Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО)


17:4412.03.2024

Чехія може організувати закупівлю додаткових 200 тис. артилерійських снарядів для України у третіх країнах.

Про це повідомив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала 12 березня під час конференції з нагоди 25-річчя вступу країни в НАТО, пишуть České Noviny.

За словами чеського прем’єра, ця кількість може доповнити вже підтверджену закупівлю 300 тис. артснарядів.

До ініціативи приєдналися 18 країн. “Я вважаю це великим успіхом. Це ще один доказ того, що Чеська Республіка є повноцінним активним гравцем у європейській політиці безпеки”, – сказав прем’єр-міністр.

Фіала та інші промовці у Замку наголосили на необхідності подальшої підтримки України. Міністр закордонних справ Ян Ліпавський закликав Захід до єдності, щоб цей рік приніс добрі новини з країни, на яку напала Росія. Він сказав, що союзники мають засоби, щоб зупинити найбільшу війну в Європі за останні десятиліття. Хоча Україна не є членом НАТО чи ЄС, Липавський сказав, що вона пожертвувала більше для західних цінностей, ніж будь-яка інша країна з часів Другої світової війни.

Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО) 1
Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО) 7

Міністр оборони Яна Черночова (ODS) також заявила, що хоча Україна не є членом НАТО, вона є ключовим союзником і тим, хто веде найжорсткішу боротьбу з російським експансіонізмом і агресією. Необхідно постачати Україні зброю та боєприпаси і продовжувати тренувати її солдатів, додала вона. “Україна власною кров’ю купує нам час, щоб якнайшвидше привести свою оборону в порядок”, – сказала вона.

Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО) 3
Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО) 8

Ключова роль членства Чехії в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) та подальша підтримка України були головними темами сьогоднішньої конференції у Празькому граді, присвяченої 25-й річниці вступу Чехії до НАТО.

Колишній президент США Білл Клінтон, який виступить на вечірньому засіданні щорічної конференції, отримав від глави чеської держави Петра Павла орден Томаша Гарріга Масарика першого ступеня.

Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО) 5
Чехія знайшла для України ще 200 тис. снарядів (ФОТО) 9

Фіала назвав день вступу до НАТО одним з найважливіших днів у сучасній історії Чехії. Він сказав, що вступ до НАТО 12 березня 1999 року став історичним поворотним моментом для чеської безпеки. Колишній Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон також виступив у Замку з промовою з цієї нагоди.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube