США ретельно готувалися до можливого ядерного удару Росії по Україні наприкінці 2022 року, – ексклюзив CNN


20:3709.03.2024

Наприкінці 2022 року США почали “ретельно готуватися” до того, що Росія може завдати ядерного удару по Україні, що стало б першою ядерною атакою у війні після того, як США скинули атомні бомби на Хіросіму і Нагасакі майже вісімдесят років тому, розповіли CNN два високопоставлені представники адміністрації.

За словами чиновників, адміністрація Байдена була особливо стурбована тим, що Росія може застосувати тактичну або бойову ядерну зброю.

“Це те, що нам представив конфлікт, і тому ми вважали, і я думаю, що це наше право – ретельно підготуватися і зробити все можливе, щоб цього не сталося”, – сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена.

До такої вражаючої оцінки адміністрацію Байдена підштовхнув не один показник, а сукупність подій, аналізу і – що дуже важливо – нових дуже чутливих розвідувальних даних.

Другий високопоставлений чиновник адміністрації сказав, що побоювання адміністрації “були не просто гіпотетичними – вони також ґрунтувалися на певній інформації, яку ми отримали”.

“Ми повинні були планувати так, щоб бути в найкращій позиції на випадок, якщо ця вже немислима подія дійсно станеться”, – сказав мені той самий високопосадовець адміністрації.

У цей період з кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки скликала низку засідань, щоб розробити плани дій у надзвичайних ситуаціях “на випадок, якщо буде дуже чітка вказівка на те, що вони збираються щось зробити, напасти з ядерною зброєю, або якщо вони вже напали, як ми будемо реагувати, як ми спробуємо запобігти цьому або стримати його”, – сказав перший високопоставлений чиновник адміністрації.

“Я не думаю, що багато хто з нас, приступаючи до роботи, очікував, що доведеться витрачати значну кількість часу на підготовку до сценарію, який ще кілька років тому вважався таким, що належить до минулої епохи”, – сказав цей високопоставлений чиновник адміністрації.

Росіяни в оточенні

Кінець літа 2022 року виявився руйнівним періодом для російських військ в Україні. Українські війська наступали на окупований Росією Херсон на півдні. Місто було найбільшою здобиччю Росії з моменту вторгнення. Тепер воно опинилося під загрозою бути втраченим в результаті українського контрнаступу. Важливо, що в міру просування українських військ цілі російські підрозділи опинилися під загрозою оточення. В адміністрації вважали, що така катастрофічна втрата може стати “потенційним спусковим гачком” для застосування ядерної зброї.

“Якщо значна кількість російських військ була захоплена, якщо їхні життя були зруйновані, це було свого роду передвісником потенційної загрози безпосередньо російській території або російській державі”, – сказав перший високопоставлений чиновник адміністрації.

“У Херсоні в той час з’являлося все більше ознак того, що російські лінії можуть зруйнуватися. Десятки тисяч російських військових були потенційно вразливі”.

Росія втрачала позиції на суверенній території України, а не всередині Росії. Але офіційні особи США були стурбовані тим, що президент Росії Володимир Путін бачив це по-іншому. Він заявив російському народу, що Херсон тепер є частиною самої Росії, і, отже, може сприйняти руйнівні втрати там як пряму загрозу для нього і російської держави.

“Наша оцінка протягом певного часу полягала в тому, що один зі сценаріїв, в якому вони розглядають можливість застосування ядерної зброї, [включав] такі речі, як екзистенційні загрози російській державі, прямі загрози російській території”, – сказав перший високопоставлений чиновник адміністрації.

За такої оцінки, Росія може розглядати тактичний ядерний удар як стримуючий фактор проти подальших втрат підконтрольних їй територій в Україні, а також проти будь-якого потенційного нападу на саму Росію.

Фальшивий прапор

У той же час російська пропагандистська машина поширювала нову історію під чужим прапором про українську “брудну бомбу”, яка, як побоювалися американські чиновники, могла бути призначена для прикриття російської ядерної атаки.

У жовтні 2022 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу зробив низку телефонних дзвінків представникам оборонних відомств США, Великої Британії, Франції та Туреччини, повідомивши їм, що Кремль “стурбований можливими провокаціями з боку Києва, пов’язаними із застосуванням брудної бомби”.

Американські та інші західні чиновники відкинули російські попередження. Тим не менш, посол Росії в ООН надіслав листа безпосередньо до Організації Об’єднаних Націй, в якому детально описав ту ж саму нібито загрозу. Російські офіційні особи стверджували, що Україна створить і підірве брудну бомбу проти російських військ, а потім звинуватить у нападі Росію.

Американські офіційні особи відкинули російські попередження, але побоювалися мотивації, що стояла за ними. “Російські публічні заяви про можливість використання Україною брудної бомби були зроблені на порожньому місці, і ми бачили, що вони не мають під собою жодного підґрунтя”, – сказав перший високопосадовець адміністрації США. “Більше занепокоєння” у цього чиновника викликало те, що росіяни говорили такі речі “або як привід для того, щоб зробити щось божевільне, або як прикриття для того, що вони самі збиралися зробити. Тож це було досить тривожно”.

Але була ще одна деталь, яка підняла таку стурбованість на новий рівень. Західні розвідувальні служби отримали інформацію про те, що між російськими офіційними особами відбуваються комунікації, в яких відкрито обговорюється можливість ядерного удару.

Як описав перший високопосадовець адміністрації, були “ознаки того, що ми отримували інформацію через інші засоби, що це було принаймні те, що обговорювалося на нижчих рівнях російської системи”.

Доступ США до російських внутрішніх комунікацій виявився можливим і раніше. Напередодні вторгнення в Україну США перехопили розмови російських військових командирів, які обговорювали підготовку до вторгнення; ці розмови стали частиною оцінки американської розвідки, яка пізніше підтвердилася, що вторгнення було неминучим.

“Це ніколи не буває однозначною, чорно-білою оцінкою, – сказав перший високопосадовець адміністрації. “Але рівень ризику, здавалося, зростав, перевищуючи той, який був у будь-який інший момент часу”.

Чи знали про це США?

США жодного разу не отримували розвідувальних даних, які б вказували на те, що Росія здійснює кроки з мобілізації своїх ядерних сил для здійснення такої атаки.

“Очевидно, що ми надавали великого значення відстеженню і мали певну можливість принаймні відстежувати такі переміщення її ядерних сил”, – сказав цей високопоставлений представник адміністрації. “І жодного разу ми не побачили жодних ознак тих кроків, які ми могли б очікувати від них, якби вони йшли шляхом застосування ядерної зброї”.

США ретельно готувалися до можливого ядерного удару Росії по Україні наприкінці 2022 року, - ексклюзив CNN 1
США ретельно готувалися до можливого ядерного удару Росії по Україні наприкінці 2022 року, - ексклюзив CNN 3


Несправжня боєголовка, що імітує ядерну частину стратегічної крилатої ракети Х-55СМ, яка використовувалася російськими військами під час ракетних ударів по Україні, під час брифінгу для ЗМІ в Києві, Україна, грудень 2022 року. NurPhoto/Getty Images

Однак американські посадовці не були впевнені, що знають, чи переміщує Росія тактичну ядерну зброю на місця. На відміну від стратегічної ядерної зброї, здатної знищити цілі міста, тактична або бойова ядерна зброя є досить малою, щоб її можна було переміщати непомітно, і вона може бути застосована зі звичайних систем, вже розгорнутих на полі бою в Україні.

“Якби вони збиралися застосувати тактичну ядерну зброю, особливо тактичну ядерну зброю дуже малої потужності, і особливо якби вони збиралися застосувати лише одну або дуже малу кількість боєголовок, нам не було на сто відсотків зрозуміло, що ми обов’язково б про це знали”, – продовжив цей високопоставлений представник адміністрації.

Кілька високопосадовців адміністрації взяли участь у терміновому зв’язку з Росією. Державний секретар Ентоні Блінкен “дуже прямо” висловив занепокоєння США міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, за словами високопосадовців адміністрації. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі зателефонував своєму російському колезі генералу Валерію Герасимову, начальнику Генерального штабу Збройних сил Росії. За словами високопоставленого американського чиновника, президент Джо Байден відправив директора ЦРУ Білла Бернса поговорити з Сергієм Наришкіним, головою Служби зовнішньої розвідки Росії, в Туреччині, щоб повідомити про занепокоєння США з приводу ядерного удару і оцінити наміри Росії.

США також тісно співпрацювали зі своїми союзниками над розробкою планів на випадок російської ядерної атаки і надсилали попередження російській стороні про наслідки такого удару.

“Ми провели низку спокійних розмов з основними союзниками, щоб обговорити наші плани, – сказав мені перший високопосадовець адміністрації. “Це відмінна риса всього нашого підходу – ми краще і сильніше робимо ці речі, коли ми повністю узгоджені з нашими союзниками”.

Індія і Китай

Крім того, США намагалися заручитися підтримкою країн, що не є членами Альянсу, зокрема, Китаю та Індії, щоб утримати Росію від такої атаки.

“Одна з речей, яку ми зробили, – це не лише безпосередньо повідомити їх, але й наполегливо закликати, натиснути, заохотити інші країни, до яких вони можуть бути більш уважними, зробити те ж саме”, – сказав другий високопоставлений чиновник адміністрації.

Американські чиновники кажуть, що інформаційно-просвітницька робота і публічні заяви китайського лідера Сі Цзіньпіна і прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді допомогли запобігти кризі.

“Я думаю, ми вважаємо, що демонстрація міжнародному співтовариству стурбованості з цього приводу, особливо стурбованості ключових країн щодо Росії і Глобального Півдня, також була корисним, переконливим фактором і показала їм, якою може бути ціна всього цього”, – сказав перший високопоставлений чиновник адміністрації.

“Я думаю, що той факт, що ми знаємо, що Китай втрутився, Індія втрутилася, інші втрутилися, можливо, мав певний вплив на їхнє мислення, – сказав другий високопоставлений чиновник адміністрації. “Я не можу продемонструвати це позитивно, але я думаю, що це наша оцінка”.

Небезпека зменшилася, коли війна на сході увійшла в період відносної стагнації. Однак США та їхні союзники не втрачають пильності.

“З того часу ми менше занепокоєні неминучою перспективою, але вона ніколи не йде з наших думок”, – сказав один високопоставлений американський чиновник. “Ми продовжуємо вдосконалювати плани, і … не виключено, що ми можемо зіткнутися з принаймні зростаючим ризиком цього знову в найближчі місяці”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube