Колишній голова Верховного Суду Князєв готовий здавати суддів-корупціонерів. НАБУ і САП думають


08:0206.10.2023

Адвокати Князєва неодноразово виходили з такою пропозицією до слідства. Але НАБУ та САП не можуть запропонувати угоду, яка влаштувала б головного фігуранта справи.

Четвертого жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура прозвітувала про завершення досудового розслідування у справі щодо отримання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі колишнім головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим. Слідство вважає, що він отримав гроші за ухвалення позитивного рішення від олігарха Костянтина Жеваго через адвоката-посередника Олега Горецького.

Окрім Князєва, Жеваго та Горецького, у справі проходять четверо суддів Великої палати Верховного Суду – вони проголосували за рішення на користь Жеваго, у них були знайдені мічені купюри. Розслідування щодо них було виділено в окреме провадження. Чому слідство досі не може пред’явити суддям підозр пише редактор відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова у статті «Справа Князєва. Навіщо слідство пішло на угоду з адвокатом Горецьким і чому судді ВС залишилися без підозр?»

«З суддями є велика проблема, – розповідає джерело у НАБУ. – У розмові на плівках між Князєвим та Горбуровим (колишній друг і земляк Князєва, він же – агент НАБУ, – ред.) йдеться про те, що екс-глава ВС вже про все домовився із суддями і що гроші необхідно розкласти на 13 пакетів. Ми, безумовно, можемо підозрювати, що у схемі було задіяно 13 суддів Великої палати, але гроші під час обшуків знайшли лише у чотирьох. Більше того, виявлені суми мічених купюр не відповідають передбачуваним – у конвертах мало бути по 100 тисяч доларів, а детективи вилучили у когось 40 тисяч доларів, а у когось взагалі 2500 у.о».

Відомо, що судді висувають свої версії того, як мічені гроші опинилися у них – включно з покупкою доларів в обмінному пункті. Наразі слідство встановлює всі події для доказу своєї версії.

Як повідомляє джерело ZN.UA у САП, дати свідчення на суддів Верховного суду може лише Князєв. Його адвокати неодноразово виступали із такою пропозицією до слідства. Але НАБУ та САП не можуть запропонувати угоду, яка б їх влаштувала. Найкраще, що Князєв може отримати від угоди за його статтею – це 8 років позбавлення волі, оскільки за нею у законодавстві не працюють пом’якшувальні механізми, як у випадку з адвокатом Горецьким.

Але якщо слідство знайде якийсь механізм, щоб Князєв отримав менше, то він готовий здавати суддів. Проте такого механізму у законодавстві на сьогодні немає, – уточнює джерело. – Якби законодавець удосконалив інститут угод і ми змогли б застосувати нижчий термін покарання, процес розслідування був би розблокований. Тобто Князєву передбачено вісім років, а ми, наприклад, пропонуємо три».

На запитання наскільки адекватне покарання у три роки в’язниці для голови Верховного Суду, який стояв на чолі спрута, джерело навів такі аргументи:

«Давайте виключимо емоції та просто поміркуємо у форматі реальності. Припустимо, суд дасть Князєву вісім років, відсидить він не більше п’яти (у нас працюють процедури дострокового звільнення), різниця з урахуванням плати за інформацію – лише два роки. Проте ми доведемо провину всіх суддів Великої палати ВС. Будь-який адекватний слідчий розуміє, що це правильно та вигідно стороні звинувачення. Так, у нас є один організатор злочинної схеми – топ-корупціонер, голова Верховного Суду, але ж він не звільняється від покарання. Боротьба з корупцією – це не кількість років, які отримав один (Князєв може отримати і 15 років, але при цьому 13 (!) суддів продовжуватимуть вершити «правосуддя»), а невідворотність покарання всім учасникам схеми. Це цивілізована практика, якщо ми хочемо рухатися далі і реально знищувати коріння корупції, а не зрізати верхівки. Нехай і дуже помітні», – вважає джерело.

Нагадаємо: Екс-голові Верховного суду Князєву знову зменшили розмір застави – загалом, вже більше ніж вдвічі від початкової



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube