Як на Одещині вирощують бавовник для пороху – вже є коробочки (ФОТО, ВІДЕО)


15:0322.08.2024

На експериментальних полях бавовнику на Одещині вдалося отримати перші коробочки бавовни.

Про це повідомляє агрогосподарство-учасник експерименту “Стоянов А.А.”

-Одним із найзахопливіших етапів у житті бавовника є цвітіння. На стеблах з’являються ніжні квіти, які протягом декількох днів змінюють своє забарвлення – від білого до рожевого, а потім до червоного.

Як на Одещині вирощують бавовник для пороху - вже є коробочки (ФОТО, ВІДЕО) 1
Як на Одещині вирощують бавовник для пороху - вже є коробочки (ФОТО, ВІДЕО) 5
Як на Одещині вирощують бавовник для пороху - вже є коробочки (ФОТО, ВІДЕО) 3
Як на Одещині вирощують бавовник для пороху - вже є коробочки (ФОТО, ВІДЕО) 6

Цей танок кольорів відображає життєвий цикл рослини, її перетворення та розвиток. Квіти бавовника символізують красу і крихкість, адже незабаром вони впадуть, поступаючись місцем новим плодам.

А формування коробочок – прихований дар природи. Після цвітіння на місці квітів утворюються зелені коробочки, всередині яких поступово дозріває бавовняне волокно. Вони збільшуються в розмірі, набираючись сил і стиглості. Цей етап символізує приховану працю, коли природа працює невидимо, створюючи своє диво під товстою оболонкою коробочки.

А потім – дозрівання та відкриття коробочок як момент тріумфу

-Коробочки дозрівають і мають розкритися, наче вітрила під легким подихом вітру. Очікуємо на відкриття білосніжного волокна, яке є кінцевим результатом тривалого процесу. Цей момент – тріумф природи та людської праці. Бавовна стане видимою, а разом із нею народиться і гордість за досягнуте, – говорить Алла Стоянова.

Вирощування бавовника в Україні має не тільки аграрне, а й стратегічне значення. Бавовна є сировиною для виробництва нітроцелюлози, що робить її вирощування важливим для обороноздатності нашої держави. Розширення культури бавовника в Україні сприяє не лише диверсифікації сільського господарства, а й зміцненню національної безпеки.

-Ми з великим натхненням і вірою в Україну взялися за цей проєкт. Це була складна, але водночас захоплююча праця, яка показала нам, що, навіть у несприятливих умовах, можливо досягти успіху. Любов до нашої землі та прагнення зробити внесок у її майбутнє мотивують нас щодня. Бавовник — це не просто рослина, це символ нашої віри, нашого незламного духу та нашої відданості рідній землі. Ми віримо, що цей експеримент стане початком нової ери в українському агровиробництві, яка принесе користь і нашій економіці, і нашій обороноздатності, — впевнена Алла Стоянова.

Нагадаємо: Росте бавовна в мами на городі. В чому небезпека? За і проти вирощування бавовника в Україні



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube