Угорщина викликала посла США через висловлювання Байдена про Орбана після висловлювань Орбана про Трампа


07:0413.03.2024

Угорщина викликала американського посла, щоб висловити йому незадоволення через висловлювання президента США Джо Байдена про те, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан хоче встановлення “диктатури”.

Про це пише Politico.

Під час президентської кампанії в Пенсильванії в п’ятницю Байден заявив, що Орбан “не думає, що демократія працює, і шукає диктатури”, після того, як угорський лідер пообіймався з лідером президентських перегонів від Республіканської партії Дональдом Трампом у Флориді минулого тижня.

У вівторок Угорщина відреагувала бурхливо: міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що Будапешт “не зобов’язаний терпіти брехню, навіть від президента Сполучених Штатів”.

“Такий спосіб мислення президента і демократичної адміністрації є важким тягарем для наших двосторонніх відносин”, – додав Сійярто, згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ.

Орбан викликав обурення в Білому домі після того, як минулого тижня зустрівся з Трампом у Флориді, на зустрічі, під час якої Орбан похвалив Трампа як єдиного кандидата в президенти, який може покласти край війні Росії в Україні.

Захоплення було взаємним. “Немає нікого кращого, розумнішого або кращого лідера, ніж Віктор Орбан. Він фантастичний”, – сказав Трамп у відеозверненні.

Адміністрація Байдена часто конфліктувала з урядом Орбана, в тому числі через тісні зв’язки Угорщини з Росією.

Посольство США в Будапешті підтвердило, що посол Девід Прессман був викликаний на “термінову” зустріч до міністерства закордонних справ у вівторок.

“Посол Прессман завжди вітає можливість обговорити стан демократії в Угорщині з нашим союзником”, – заявив представник посольства США в інтерв’ю AFP.

Нагадаємо, Орбан після зустрічі з Трампом сказав, що той “не дасть ані копійки” Україні



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube