Зеленський заявив, що Україна обговорює транзит азербайджанського газу до ЄС, – Bloomberg


17:2403.07.2024

Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу, оскільки прагне зберегти свою роль транзитної країни і допомогти західним сусідам забезпечити енергетичну безпеку, заявив президент Володимир Зеленський.

Угода про заміну російського газу азербайджанськими поставками є “однією з пропозицій”, які зараз обговорюються, сказав Зеленський в інтерв’ю Bloomberg Television в Києві в середу. “Цим зараз займаються урядовці”.

Європа намагається відвикнути від російського газу після вторгнення Москви, але деякі європейські країни продовжують отримувати його через трубопровід, який перетинає Україну. Термін дії угоди про транзит закінчується наприкінці 2024 року, а оскільки війна все ще триває, багато спостерігачів ринку очікують, що газові потоки припиняться.

“Зараз розглядаються альтернативні кроки щодо того, як ми можемо використовувати трубопровід з іншим постачальником газу, іншою країною. Переговори ведуться”, – сказав Зеленський. “Ми не хочемо продовжувати газовий контракт з Російською Федерацією. Ми не хочемо, щоб вони заробляли тут гроші”.

Європейські базові ціни на газ знизилися після заяви президента, продовживши денні втрати нижче 33 євро за мегават-годину.

Зеленський заявив, що Україна обговорює транзит азербайджанського газу до ЄС, - Bloomberg 1
Зеленський заявив, що Україна обговорює транзит азербайджанського газу до ЄС, - Bloomberg 3

Чинна угода між українською державною енергетичною компанією НАК “Нафтогаз України” та російським ПАТ “Газпром” була підписана у 2019 році. Минулого місяця агентство Bloomberg News вперше повідомило про те, що європейські чиновники ведуть переговори щодо продовження постачання газу через Україну.

Використання розгалуженої мережі українських трубопроводів допомогло б забезпечити критично важливе фінансування для зруйнованої війною економіки, де доходи від транзиту склали близько 1 мільярда доларів у 2021 році. Існують також побоювання, що невикористані трубопроводи можуть стати об’єктами військових атак або вийти з ладу, який буде дорого відновлювати. Москва вже намагалася пошкодити деякі об’єкти української газосховищної інфраструктури під час нападів на початку цього року.

“Якщо це нормальний контракт на постачання неросійського газу до європейських країн, які звертаються до нас, то ми, як майбутні члени ЄС, повинні були б підтримати наших друзів”, – сказав Зеленський.

Колись Україна була основним каналом постачання російського природного газу до Європи, задовольняючи близько чверті потреб ЄС. Транзит скоротився після того, як Росія запустила альтернативні маршрути в обхід країни, і коли Москва обмежила більшість потоків до великих імпортерів у Європі в розпал енергетичної кризи в 2022 році. Вона все ще постачає близько 15 мільярдів кубометрів газу в регіон на рік через Україну, переважно до Словаччини та Австрії.

Азербайджан заявив, що хоче збільшити експорт газу до Європи, але ще не уклав достатньо довгострокових угод, щоб інвестувати в подальший видобуток. Поки він не зможе збільшити потужності, він може обмінюватися вантажами з Росією, що не є чимось незвичайним на нафтових і газових ринках, коли фізично неможливо доставити паливо з одного місця в інше.

Хоча теоретично це могло б принести користь Росії, якщо б дозволило Москві відправляти свій газ в інше місце, таке рішення, швидше за все, було б тимчасовим.

Нагадаємо також: Якщо “мирні” пропозиції Трампа передбачають втрату української незалежності і державності, ми хочемо знати про це вже сьогодні, – Зеленський



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube