Більшість українців відчувають втому та напруженість через війну, – опитування


09:0919.01.2024

Дослідницька компанія Gradus Research у межах проєкту “Градус суспільства під час війни” провела нову дев’яту хвилю дослідження настроїв українців, щоб прослідкувати, якою є динаміка їх змін від початку повномасштабного вторгнення.

Наприкінці 2023 року Gradus Research запитали в українців, якими вони бачать терміни відновлення України та відслідкували зміни, які відбулися, у порівнянні з попередніми хвилями досліджень.

Для відновлення нормального життя після війни потрібно понад п’ять років — так вважають більше третини респондентів

37% респондентів під час проведення останньої хвилі дослідження зазначили про це — у квітні 2023 року їх частка складала 31%.

Термін “до року” для відновлення життя, у свою чергу, прогнозують 12% опитаних, 1-2 роки — 11%, а до 5 років — 19%.

Slide5.jpeg

Українці все більше відчувають втому

Більшість респондентів (55%) зазначають, що у їх житті останнім часом переважає втома — під час попередньої хвилі опитування у квітні 2023 року такий стан декларували 50% опитаних.

Серед інших найбільш поширених станів опитаних переважають напруженість (43%), роздратування (32%), безсилля (31%), розчарування (29%), обережність (28%), страх (28%) та гнів (25%).

Slide3.jpeg

“Результати останньої хвилі дослідження продемонстрували, що українці все більше відчувають втому та безсилля через невизначеність і мінливість війни. Але попри таке емоційне напруження, вони активно повертаються до роботи й будують плани на майбутнє. До того ж, українці все більше спілкуються українською в побуті, що свідчить про посилення національної свідомості й згуртованості,” — зазначила Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.




© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube