Компанія Мазепи починає видобування бурштину, інвестор – з Китаю


08:4106.02.2024

Компанія «Центр «Сонячне ремесло» бізнесмена Ігоря Мазепи та партнерів починає роботи на Томашгородському родовищі бурштину в Рівненській області. До видобування планують приступити цієї весни, повідомив власник інвесткомпанії Concorde Capital на своїй сторінці у Facebook. 

Площа родовища – 457,7 га, прогнозовані запаси – 191 т, зазначив Мазепа.

Він розповів, що восени минулого року він з партнерами придбав компанію «Санкамян», яка пройшла всі дозвільні процедури та отримала ліцензію на видобування бурштину в липні 2022 року. 

Також, за словами бізнесмена, до проєкту залучили іноземного інвестора. Це китайський підприємець Ванг Чжикай, якого Мазепа назвав «одним із основних операторів китайського ринку бурштину». 

«Ванг Чжикай став одним із небагатьох прямих іноземних інвесторів в Україну під час війни», – наголосив Мазепа.

За його словами, безпосередній видобуток бурштину планується розпочати навесні. «Проєкт створить близько 100 нових робочих місць, прогнозовані обсяги видобутку становитимуть плюс-мінус 20 т на рік. При цьому лише податки на користування надрами становитимуть майже 1000 грн за кожен кг бурштину, 30% з яких відійдуть місцевій громаді», – зазначив Мазепа.

Бізнесмен оцінює обсяг ресурсів на освоєння нового родовища у «десятки мільйонів доларів». «Тож Україна отримає інвестиції, ринок бурштину – продовження легальної історії видобутку та ще більший вихід на зовнішні ринки, а Рівненська область і місцеві громади – нові робочі місця, надходження у бюджет і ліс на місці відпрацьованих ділянок», – вважає Мазепа.

Як зазначаэ

Як зазначає Forbes, у 2017 році Мазепа став співвласником компанії «Центр «Сонячне ремесло», яку в 2007-му заснувала Галина Симха. До 2009 року вона вклала в розвідку родовища 5,5 млн грн. У 2017 році для розвитку бізнесу підприємниця вирішила залучити інвестора. Протягом пʼяти-шести років компанія планує відпрацювати ділянку біля смт Володимирець Рівненської області, на якій залягає близько 40 т бурштину. У травні 2021 року підприємство почало видобуток.

За даними Держгеонадр, Україна посідає третє місце у світі після Польщі та Росії за розвіданими запасами бурштину – близько 1430,8 т. Більша частина покладів знаходиться у Волинській, Рівненській, Житомирській і Київській областях. За даними Міністерства екології за 2015 рік, щороку в Україні видобувається близько 120–300 т нелегального бурштину. Легальний видобуток у 2019 році становив 2,8 т. Законний видобуток – справа трудомістка: потрібно отримати ліцензію і необхідні дозвільні документи, узгодити бізнес-план у державних відомствах та інвестувати у видобуток. В основному легальний видобуток готові потягнути державні та комунальні підприємства.

У 2022 році компанія «Центр «Сонячне ремесло», в яку інвестував Concorde Capital Мазепи, видобула більше 10 т бурштину на $6–7 млн.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube