Єврокомісія розблокувала для Угорщини €10 млрд із фондів ЄС із 21-го. Заява


21:2113.12.2023

Єврокомісія розблокувала €10 млрд із фондів ЄС, призначених для Будапешту й заморожених через занепокоєння щодо верховенства права в Угорщині.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії. А саме:

“Сьогодні Європейська комісія ухвалила два рішення щодо Угорщини та ситуації з верховенством права в країні. Одне стосується горизонтальних сприятливих умов для судової реформи в Угорщині, а інше – механізму бюджетних умов. Цими рішеннями Комісія продовжує різні процеси, започатковані Комісією та Радою у грудні 2022 року.

У своїх рішеннях від 22 грудня 2022 року, ухвалюючи політику згуртованості Угорщини, фонди морського та рибного господарства та внутрішніх справ, Комісія визнала, що Угорщина не виконала горизонтальну умову Хартії ЄС про основні права через низку проблем, зокрема щодо незалежності судової гілки влади. Після ретельної оцінки та кількох обмінів думками з угорським урядом Комісія вважає, що Угорщина вжила заходів, які вона зобов’язалася вжити для того, щоб Комісія вважала, що горизонтальна умова Хартії ЄС про основні права виконана в частині, що стосується незалежності судової влади. Це означає, що частина вищезгаданого фінансування більше не буде заблокована, а отже, Угорщина може почати вимагати відшкодування в розмірі близько 10,2 млрд євро.

Держави-члени повинні забезпечити виконання сприятливих умов протягом усього періоду фінансування Політики згуртування. Комісія буде ретельно і постійно контролювати, зокрема, за допомогою аудитів, активної взаємодії із зацікавленими сторонами та в рамках моніторингових комітетів, застосування заходів, запроваджених Угорщиною. Якщо в будь-який момент часу Комісія вважатиме, що ця горизонтальна умова більше не виконується, вона може знову прийняти рішення про блокування фінансування.

15 грудня 2022 року на основі пропозиції Комісії Рада також ухвалила заходи для захисту бюджету Союзу від порушень принципів верховенства права в Угорщині в рамках механізму бюджетних умов. Ці заходи стосуються принципів верховенства права в Угорщині у сферах державних закупівель, прокурорських дій, конфлікту інтересів, боротьби з корупцією та трастів суспільного інтересу. Незважаючи на регулярний обмін думками з Угорщиною, Комісія вважає, що Угорщина не усунула порушення принципів верховенства права, які призвели до ухвалення заходів Радою ЄС у грудні 2022 року. Тому Комісія не може запропонувати, щоб заходи проти Угорщини були адаптовані або скасовані. Це означає, що три програми Політики згуртування з бюджетом 6,3 млрд євро залишаються призупиненими і що Угорщина поки що не має доступу до цих коштів.

Крім того, 15 грудня 2022 року Рада схвалила План відновлення та стійкості Угорщини (ПВС). У своєму ППВ Угорщина взяла на себе зобов’язання досягти 27 “надважливих цілей” для забезпечення захисту фінансових інтересів Союзу та зміцнення незалежності судової системи. Ці “суперцілі” залишаються незмінними у переглянутому плані Угорщини (схваленому Радою 15 грудня 2023 року), а також застосовуються до розділу REPowerEU. Серед 27 “проміжних результатів” ППР є 4 “проміжні результати” щодо незалежності судової влади, які відповідають заходам, що їх вимагає від Угорщини Комісія в рамках горизонтальних сприятливих умов Хартії ЄС про основні права, та 21 “проміжний результат”, які відповідають заходам з виправлення ситуації в рамках механізму бюджетних умов. З огляду на те, що супер-віхи не були повністю виконані, жодна платіжна вимога наразі не може бути задоволена.

Загалом, фінансування, яке залишається заблокованим для Угорщини, становить близько 21 мільярда євро.

Реформи, пов’язані з незалежністю судової влади

Для усунення недоліків, виявлених у рамках горизонтальної сприятливої умови Хартії основних прав ЄС у сфері незалежності судової влади, Угорщина прийняла законодавство, яке значно посилює незалежність судової влади в країні. Ця реформа відповідає зобов’язанням, які Угорщина взяла на себе у своєму Плані відновлення та стійкості.

18 липня 2023 року Угорщина поінформувала Комісію про те, що вона виконує сприятливі умови щодо незалежності судової влади. Комісія мала 3 місяці, щоб оцінити, чи так це насправді, і в цьому процесі звернулася до угорської влади з проханням надати кілька роз’яснень. Отримавши інформацію, яку Комісія визнала задовільною, і провівши ретельну оцінку, Комісія вважає, що Угорщина вжила заходів, які вона зобов’язалася вжити для того, щоб Комісія вважала, що горизонтальна умова Хартії основних прав ЄС виконана.

Ці заходи, спрямовані на зміцнення незалежності судової влади, включають, зокрема:

збільшення повноважень незалежної Національної судової ради з метою обмеження неправомірного впливу та дискреційних рішень, а також забезпечення більш об’єктивного та прозорого адміністрування судів;
реформування функціонування Верховного Суду з метою обмеження ризиків політичного впливу;
усунення ролі Конституційного Суду у перегляді остаточних рішень суддів на вимогу органів державної влади; та
усунення можливості Верховного суду розглядати питання, які судді мають намір передати на розгляд Європейського суду.
Незважаючи на прогрес, досягнутий Угорщиною у сфері незалежності судової влади, Комісія продовжує висловлювати занепокоєння щодо інших сфер, охоплених горизонтальною умовою Хартії ЄС про основоположні права. Ці занепокоєння стосуються так званого угорського закону про захист дітей, серйозних ризиків для академічної свободи та права на притулок. Поки ці проблеми не будуть вирішені, горизонтальна умова залишається невиконаною, і Комісія не може відшкодувати відповідні витрати за кількома програмами.

Механізм бюджетних умов

15 грудня 2022 року Рада ухвалила рішення, що визначає заходи для захисту бюджету Союзу від порушень принципів верховенства права в Угорщині. Ці порушення стосувалися сфер державних закупівель, прокурорських дій, конфлікту інтересів та боротьби з корупцією.

Ці заходи включають призупинення бюджетних зобов’язань за трьома операційними програмами в рамках Політики згуртування на суму близько 6,3 млрд євро. Заходи також забороняють укладати нові юридичні зобов’язання з так званими трастами суспільних інтересів (та організаціями, що ними утримуються) щодо фінансування ЄС, яке здійснюється під прямим або опосередкованим управлінням.

У сьогоднішньому рішенні перераховані всі питання, які все ще потребують виправлення, зокрема, вдосконалення мандату Органу з питань доброчесності, публічних декларацій про майно та ситуації з трастами суспільного інтересу.

Комісія може запропонувати Раді адаптувати або скасувати заходи, вжиті проти Угорщини, лише після того, як Угорщина вирішить проблеми, що призвели до цих заходів, і повідомить Комісію про те, що вона вжила заходів для виправлення ситуації.

Угорщина офіційно не повідомила Комісію про вжиті заходи з моменту ухвалення Радою рішення 15 грудня 2022 року. Тому, відповідно до процедури, викладеної в Регламенті про обумовленість, через рік після ухвалення рішення Ради, Комісія повторно оцінила ситуацію з Угорщиною і підтверджує, що ризик для бюджету Союзу залишається незмінним з грудня 2022 року, і заходи Ради не повинні бути адаптовані або скасовані”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube