Індустріальні парки отримають держпідтримку через державні банки: уже є перша угода


16:2723.07.2024

Індустріальні парки матимуть можливість отримувати державну підтримку через державні банки. Першу таку угоду підписано з Укрексімбанком, повідомили у Мінекономіки, пише УНН.

Як повідомляється, ініціатори створення і керуючі компанії індустріальних парків тепер мають можливість подавати заявки на державну підтримку у двох основних напрямах:

Отримання безповоротного фінансування для розбудови індустріальних парків, включаючи будівництво необхідної інфраструктури, такої як дороги, комунікаційні лінії, а також системи газо-, водо- та електропостачання.
Компенсація витрат, пов’язаних з підключенням до інженерно-транспортних мереж.
Очікується, що найближчим часом аналогічні угоди будуть підписані ще з двома державними банками.

“Індустріальні парки – це важлива складова політики “Зроблено в Україні”, адже сприяють залученню інвестицій у реальний сектор, розвитку виробництв та збільшенню частки переробки в економіки. Це можливість залучити $3-5 млн інвестицій і створити 50-100 робочих місць на гектар, генеруючи $7-10 млн щорічного доходу з гектара. І щонайголовніше – вони сприятимуть переходу економіки України від сировинної до переробної, а це, своєю чергою, – вклад в економічне зростання, адже у світі немає прикладів успішних сировинних держав. Тому єдиний можливий шлях для України – розвиток переробки”, – зазначила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Програма розвитку індустріальних парків, яка є частиною державної стратегії “Зроблено в Україні”, як вказано, покликана стимулювати ріст вітчизняної промисловості. Для реалізації цієї мети у державному бюджеті на 2024 рік виділено 1 млрд грн.

Основні аспекти програми включають:

Забезпечення до 150 млн грн ($3,8 млн) державної підтримки на принципах співфінансування, де держава покриває 50% витрат.
На деокупованих територіях держава відшкодовує до 80% витрат (максимум 150 млн грн).
Компенсація 50% вартості підключення до електричних мереж до суми 150 млн грн.
Критерії для учасників програми:

Створення мінімум 5000 кв. м виробничих площ у парку.
Залучення мінімум двох учасників парку протягом трьох років.
Програма також пропонує різноманітні пільги та заохочення для підприємців і інвесторів, включаючи звільнення від ПДВ і митних зборів на нове обладнання, податкові пільги на прибуток, а також підтримку від міжнародних організацій.

Читайте: На Миколаївщині до реєстрації готуються два індустріальних парки



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube