Ердоган заявив, що Туреччина “готова виступити країною-гарантом для Гази”


18:1804.11.2023

Туреччина “викреслила” прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху і зробить все, щоб довести порушення Ізраїлем прав людини і військові злочини до Міжнародного кримінального суду (МКС), заявив президент Реджеп Тайіп Ердоган, передає турецька урядова інформагенція Anodolu.

Прем’єр-міністр Ізраїлю “більше не є тим, з ким ми можемо говорити, ми його викреслили”, – сказав Ердоган журналістам на борту президентського літака, який повертався з Казахстану, де він брав участь у саміті Організації тюркських держав.

“Я сказав дещо у своєму виступі на палестинському мітингу. Я оголосив, що ми будемо підтримувати ініціативи, які дозволять передати порушення прав людини і військові злочини Ізраїлю до Міжнародного кримінального суду. Наші відповідні органи влади, особливо наше МЗС, проведуть цю роботу”, – додав турецький лідер.

Він заявив, що Нетаньяху втратив підтримку ізраїльських громадян і хоче заручитися підтримкою масових вбивств за допомогою релігійної риторики.

“Про яку Тору він говорить?” сказав Ердоган, маючи на увазі нещодавні висловлювання Нетаньяху про амалеків, стародавній народ, описаний у священній книзі як запеклий ворог ізраїльтян.

“Хіба десять заповідей не включають в себе “Не вбий” як наказ?” – запитав він.

Те, що робить Нетаньяху, – це “суто піар, популістський підхід”, – сказав далі Ердоган.

“Ізраїльська адміністрація систематично узурпує будинки, вулиці, робочі місця і життєвий простір палестинців”, – сказав він, додавши, що Ізраїль не “надає їм право на життя”.

“Окупація стала широкомасштабною після того, як загарбники, яких вони називають “поселенцями”, були розміщені в будинках палестинців. Вони хочуть виправдати військові злочини, скоєні ізраїльською армією, релігійною риторикою”, – сказав Ердоган.

Ердоган також заявив, що Анкара “готова виступити в якості країни-гаранта для Гази” після зіткнень, підтвердивши підтримку Туреччиною народу Гази на тлі триваючої агресії Ізраїлю.

Ізраїльська армія розширила свої повітряні і наземні атаки на сектор Газа, який перебуває під безперервними авіаударами з моменту несподіваного наступу палестинського угруповання ХАМАС 7 жовтня.

Нагадаємо: “Ви хочете війну між хрестом і півмісяцем”? Ердоган згадав, що Газа була Турецькою, і порівняв її дітей з українськими



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube