Данія підписала з Україною угоду про “безпекові зобов’язання”


15:3722.02.2024

Конкретно це означає, що Данія зобов’язується підтримувати Україну як у військовому, так і в цивільному плані протягом наступних десяти років.

 Про це повідомляє DR.dk.

На кону не лише людські життя, але й наша свобода та демократія, які перебувають під серйозним тиском.
Прем’єр-міністр Метте Фредеріксен щойно заявила про це на прес-конференції в Марієнборзі.

“Це найсерйозніша ситуація в галузі політики безпеки з часів закінчення холодної війни. І данський уряд не може підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не будемо стояти разом, Україна не встоїть, і тоді потенційно не встоїть і Європа”, – каже Метте Фредеріксен.

Угода допоможе підтримати здатність України захистити країну від Росії, а також допоможе стримати майбутні російські напади.

Водночас, Данія надає Україні трохи більше 1,7 мільярда данських крон у вигляді пакету допомоги №15. Це допоможе забезпечити закупівлю засобів протиповітряної оборони, безпілотників та 15 000 артилерійських снарядів.

Підтримка України з боку Данії

Загалом Данія надала Україні підтримку на загальну суму 34,5 млрд данських крон. Це без урахування данської підтримки через ЄС. Цивільна підтримка становить близько 3 мільярдів.

Це згідно з оглядом Міністерства оборони.

Серед переданого обладнання:

407 ракет “Стрингер”, частини авіаційного озброєння, обладнання для розмінування, понад 100 танків “Леопард-1”, 14 танків “Леопард-2”, 54 бронетранспортери М113, артилерійські снаряди та багато іншого.

Крім того, Данія ініціювала навчання українських пілотів та допоміжного персоналу на винищувачах F-16.

За словами прем’єр-міністра, вже всім має бути зрозуміло, що Росія хоче війни більше, ніж хоче миру.

“Росія перебуває в процесі перетворення на справжню економіку війни. Усуваються політичні опоненти. І Путін продемонстрував свою готовність жертвувати молодими хлопцями на полі бою. Звичайно, не можна дозволити Росії визначати кордони Європи силою. Свобода і демократія повинні перемогти в кінці кінців”, – каже Метте Фредеріксен.

“Зростає побоювання, що те, що ми бачимо в Україні, не є кінцем шляху для Росії, а скоріше проміжною метою на шляху до чогось іншого. І ми повинні бути на правильному боці історії, – каже міністр оборони Троельс Лунд Поульсен, який також був присутній на прес-конференції.

“Занадто багато людей думали, що для Росії це буде легкою справою, але це виявилося затяжною війною. Це пов’язано з високою ефективністю, зусиллями і мужністю українців, але це також можна пояснити величезною підтримкою, яку союзники надають з початку війни, вважає міністр оборони. Ось чому ми повинні продовжувати підтримувати українську боротьбу за свободу. Тому що боротьба все ще триває. І на кону не лише людські життя, але й наша свобода та демократія, які перебувають під серйозним тиском”, – каже він.

Кілька інших європейських країн уклали подібні угоди з Україною. Серед них – Англія, Франція та Німеччина.

Прем’єр-міністр також впевнена, що ще більше країн наслідуватимуть цей приклад.

“Цими зобов’язаннями ми посилаємо дуже чіткий і недвозначний сигнал міжнародному співтовариству, що ми повністю підтримуємо Україну, в тому числі і в довгостроковій перспективі”.

За словами прем’єр-міністра, Росія становить зростаючу загрозу не лише по відношенню до України. Тому, на думку данського уряду, не існує способу обійти значне європейське переозброєння.

“Тому ми повинні швидко зміцнювати данську оборону. Інвестувавши 155 мільярдів данських крон, ми готуємося до історичного посилення оборони. Але ми вже можемо сказати, що очікуємо, що нам знадобиться більше”, – каже Метте Фредеріксен.

Це буде дорого коштувати, підкреслює прем’єр-міністр. “Але свобода має свою ціну.

Було “до” і є “після” 24 лютого 2022 р. Світ став більш небезпечним місцем. Ми повинні це визнати і діяти”.

Метте Фредеріксен підкреслює, що немає жодних ознак прямої військової загрози для Данії з боку Росії.

“Але зростає побоювання, що те, що ми бачимо в Україні, не є кінцевою точкою для Росії, а скоріше проміжною метою на шляху до чогось іншого”, – каже прем’єр-міністр.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube