Важливий візит. “Путін допоміг Європі прокинутися після самовдоволеного сну”, – прем’єр Албанії


10:1428.02.2024

Західні Балкани готові зробити свій внесок у боротьбу з Росією на тлі європейських і західних “відмовок” і “обмежень” щодо допомоги.

Це заявив прем’єр-міністр Еді Рама в інтерв’ю напередодні візиту президента України Володимира Зеленського в країну, передає Euractiv.

Рама додав, що роль Західних Балкан стає ще більш важливою для ЄС, оскільки вони починають розуміти це перед обличчям спільного ворога Володимира Путіна:

“Настільки ж, наскільки ми потребуємо вас, ви потребуєте нас. Чому? Перш за все, для того, що для вас найдорожче – для безпеки”, – сказав він.

Зеленський прибув до Тирани на саміт Україна-Південно-Східна Європа, який відбудеться в середу (28 лютого), а наступного дня відбудеться саміт лідерів ЄС-Західні Балкани, на якому, як очікується, основна увага буде приділена новому Плану зростання і стабільності ЄС.

Переговори щодо України в Албанії є останніми в низці переговорів, організованих у таких європейських країнах, як Мальта, Франція та Швейцарія.

Україна отримала менше третини з одного мільйона артилерійських снарядів, які ЄС пообіцяв поставити до березня, заявив у понеділок президент Володимир Зеленський.

Відповідаючи на запитання, що може запропонувати Тирана на тлі “втоми” від України, проблем з досягненням консенсусу на рівні ЄС щодо фінансування, невиконання зобов’язань з постачання боєприпасів, нерішучості щодо деяких форм військової підтримки, а також різних вето і затримок, Рама закликав Захід звернути увагу на поточний стан справ.

“Якщо подивитися на наші країни, то Чорногорія, Північна Македонія, Хорватія, Сербія, Боснія і Герцеговина, які повністю солідарні з Україною, скажуть щось більшим і багатшим хлопцям. Їхні обіцянки є, їхня зацікавленість є, але я не впевнений, що виправдання всіх цих затримок і обмежень може витримати довше”, – сказав Рама в інтерв’ю.

“Кожен повинен виконати свої зобов’язання”, – додав він.

Прем’єр-міністр Албанії сказав, що він не вірить, що саміт і залучення регіону змінять темп розвитку подій для всієї демократичної спільноти, але він не буде недооцінювати внесок і вплив, який вони можуть мати.

“Ми робимо свою роботу”, – додав він.

У саміті візьмуть участь регіональні лідери з Сербії, Косово, Чорногорії та Північної Македонії, хоча прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не буде присутній, натомість надіславши “представника на низькому дипломатичному рівні”, повідомляє Euronews.

Обговорюючи запланований на четвер саміт, в якому також візьме участь комісар з питань розширення Олівер Варгеї, Рама пояснив, що план зростання, розпочатий у 2023 році, є кроком вперед в умовах стагнації розширення.

“Кожен крок вперед у зближенні між собою – це крок вперед до Європейського Союзу. Кожен крок вперед до Європейського Союзу – це крок вперед до розширення”, – додав він.

Щодо майбутніх виборів до Європарламенту та можливої перемоги правих, Рама не хвилюється і каже, що в Європі все може змінитися, але потреба в розширенні та спільний ворог Путін – ні.

“Путін допоміг їм прокинутися після довгого, самовдоволеного сну щодо Балкан, а щодо України та Молдови – це побічний, хороший ефект цього кошмару. Я не бачу, щоб розширення ставилося під сумнів”.

Що стосується прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який очолить НАТО наприкінці цього року, то Рама підтримує його.

“Те, що Рютте йде в НАТО, є дуже доброю новиною для НАТО. Він також на 100% наш кандидат. З Марком Рютте на чолі НАТО матиме дуже вмілого політика і справжнього лідера, який знає, як діяти в складних ситуаціях і довів, що здатен йти на компроміси”, – сказав він.

Рама продовжив, що Рютте може стати голосом Європи в США і навпаки, особливо з огляду на привид колишнього президента США Дональда Трампа, який повертається до Білого дому.

“Рютте – саме та людина, яка може поговорити з кожним президентом США. Повірте мені, я знаю це точно”, – сказав Рама.

Нагадаємо, участь у саміті «Україна – Південно-Східна Європа» та переговори: що Зеленський робитиме в Албанії



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube