Британія може списати 2 фрегати, Неїжпапа каже – “візьмем”


12:2328.01.2024

Україна виграла б війну швидше, якби мала дозвіл стріляти з британської та іншої західної зброї по цілях у глибині Росії, заявив глава українського флоту.

Віце-адмірал Олексій Неїжпапа заявив в інтерв’ю Sky News, що хід всього конфлікту був би зовсім іншим, якби українським силам було дозволено використовувати західні боєприпаси без обмежень із самого початку.

Велика Британія, США та інші союзники погодилися надати Україні ракети більшої дальності лише минулого року. Українські війська використовують їх для ураження цілей на окупованих Росією територіях України, але не в глибині Росії на тлі побоювань щодо ескалації конфлікту.

У розлогому інтерв’ю український командувач також заявив, що його ВМС із задоволенням візьмуть під свою опіку два британські військові кораблі, які, як повідомляється, можуть бути достроково виведені із складу флоту через нестачу моряків на тлі кризи з набором на військову службу.

“Ми повинні мати можливості, щоб переконатися, що Росія назавжди відмовиться від думки навіть дивитися в бік України, в тому числі на морі”, – сказав віце-адмірал Неїжпапа.

Незважаючи на обмежені військово-морські засоби, українські збройні сили за підтримки Великої Британії та інших союзників проводять операцію в стилі “Давид проти Голіафа” проти набагато більшого Чорноморського флоту Росії в окупованому Криму і навколо нього, знищуючи кораблі, інфраструктуру і навіть виводячи з ладу підводний човен.

Салют одним пальцем російському флагману

Сувеніри про морську війну прикрашають кімнату в секретному місці в Одесі, на півдні України, де адмірал давав інтерв’ю на початку цього місяця.

В одному з кутів стоїть кришка від корпусу української ракети, яка була використана для потоплення флагмана Чорноморського флоту Росії в перші тижні повномасштабного вторгнення.

На одній стороні кришки намальовано зображення російського корабля у полум’ї, на передньому плані якого стоїть український десантник, що віддає йому честь одним пальцем.

Британія може списати 2 фрегати, Неїжпапа каже - "візьмем" 1
Британія може списати 2 фрегати, Неїжпапа каже - "візьмем" 3

Потоплення “Москви” “досягло не лише військової мети, але й політичної”, – сказав віце-адмірал Неїжпапа, з гордістю тримаючи в руках незвичайний витвір мистецтва, розміром з дуже велику тарілку.

“У той момент Україна зрозуміла, що Москву можна перемогти”.

Ще один шматок історії закріплений на стіні в дерев’яній рамі, вкритій склом.

На ній зберігається бойова кнопка британської ракети Storm Shadow, випущеної з українського бомбардувальника Су-24 по штабу ВМФ Росії в портовому місті Севастополь в Криму 22 вересня 2023 року – ще один історичний удар, що став знаковим.

Про секретні операції, які проводять українські військові за підтримки західних союзників проти російського флоту, дуже мало відомо широкому загалу, але вони включають цілу низку різних способів нападу, в тому числі підводні дрони, західні ракети і навіть гідроцикли.

“Наші успіхи у 2022 та 2023 роках стали результатом складних, але інноваційних рішень, яких раніше не було”, – сказав командувач ВМС.

Вважається, що Україна знищила понад два десятки російських суден, що змусило Москву відвести низку військових кораблів з Криму до російського порту Новоросійськ.

Ці дії ускладнили для Росії морську блокаду українських чорноморських портів, запроваджену з метою зменшити можливості Києва експортувати зерно.

Колишні методи нападу можуть більше не спрацювати, попереджає адмірал

За словами адмірала, морська війна має дві мети – зупинити російський флот від нападу на Україну і забезпечити доступ кораблів до українських портів.

Але оскільки повномасштабне вторгнення триває вже третій рік, він попередив, що попередні методи нападу можуть більше не спрацювати.

“Ворог адаптується, і ми також повинні адаптуватися. Сучасна війна – це війна технологій. Хто переможе в технологічному сенсі, той і переможе”, – сказав він.

Що могло б допомогти Україні, так це можливість використовувати західну зброю великої дальності, таку як британська ракета Storm Shadow або американські тактичні ракетні комплекси ATACMS, проти військових об’єктів на території Росії.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що Україна могла б виграти війну швидше, якби отримала такий дозвіл, командувач сказав: “Звичайно, швидше: “Звичайно, чим швидше Збройні сили матимуть необхідні бойові спроможності і певні можливості для знищення об’єктів інфраструктури противника, тим швидше ми переможемо”.

Він додав: “Як військовий, я скажу наступне: ворог, знаючи бойові можливості [наших] збройних сил, відповідно реагує на наші дії. Тому, звичайно, якби у нас були безмежні можливості, повірте, війна розгорталася б зовсім по-іншому.

Якби Україна мала певні види далекобійного озброєння, яке можна застосовувати вглиб території противника, звичайно, противник поводився б по-іншому, в тому числі і на полі бою.

Путін поводиться як дрібний гангстер, який знає, що якщо йому відповідатиме удар за ударом, то він не почне бійку… Якщо він зрозуміє, що Україна може дати відсіч і змусити його по-справжньому відчути біль, звичайно, він все це кине. От і все”.

Військово-морському флоту потрібні бойові кораблі

Західні союзники – згідно з публічними коментарями військових і політичних лідерів – обмежили використання своєї зброї в межах України і на утримуваній Росією українській території через побоювання розпалювання прямої війни між Москвою і Заходом, навіть незважаючи на те, що російські війська завдають ударів по українським військам з різних куточків Росії.

Окрім надання ракет, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс повідомив у грудні, що два тральщики Королівського військово-морського флоту будуть передані українському флоту, хоча кораблі не зможуть заходити в українські порти до закінчення війни через обмежений доступ до Чорного моря.

За повідомленнями, Британія також розглядає можливість списання двох фрегатів типу 23 через нестачу моряків.

Відповідаючи на запитання, чи зацікавить його флот HMS Westminster і HMS Argyll, якщо це станеться, віце-адмірал Неїжпапа сказав: “Ми потребуємо фрегатів типу 23: “Звичайно, ВМС потрібні бойові кораблі, тому що ми розуміємо, що без кораблів не буває флоту. Тому, якщо таке рішення буде прийнято, щодо можливості передачі двох фрегатів ВМС [України], ми будемо дуже раді”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube