Президенти Литви, Латвії і Польщі відмовились від спільного “сімейного” фото з Лукашенком на кліматичному саміті (ФОТО)


14:4101.12.2023

На саміті ООН зі зміни клімату COP28 в Дубаї президенти Литви Гітанас Науседа, Латвії Едгар Рінкевичс та Польщі Анджей Дуда бойкотували спільну фотографію з білоруським диктатором Олександром Лукашенком.

 Про це повідомляє видання LRT.

“Було б лицемірно стояти пліч-о-пліч з лідером країни, яка стала плацдармом для російської агресії проти України, і обговорювати майбутнє світу та зміну клімату так, ніби це ніщо. Білоруський режим сприяє руйнуванню майбутнього світу і разом з Росією несе відповідальність за те, що відбувається в Україні, від втрати людських життів до катастрофічного впливу на навколишнє середовище”, – сказав Науседа в коментарі.

“Це називається сімейною фотографією. Лукашенко не є частиною сім’ї, до якої ми хочемо належати”, – додав президент.

Президенти Литви, Латвії і Польщі відмовились від спільного "сімейного" фото з Лукашенком на кліматичному саміті (ФОТО) 1
Президенти Литви, Латвії і Польщі відмовились від спільного "сімейного" фото з Лукашенком на кліматичному саміті (ФОТО) 5

Науседа заявив, що “було б не тільки блюзнірством, але й цинізмом демонструвати єдність з такими людьми, які не поважають ні демократичні правові системи, ні верховенство права”.

Президенти Литви, Латвії і Польщі відмовились від спільного "сімейного" фото з Лукашенком на кліматичному саміті (ФОТО) 3
Президенти Литви, Латвії і Польщі відмовились від спільного "сімейного" фото з Лукашенком на кліматичному саміті (ФОТО) 6

“І, перш за все, не мають жодних зобов’язань щодо екологічних цілей”, – сказав президент Литви.

До нього приєдналися президенти Латвії та Польщі Едгар Рінкевичс і Анджей Дуда, які відмовилися фотографуватися разом на світовому саміті COP28 Конференції ООН зі зміни клімату в Дубаї.

Західні країни звинувачують Лукашенка в тому, що він дозволив Росії використовувати білоруську територію як плацдарм для нападу на Україну, що дозволило Москві розмістити в країні тактичну ядерну зброю.

Ще до початку війни Росії в Україні у 2022 році авторитарного лідера засуджували за репресії проти опозиції, ерозію демократичних свобод і наплив мігрантів до східних сусідів ЄС.

Конференція COP28 закликає країни прискорити скорочення викидів, що призводять до потепління планети, і поступово відмовитися від викопного палива. Цьогорічна конференція, яку відвідали близько 70 000 осіб, зосереджена на прискоренні енергетичного переходу, визначенні джерел фінансування клімату та зосередженні кліматичних дій на природі, людях, житті та засобах до існування.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube