Ізраїльська війна зайшла в глухий кут, критики Нетаньяху вимагають виборів


15:4621.01.2024

Ключовий член військового кабінету Ізраїлю звинуватив прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху в тому, що він не каже правду про військові цілі в секторі Газа.

Про це повідомляє кореспондент BBC News з Єрусалима Марк Лоуен.

Біньямін Нетаньяху раніше публічно відкинув натяк США щодо формування майбутньої палестинської держави та наполягав, що наступ триватиме “до повної перемоги”.

Але відставний генерал, депутат Кнесету Гаді Айзенкот, який з жовтня входить як міністр без портфелю до уряду національної єдності і є членом військового кабінету, наголосив, що ті, хто виступає за “абсолютну поразку” ХАМАСу, “не кажуть правду”.

Гаді Айзенкот керував Генштабом армії Ізраїлю у 2015-2019 роках. Його син загинув у боях у секторі Газа.

Він наголосив, що Біньямін Нетаньяху несе “гостру й явну відповідальність” за неспроможність захистити свою країну під час нападу бойовиків ХАМАС 7 жовтня, і закликав провести нові дострокові вибори, заявивши, що до нинішнього керівництва Ізраїлю “немає довіри”.

ХАМАС убив близько 1300 людей і взяв у заручники ще 240 під час несподіваної атаки на південь Ізраїлю у жовтні.

Міністерство охорони здоров’я ХАМАСу стверджує, що відтоді внаслідок ізраїльських авіаударів у Газі загинуло майже 25 000 людей.

Про кризу в уряді Ізраїлю почали говорити на тлі повідомлень про те, що прем’єр-міністр і міністр оборони Йоав Галлант ледве розмовляють між собою. І ця криза виникла в той час, коли прірва між Ізраїлем і його західними союзниками збільшується.

Після коментарів Біньяміна Нетаньяху щодо палестинської державності радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі сказав, що Сполучені Штати та Ізраїль “явно бачать речі по-різному”.

Речник Держдепартаменту наголосив, що неможливо вирішити проблеми безпеки Ізраїлю без формування палестинської держави.

У Білому домі заявили, що президент Джо Байден обговорив “рішення про дві держави” – формування незалежної Палестини поряд з Ізраїлем відповідно до резолюцій ООН – з Біньяміном Нетаньяху під час телефонної розмови 19 січня – першої майже за місяць.

Пізніше Байден поспілкувався з журналістами у Вашингтоні, і коли один із них запитав, чи є можливою взагалі реалізація рішення про створення двох держав, поки при владі перебуває Нетаньяху, президент США відповів, що це не є перепоною.

“Існує кілька типів рішення щодо двох держав. Є низка країн-членів ООН, які… не мають власних військ”, — сказав Джо Байден.

До закликів США додалося відверте звинувачення з боку керівника дипломатії ЄС Жозепа Борреля, який заявив, що Ізраїль раніше фінансував ХАМАС, аби запобігти формуванню Палестинської держави на чолі з послідовниками більш поміркованого руху ФАТХ, повідомляє Reuters.

“Так, ХАМАС фінансувався урядом Ізраїлю в спробі послабити Палестинську автономію на чолі з рухом ФАТХ”, — сказав Боррель у своїй промові в Університеті Вальядоліда в Іспанії 19 січня, не уточнюючи подробиць.

Боррель відзначив, що мир в Ізраїлі можливий лише зі створенням палестинської держави.

Раніше внутрішні опоненти часто закидали саме Нетаньяху, що його уряд дивився крізь пальці на фінансування ХАМАС з боку Катару.

Нетаньяху неодноразово спростовував інформацію про фінансування ХАМАС з боку Ізраїлю.

Боррель
Підпис до фото. Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Ізраїль раніше фінансував ХАМАС, аби підірвати позиції більш поміркованого руху ФАТХ і не допустити створення незалежної Палестини

Біньямін Нетаньяху присвятив свою кар’єру опору створенню палестинської держави, і лише минулого місяця хвалився, що пишається тим, що запобіг цьому.

США неодноразово намагалися вплинути на військову стратегію Ізраїлю під час цього конфлікту – закликали до більш високоточних атак у Газі на відміну від загальних авіаударів, переконували затримати або відмовитися від наземного вторгнення, закликали до участі у змістовних переговорах щодо рішення про створення двох держав.

Але Нетаньяху часто відхиляв ці заклики під час напружених зустрічей з представниками США, що посилили розчарування серед деяких американських політиків безумовною підтримкою Ізраїлю з боку президента Байдена.

Союзники Ізраїлю ще сподіваються, що можна вдихнути життя у план щодо двох держав як єдиний спосіб досягнути тривалого миру.

Але коментарі пана Нетаньяху, схоже, свідчать про те, що він хоче зовсім протилежного. І ця позиція більше відповідає настроям його давнього друга – можливого наступного господаря Білого Дому Дональда Трампа, який прагне підтримки проізраїльських виборців.

Недавнє опитування показало, що лише 15% ізраїльтян хочуть, щоб Нетаньяху зберіг свою посаду після війни.

І в той час як більшість ізраїльтян продовжують підтримувати військові дії проти ХАМАС, більшість тепер каже, що вони хочуть бачити пріоритетом повернення решти приблизно 130 заручників додому, а не потенційно нездійсненну мету знищення ХАМАС.

Останні коментарі Нетаньяху щодо майбутньої палестинської держави також є відмовою від спроб деяких арабських держав стати посередником у конфлікті.

Саудівська Аравія оголосила про готовність до нормалізації відносин з Ізраїлем у рамках угоди про припинення вогню, яка передбачатиме рішення про створення двох держав.

Але прем’єр-міністр Ізраїлю, здається, поставив своє політичне виживання в залежність від жорсткої антипалестинської позиції. Він більше не може називати себе “Пан Безпека” після того, як під час його урядування відбувся найгірший напад в історії Ізраїлю.

Тепер Нетаньяху – це “Пан Ні Незалежній Палестині”. Ця позиція, як він очікує, відповідатиме суспільним настроям в Ізраїлі, адже хоч в країні дедалі більше не люблять свого прем’єр-міністра, багато хто ще не готовий сприймати Палестинську державу по сусідству.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube