Розпадеться-не розпадеться. В Європарламенті пройшов “Форум народів постРосії” (ВІДЕО)


21:0501.02.2023

“Форум народів постРосії” відбувся 31 січня в Брюсселі в будівлі Європарламенту. Там обговорили деімперіалізацію і деколонізацію Російської Федерації, повідомляє спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталій Сизов.

На думку учасників заходу, у нинішньому стані Росія буде постійно становити загрозу для своїх сусідів і тому імперську ідеологію слід викорінити.

Влада РФ уже відчула загрозу, як вони вважають, сепаратизму. Підтримуваний Москвою глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров за кілька днів до форуму обрушився з критикою на чеченців, які борються за незалежність своєї республіки.

“Де ви були, коли ми воювали за Ічкерію, коли ми відстоювали інтереси незалежності? Чому європейські держави, зокрема й Україна, не підтримали нас. І сьогодні раптом ви вирішили підтримати”, — заявив Кадиров.

Голова Кабінету міністрів Чеченської Республіки Ічкерія за кордоном Ахмед Закаєв вважає, що Кадиров відчуває ослаблення Москви, і йому якось треба пояснити свою співпрацю з нею.

“Природно, вони зараз перебувають дуже в панічному стані, і Кадиров, і Путін. Вони знають, як ситуація розвивається в Україні. Тобто війну програно, і, природно, весь світ сьогодні на боці українців. І абсолютно чітко у всіх є розуміння того, що Росія в тій якості і в тому вигляді, в якому вона існувала до початку російської агресії проти України, вона як країна перестає існувати. І в цій ситуації йому хочеться зробити вигляд, що він врятував чеченський народ. Це ще його батько почав свою політичну діяльність із цією ідеологією, що ось він рятує чеченський народ, тому що весь світ кинув і Росія його знищує. І він повернувся до цього мему, який був озвучений його батьком”, — сказав Закаєв.

Він вірить, що у Чечні є майбутнє як у незалежної держави, а у Кадирова інша думка.

“Як би ми не хотіли, як окрема держава ми ніяк не можемо співіснувати, тому що півтора мільйона населення годувати, одягати, взувати, освіту, дошкільну, соціальні питання, будівництво, інші програми, проєкти — нам це не потягнути”, — заявив Кадиров. 

“Чому не може? Абхазія — 75 000 — може бути “незалежною державою”, визнаною Росією. Південна Осетія — 35 000 населення — теж може бути “незалежною державою”, яку визнала Росія”, — каже Закаєв.

Американський історик Браян Вільямс вважає, що головна проблема Росії — це відмова визнавати власні злочини. Без цього процес деімперіалізації неможливий.

“Процес починається з усвідомлення і визнання злочину. Вивчайте його, розповідайте про це своїй країні, про гріхи своїх предків, про винищення черкесів, наприклад, чи висилки кримських татар. Так само, як про це говоримо ми, Америка, наші предки висилали індіанців черокі”, — каже Вільямс.

Партнерами форуму виступили депутати з групи Європейські консерватори та реформісти.

“У правильний час у правильному місці, в Європейському парламенті. Назва цієї конференції “Імперіалістична Росія. Завоювання, геноцид і колонізація”. Це якраз те, з чого б я хотів почати, якщо я дивитимуся з точки зору моєї країни, Латвії, а також Естонії та Литви, і деяких інших”, — сказав депутат Європарламенту Робертс Зіле.

Представниця Бурятії Марина Ханхалаєва вважає, що деколонізація — це насамперед про усвідомлення власної відповідальності за злочини.

“Більш ніж 350 років у складі Росії. До чого ми прийшли? На 83-му місці з 85 за рівнем життя. Так? Бурят відправляють на передову. Буряти завжди лідирували за втратами у війнах на душу населення, як і зараз це відбувається. Ми дотаційна республіка. При тому, що в нас багато багатих ресурсів, ми залишаємося дотаційною республікою. Тобто ми випрошуємо свої власні гроші в Москви. Зникає мова. Як я говорила в доповіді, ЮНЕСКО вважає, що до 2050 року вона зникне зовсім. Зробили регіон злиденним, туди три військові частини. Куди людям іти на роботу? Я дійшла висновку, що російське суспільство не усвідомлює своєї імперськості, свого шовінізму. Вони його просто не усвідомлюють. І тому зараз мені цікаво поговорити з людьми на тему, як пояснити імперцю, що таке імперець? Як їм пояснити, що вони імперці?”, — сказала Ханхалаєва.

Поки представниця Бурятії говорить про каяття, Дмитро Кузнєцов із Карелії налаштований більш рішуче. За його словами, багато його земляків уже готові до збройної боротьби. 

“Ми зараз збираємо нацбат, тобто національний батальйон, які вступають до нас, тому що вони розуміють всі ті проблеми, які у нас, які живуть у Карелії або збираються переїхати в Карелію і готові допомогти карелам. Тобто, насправді, крім того, скільки проживають у нас карелів, це близько 100 000, я можу сказати, що половина точно зараз за від’єднання і так далі. І крім цього, у нас дуже багато союзників, які з кожним днем поповнюються”, — каже Кузнєцов.

Російський економіст Владислав Іноземцев у швидкий та повний розпад Російської Федерації не вірить. Він вважає, що зі складу Росії можуть вийти тільки республіки, де етнічних росіян меншість, а таких суб’єктів федерації не так вже й багато.

“Слухати їхні образи, що вони є, їх не може бути. Чому Захід слухає людей із колишніх колоніальних країн? Тому що вони дійсно накоїли там жахливу кількість лиха, величезну кількість зла на тих територіях, які вони завоювали. Але це не означає, що через це все має розвалитися. Просто потрібно шукати компроміси, потрібно йти на поступки, йти на діалог із тими, хто дійсно починає пред’являти претензії, якщо вони їх не помічають, буде гірше”, — сказав Іноземцев.

Але безпрецедентна російська агресія проти України робить будь-який прогноз реальним. Тому деякі депутати Європарламенту хочуть бути готовими до всіх сценаріїв. 

“І якщо результатом цієї війни буде створення нових країн, уже є матеріали про це”, — сказав депутат Європарламенту Косма Злотовський.

У Європарламенті вважають, що перемога України була б ідеальним фіналом російського вторгнення для Європи, України і навіть для росіян.

“Рішуче виграти цю війну. Я абсолютно впевнена, що після цієї війни Росія має бути набагато слабкішою і ніколи не загрожуватиме своїм сусідам”, — вважає депутатка Європарламенту Анна Фотіга.

Народний депутат України Олег Дунда сподівається, що в європейських столицях визнають право народів Росії на самовизначення відповідно до міжнародних конвенцій.

Делегати форуму теж хочуть бути готовими до переформатування Російської Федерації.

“Необхідне створення багатосценарної стратегії зміни постРосії, а також дієвих інструментів підтримки, допомоги та постійного діалогу, комунікації та зворотного зв’язку справжніх дисидентських лідерів корінних народів і регіонів з інституціями та країнами вільного світу. Лише повна і безповоротна деколонізація так званої Російської Федерації — це ключ до довгострокового миру і створення нової колективної безпеки в Європі та світі”, — йдеться в підсумковій декларації.

Теми, які раніше вважалися маргінальними і забороненими, вже обговорюють за участю європейських депутатів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube