Власник клубу “Мутабор”, де була “гола вечірка”, відкупився мощами Миколая Чудотворця – вони виявились фальшивими (ФОТО, ВІДЕО)


11:2210.01.2024

І скоріше за все, це не єдині фальшиві мощі в Росії, виявило дослідження.

Напередодні Різдва Михайло Данилов, власник клубу “Мутабор”, де наприкінці грудня відбулася “гола вечірка”, подарував московському храму частку мощей святого Миколая Чудотворця. “Ми проти мракобісся, диявольщини, ми підтримуємо Церкву всіляко”, – сказав при цьому Данилов, продовживши низку виправдань учасників і організаторів “голої вечірки” після репресій російської влади, що обрушилися на них. Радіо Свобода з’ясувало, що щонайменше сертифікат про справжність цих мощів є несправжнім.

У деталях розгледіти документ про справжність мощей можна було завдяки відеоролику, який 8 січня опублікував телеграм-канал Mash. Уже ввечері цього ж дня Mash без пояснення причин видалив це відео, на якому було показано, як Данилов дарує мощі храму Знамення ікони Божої Матері в Романовому провулку (цей храм перебуває у веденні Управління справами Адміністрації Президента РФ і донедавна був недоступний для вільного відвідування). У ролику, який був переопублікований іншими ЗМІ і досі доступний у соцмережах, Данілов дарує настоятелю храму Михайлу Гуляєву покладені у звичайний прозорий офісний файл сертифікат про справжність мощей і сам мощевик – маленьку круглу коробочку, у якій міститься реліквія.

У короткому інтерв’ю власник клубу “Мутабор” розповідає, що привіз мощі в Росію на початку листопада 2023 року. У тексті нині видаленого поста уточнювалося, що їх було куплено у Ватикані на гроші, зароблені, зокрема, і “Мутабором”, де відбулася “гола вечірка”.

Власник клубу "Мутабор", де була "гола вечірка", відкупився мощами Миколая Чудотворця - вони виявились фальшивими (ФОТО, ВІДЕО) 1
Власник клубу "Мутабор", де була "гола вечірка", відкупився мощами Миколая Чудотворця - вони виявились фальшивими (ФОТО, ВІДЕО) 5

Показаний у віддаленому відео сертифікат про автентичність мощей супроводжується стандартним для таких документів текстом латиною (у ньому уточнюється, що йдеться про шматочок кістки святого). Видала сертифікат, як випливає з напису на ньому, єпархія міста Новара в італійській провінції П’ємонт 1 серпня 2018 року, а підписаний він іподияконом Франко Дж. Черруті.

Телеграм-канал “Телеги и мемасы” і “Радіо Свобода” незалежно один від одного знайшли ще кілька зображень і згадок таких самих сертифікатів про автентичність мощей, які були видані цією самою єпархією і мають такий самий підпис Черруті. У всіх випадках йшлося про частинки мощей, які передавали в дар російським храмам, причому у двох випадках це робили заможні російські підприємці. Сертифікати про автентичність мощей, фотографії яких нам вдалося знайти для порівняння підпису, були датовані 2011 і 2013 роками.

Власник клубу "Мутабор", де була "гола вечірка", відкупився мощами Миколая Чудотворця - вони виявились фальшивими (ФОТО, ВІДЕО) 3
Власник клубу "Мутабор", де була "гола вечірка", відкупився мощами Миколая Чудотворця - вони виявились фальшивими (ФОТО, ВІДЕО) 6

Щоб підтвердити або розвіяти сумніви щодо достовірності мощей, подарованих Михайлом Даниловим московському храму, Радіо Свобода вирішило звернутися до першоджерела – єпархії італійського міста Новара. Ми написали електронного листа на адресу єпископального вікарія Дона Брунелло Флоріані з питанням про те, чи може він підтвердити, що сертифікати 2011 і 2013 років видано єпархією Новари, додавши їхні фото. Крім цього, ми запитали, чи числиться в ній іподияконом Франко Черруті. Уже за 15 хвилин ми отримали відповідь, у якій ішлося, що той дійсно служив у курії Новари, завідуючи сховищем реліквій. За словами Флоріані, робота Черруті на цій посаді закінчилася 2015 року – тобто за 3 роки до дати, зазначеної на сертифікаті з його підписом про справжність мощей св. Миколая, подарованих власником “Мутабора” настоятелю підвідомчого Адміністрації Президента РФ храму.

Радіо Свобода виявило, що Франко Черруті згадувався як хранитель релікварію єпархії Новари і у відкритих джерелах. У 2005 році він у цій якості брав участь у семінарі, присвяченому реставрації дорогоцінної ризи Новарського собору.

Загалом Радіо Свобода вдалося виявити згадки про чотири підписані Черруті сертифікати, якими супроводжувалися мощі, передані в російські церкви.

Найвідоміша з цих реліквій – частка Пояса Пресвятої Богородиці, передана Казанському собору в Санкт-Петербурзі влітку 2011 року підприємцем і членом “Єдиної Росії” Вадимом Жимировим. Частинка Пояса була сертифікована Франко Черруті. Свій підпис на сертифікаті він залишив 6 липня 2011 року, тобто зовсім незадовго до передання частки Поясу Богородиці собору в Петербурзі. У ЗМІ стверджувалося, що Жимиров привіз реліквію не з Новари і навіть не з Італії, а з грецького Афону. Афонське походження частинки Пояса прямо вказано і в тексті сертифіката, який було надруковано, зокрема, російською мовою. 4 листопада 2011 року, на свято Казанської Божої Матері, на поклоніння подарованій Жимировим частці Пояса Богородиці в Казанському соборі вишикувалися довгі черги.

Пояс Богородиці – не єдиний цінний подарунок Жимирова РПЦ. У 2015 році він вручив особисто патріарху Кирилу ковчег із часткою мощей святого апостола Андрія Первозванного. При цьому повідомлялося, що походження реліквії – все та ж єпархія Новари. Чи супроводжувалися мощі святого Андрія сертифікатом, підписаним Франко Черруті, невідомо. Реліквія, як і частка Пояса, зберігається в Казанському соборі в Петербурзі. За свій дар Жимиров був удостоєний церковної нагороди.

У 2018 році Лівенська єпархія в Орловській області отримала в дар мощі святителя Спиридона Триміфунтського. Їх передав їй московський підприємець Юрій Євдокимов (його повний тезка очолює Царицинський ринковий комплекс у Москві). На офіційному сайті Орловської єпархії стверджується, що Євдокимов особисто привіз мощі з іспанської провінції Наварра. Мабуть, це помилка, тому що супроводжувалися вони сертифікатом на бланку єпархії італійської Новари, підписаним Франко Черруті 8 березня 2013 року.

У 2017 році мощі Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії опинилися на подвір’ї Покрово-Тервенічного монастиря в Петербурзі. Керуюча подвір’ям розповідала в інтерв’ю, що реліквію привіз владика Тихвинський і Лодейнопольський Мстислав, а в якості передбачуваного місця походження мощей вона назвала собор Святого Трохима у Франції. Реліквія супроводжувалася сертифікатом єпархії Новари, підписаним Франко Черруті 3 квітня 2013 року.

Нарешті, ковчег із мощами майже двох десятків різних святих було передано 2014 року храму на честь Іоанна Предтечі в Юкках (Ленінградська область). Видання “Петербурзький рубіж” стверджувало, що ковчег був “сформований” отцем Іллею Лаврентьєвим – “найбільшим фахівцем із церковних святинь усієї повноти православної церкви Московського Патріархату”. Настоятель церкви в Юкках Григорій Григор’єв розповідав в інтерв’ю, що Ілля Лаврентьєв навчався в Італії і “знає багато мощесховищ у світі”. Кожна з 18 мощей, що входять до ковчега, була сертифікована Франко Черруті, якого названо в замітці “одним із найвідоміших у світі фахівців зі святих християнських реліквій”.

У квітні 2018 року, за півроку після офіційної заборони Ватикану на продаж мощів, італійські журналісти намагалися розслідувати зловживання, пов’язані з процвітаючою в їхній країні торгівлею реліквіями, – їм вдалося зафіксувати випадки продажу мощів у магазинах у Римі на приховану камеру. У 2023 році розслідування на цю тему випустило навіть державне російське інформагентство “РИА Новости”, яке дійшло висновку, що більшість мощів на ринку є підробленими.

“Підроблених мощів у світі існує багато, можливо, навіть більше, ніж справжніх, – каже історик і православний священик Яків Кротов, ведучий рубрики “Між вірою і невір’ям” на сайті “Радіо Свобода”, – але перебільшувати масштаб проблеми теж не варто: абсолютна більшість підробок була виготовлена в Середні віки. Тоді перевірка була мінімальна. Інтернету не було, тому володарі “20 голів Іоанна Предтечі” не підозрювали про існування один одного. У 19-му столітті почалася секуляризація, інтерес до мощів упав, але в Росії він зараз відроджується, і в Росії, я думаю, зараз дуже багато підроблених мощів. Наприкінці 2017 року Ватикан офіційно заборонив продаж мощів – як частину кампанії з боротьби з корупцією, яку веде нинішній папа Франциск. Корупція зашкалює, і поряд із Росією одним із ринків, де мощі найбільше затребувані, є країни Африки.

У Ватикані, скажімо, досі продають архієрейські золоті персні. Один мій знайомий католицький священик на запитання про те, хто їх купує, відповів: їх купують африканські єпископи, бо там, якщо ти не маєш золота, ти “несправжній”, ти не будеш користуватися повагою. У цьому сенсі Ватикан намагається якось боротися з подібними проявами, але якщо людям потрібні фальшиві мощі – вони будуть продаватися”.

P.S. Сьогодні суд у Москві на 90 діб призупинив роботу клубу “Мутабор” за порушення санітарних норм на “голій вечірці”, повідомили РИА-Новости. Фальшиві мощі не допомогли.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube