До 2050 року захворюваність раком у світі зросте більш ніж на 75%, – ВООЗ


18:5901.02.2024

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2050 року кількість випадків захворювання на рак у світі зросте більш ніж на 75%.

Про це із посиланням на прогноз ВООЗ пише The Guardian.

Останні дані Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР), що входить до складу ВООЗ, свідчать про зростаючий тягар раку: з 14,1 мільйона нових випадків захворювання і 8,2 мільйона смертей у світі у 2012 році до 20 мільйонів нових випадків і 9,7 мільйона смертей десять років по тому. За прогнозами МАИР, до 2050 року буде зареєстровано понад 35 мільйонів нових випадків захворювання на рак, що на 77% більше, ніж у 2022 році, а кількість смертей майже подвоїться з 2012 року і перевищить 18 мільйонів.

За даними МАІР, тютюнопаління, вживання алкоголю та ожиріння є ключовими факторами зростання захворюваності на рак, а також старіння і зростання чисельності населення.

За прогнозами, у 2050 році в країнах з найвищим рівнем доходу буде зареєстровано додатково 4,8 мільйона нових випадків захворювання, але найбільше зростання захворюваності спостерігатиметься в країнах з низьким рівнем доходу. За прогнозами, смертність від раку в останніх країнах зросте майже вдвічі.

“Вплив цього зростання не буде відчуватися рівномірно в різних країнах”, – сказав д-р Фредді Брей, керівник відділу спостереження за раком МАІР. “Ті, хто має найменше ресурсів для боротьби з раком, будуть нести основний тягар глобального тягаря раку”.

Глобальна обсерваторія IARC, яка охоплює 185 країн і 36 типів раку, показує, що на 10 типів раку припадає близько двох третин нових випадків захворювання і смертей у світі в 2022 році.

Рак легенів – найпоширеніший вид раку в усьому світі, на який припадає 12,4% нових випадків захворювання і 18,7% смертей. Рак молочної залози є другою найпоширенішою формою, але, хоча на нього припадає 11,6% випадків, він спричиняє менше 7% смертей. Іншими основними причинами смерті є рак кишечника, печінки та шлунку.

Нерівність особливо помітна в захворюваності на рак молочної залози. Жінки в країнах з низьким рівнем доходу мають на 50% менше шансів отримати діагноз, ніж жінки в країнах з високим рівнем доходу, що наражає їх на “набагато вищий ризик смерті від цього захворювання через пізню діагностику і недостатній доступ до якісного лікування”, – сказала д-р Ізабель Соерджоматарам, заступник керівника відділу нагляду за раком Міжнародного агентства з вивчення раку (МАІР).

У кожній 12-й жінці в країнах з високим рівнем доходу протягом життя діагностують рак молочної залози, і кожна 71-а з них помре від нього, свідчать цифри. У бідніших країнах лише одна з 27 жінок отримує цей діагноз протягом життя, але одна з 48 помирає від цієї хвороби.

Незважаючи на те, що рак шийки матки можна повністю попередити, він є восьмим найпоширенішим видом раку в світі і дев’ятою найбільшою причиною смертності від раку, на яку припадає 661 044 нових випадків і 348 186 смертей. Це найпоширеніший вид раку серед жінок у 25 країнах, багато з яких знаходяться в Африці на південь від Сахари.

Коментуючи ці цифри, д-р Кері Адамс, голова Міжнародного союзу боротьби проти раку, сказав: “Незважаючи на прогрес у ранньому виявленні раку, лікуванні та догляді за хворими, існують значні відмінності у результатах лікування раку не тільки в різних регіонах світу: “Незважаючи на прогрес, досягнутий у ранньому виявленні раку, лікуванні та догляді за хворими на рак, існують значні відмінності в результатах лікування раку не тільки між регіонами світу з високим і низьким рівнем доходу, а й всередині країн.

“Те, де хтось живе, не повинно визначати, чи буде він жити. Існують інструменти, які дозволяють урядам визначати пріоритети в лікуванні раку та забезпечувати кожному доступ до якісних послуг за доступними цінами. Це не лише питання ресурсів, а й питання політичної волі”.

Доктор Панагіота Мітру, директор з досліджень, політики та інновацій Всесвітнього фонду досліджень раку, сказала: “Такі вражаючі цифри б’ють на сполох у всьому світі щодо величезної нерівності в захворюваності на рак і смертності від нього, яка існує як між різними країнами, так і всередині них.

“Настав час серйозно поставитися до цієї глобальної кризи, якщо ми хочемо переломити ситуацію”.

Професор Соланж Пітерс, президент Міжнародного фонду боротьби з раком, висловила жаль з приводу збільшення розриву в лікуванні раку. “Викликає тривогу той факт, що лише 5% світових витрат на боротьбу з раком досягають країн, на які припадає 80% тягаря онкологічних захворювань”, – сказала вона.

“Розробка все більш і більш захоплюючих методів лікування раку досягає [все менше і менше] людей у всьому світі. У той час як пацієнти в країнах з високим рівнем доходу можуть жити і виліковуватися від раку, пацієнти в неблагополучних умовах болісно помирають від тієї ж хвороби.

“Ми повинні подолати цю соціальну трагедію та економічний тягар, запобігаючи мільйонам смертей від раку за допомогою стратегічних інвестицій. Настав час подолати цей розрив і рятувати життя в усьому світі”.

Д-р Жан-Ів Блей, директор з питань державної політики Європейського товариства медичної онкології, сказав, що напередодні “цунамі” нових випадків раку необхідно вжити “швидких і рішучих” заходів для зменшення забруднення, впливу азбесту та інших канцерогенів, пом’якшення поведінки, що підвищує ризик раку, а також подолання перешкод і нерішучості щодо вакцинації проти раку, якому можна запобігти.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube