгів вже виділено на подальшу військову підтримку до 2024 року, в тому числі нещодавно оголошено про виділення 325 млн фунтів стерлінгів двосторонньої підтримки для надання понад 10 000 сучасних безпілотників, а також 245 млн фунтів стерлінгів для продовження надання вкрай необхідних артилерійських боєприпасів.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube