США завдали додаткового удару по силах єменських хуситів


06:0613.01.2024

Сполучені Штати Америки завдали додаткового удару по силах єменських хуситів через 24 години після першого удару Великої Британії та США.

Про це пише Reuters з посиланням на двох чиновників. 

Останній удар, який, за словами одного з американських чиновників, був націлений на радарну станцію, стався через день після десятків ударів США і Великобританії по об’єктах підтримуваного Іраном угруповання.

Чиновники, які говорили на умовах анонімності, не надали більше подробиць. Радарна інфраструктура була ключовою ціллю у військових зусиллях США, спрямованих на припинення атак хуситів у Червоному морі.
Телеканал “Аль-Масіра”, що належить руху Хуті, повідомив, що США і Великобританія націлилися на єменську столицю Сану.

Посилюючи занепокоєння щодо розширення регіонального конфлікту, американські і британські військові літаки, кораблі і підводні човни в четвер запустили ракети по цілях по всьому Ємену, контрольованих угрупованням, яке представило свою морську кампанію як підтримку палестинців, що перебувають в облозі Ізраїлю в Газі, керованій ХАМАС.
Незважаючи на те, що лідери хуситів пообіцяли відплату, Байден раніше в п’ятницю попередив, що може віддати наказ про нові удари, якщо вони не припинять напади на торгові і військові судна на одному з найбільш економічно важливих водних шляхів у світі.

“Ми обов’язково дамо відповідь хуситам, якщо вони продовжуватимуть цю обурливу поведінку”, – сказав Байден журналістам під час зупинки в Пенсильванії в п’ятницю.

Свідки підтвердили вибухи рано вранці в п’ятницю за єменським часом на військових базах біля аеропортів в столиці Сані і третьому місті Ємену Таїз, на військово-морській базі в головному єменському порту на Червоному морі Ходейда і на військових об’єктах в прибережній провінції Хаджа.
Речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що удари були націлені на здатність хуситів зберігати, запускати і керувати ракетами або безпілотниками, які угруповання використовувало в останні місяці для загрози судноплавству в Червоному морі.

Пентагон заявив, що американо-британська атака зменшила здатність хуситів здійснювати нові напади. Американські військові заявили, що було вражено 60 цілей на 28 об’єктах.

Хусити, які контролюють більшу частину Ємену вже майже десять років, заявили про загибель п’яти бойовиків, але пообіцяли продовжувати напади на регіональне судноплавство.

Британський інформаційний центр морських торгових операцій повідомив, що отримав повідомлення про падіння ракети в морі на відстані близько 500 метрів (1600 футів) від судна приблизно в 90 морських милях на південний схід від єменського порту Аден.

Компанія Ambrey, що займається безпекою судноплавства, ідентифікувала його як танкер під панамським прапором, що перевозив російську нафту.

Кадри, зняті безпілотником на хуситському телеканалі “Аль-Масіра”, показали, як сотні тисяч людей в Сані скандують гасла, що засуджують Ізраїль і США.

“Ваші удари по Ємену – це тероризм, – заявив Мохаммед Алі аль-Хуті, член Вищої політичної ради хуситів. “Сполучені Штати – це диявол”.

Байдена, чия адміністрація виключила хуситів зі списку “іноземних терористичних організацій” Державного департаменту в 2021 році, журналісти запитали, чи вважає він, що термін “терористичний” зараз описує цей рух. “Я думаю, що так”, – відповів він.

Нагадаємо, вчора вночі США та Британія завдали ударів по об’єктам хуситів в Ємені у відповідь на атаки комерційних суден – Росія через це скликає засідання Радбезу ООН



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube