У подальших пакетах військової допомоги Україна чекає F-16 та ракети з дальністю ураження у 300-500 км, – Наєв


11:4105.02.2024

Про це командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів у інтерв’ю з приводу річниці створення Командування.

“У подальших пакетах військової допомоги Україна чекає літаки F-16 та ракети з дальністю ураження цілей у 300-500 кілометрів, що дозволить Силам оборони України досягти ще більших успіхів на полі бою та звільнити нашу територію від ворога”, – сказав він.

Наєв зазначив, що саме Командуванням було встановлено дату та час можливого вторгнення на територію України, що сприяло своєчасному приведенню Сил оборони України в готовність до відбиття агресії.

– Завдяки виконаним заходам вдалося мінімізувати втрати в особовому складі, військовій техніці та підготуватися до відсічі збройної агресії. По-друге, було здійснено оперативне розгортання Сил оборони, що стало підґрунтям для дій Сил оборони України з відбиття збройної агресії рф. По-третє, було зупинено просування противника на Одесу. Завдяки цим діям Україна зберегла вихід до Чорного моря, а ворогові не вдалося окупувати більшу частину Миколаївської та Одеської областей. По-четверте, не було допущено оточення угруповання Об’єднаних сил на Сході. І останнє – створено умови для звільнення Харківщини.

Він також зазначив кардинальні зміни в озброєнні ЗСУ кращими зразками західної зброї.

– Ні для кого не секрет, що напередодні повномасштабного вторгнення ЗС України отримали від наших західних партнерів в якості допомоги ті чи інші зразки озброєння, якими одразу ж було укомплектовано бойові підрозділи. Зазвичай це були засоби оборонного бою, які використовували для враження бронетехніки противника.

У перший місяць повномасштабного вторгнення рф на територію України важливу роль відіграли надані нам країнами-партнерами протитанкові ракетні комплекси NLAW, JAVELIN та переносні зенітно-ракетні комплекси STINGER, STARSTREAK, PIORUN. Військовослужбовці мобільних протитанкових вогневих груп із засідок знищували колони бронетехніки противника та порушували логістичне забезпечення його підрозділів. Мобільні групи ППО, озброєні переносними зенітно-ракетними комплексами, нищили літаки та ударні гелікоптери, знищували десант противника в повітрі.

ЗС України завдяки матеріально-технічній допомозі країн-партнерів отримали західні артилерійські зразки озброєння, що за своїми тактико-технічними характеристиками переважають подібні зразки артилерії рф. Зокрема надійшли польові гаубиці М777А1, FH70 та самохідні артилерійські установки CAEZAR, AHS Krab, PzН-2000, М109, які в поєднанні з системами контрбатарейної боротьби та розвідувальними БпЛА дозволили Силам оборони знівелювати багатократну перевагу противника в артилерії та звести нанівець російську тактику «вогневого валу».

Із появою влітку 2022 року реактивних систем залпового вогню М142 HIMARS, а пізніше й М270 MLRS, противник поніс ще більш відчутні втрати в логістичному забезпеченні своїх передових підрозділів і був змушений переміщувати свої польові склади та пункти управління на відстань понад 100 кілометрів від переднього краю. Це призвело до збільшення логістичного «плеча» підвозу боєприпасів та матеріальних засобів, ускладнення управління військами, втрати наступальних спроможностей та переходу до вимушеної оборони (а з часом і до «жесту доброї волі» з правого берега Дніпра та евакуації з Херсона).

Під час ракетного терору взимку 2022-2023 років вирішальну роль у нівелюванні ракетної загрози та захисті нашої критичної інфраструктури від ударних БпЛА (типу SHAHED-131/136) відіграли зенітно-ракетні комплекси середньої дальності NASAMS, IRIS-T SLM та зенітні самохідні артилерійські установки GEPARD, які дозволили підвищити ефективність ППО до 75-80%. А сьогодні показники знищення засобів повітряного нападу противника іноді досягають навіть 100%. Із надходженням на озброєння в квітні 2023 року зенітно-ракетного комплексу PATRIOT протиракетний щит України посилився ще більше за рахунок збільшення дальності знищення аеродинамічних цілей на відстані до 150 км. Ми отримали надійний захист від балістичних ракет противника “Іскандер” та “Кинджал”.

Варто відзначити ще два зразки озброєння, які є нашими розробками й увійдуть до підручників військового мистецтва. Перший – це безпілотні морські ударні дрони SEABEBI та деякі інші, виробництво та бойове застосування яких змусило чорноморський флот рф забути про панування в північно-західній частині Чорного моря та до залучення значних додаткових сил і засобів для посилення охорони своїх морських баз та Кримського мосту. Другий – це FPV-дрони, що є значно дешевшими, але не менш ефективними засобами ураження техніки та живої сили противника, ніж протитанкові ракетні комплекси та артилерійські боєприпаси.

У подальших пакетах військової допомоги Україна чекає літаки F-16 та ракети з дальністю ураження цілей у 300-500 кілометрів, що дозволить Силам оборони України досягти ще більших успіхів на полі бою та звільнити нашу територію від ворога.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube