ЄС хоче повернути мита на дешеві товари з Китаю. Це торкнеться AliExpress, Temu та Shein


18:2103.07.2024

Європейська комісія наприкінці цього місяця запропонує скасувати поточний поріг у €150, нижче за який товари звільняються від мита, повідомили Financial Times три джерела. Основними платформами, яких це торкнеться є китайські онлайн-магазини Temu та AliExpress, а також ритейлер одягу Shein, передає forbes.ua.

Брюссель розробляє плани щодо введення мит на дешеві товари, куплені у китайських інтернет-магазинів у спробі зупинити сплеск поставок товарів, які ЄС вважає неякісними.

За даними Єврокомісії, минулого року в ЄС було імпортовано 2,3 млрд товарів вартістю нижче за безмитний поріг у €150. Імпорт електронної комерції зріс більш ніж удвічі у річному обчисленні, перевищивши 350 000 товарів у квітні – або майже дві поставки на одне домогосподарство, показують дані комісії.

Нові положення будуть застосовуватися до будь-якого інтернет-магазину, який здійснює доставку до ЄС безпосередньо з-за меж блоку. Водночас Amazon, що базується в США, це рішення не стосуватиметься, адже компанія зазвичай використовує продавців з Європи.

Ще одним можливим заходом могло б стати запровадження обовʼязкової реєстрації великих платформ для сплати ПДВ у режимі онлайн незалежно від їх вартості.

Варіанти будуть запропоновані під час підготовки до роботи нової Єврокомісії, яка розпочне роботу наприкінці цього року.

За словами одного з чиновників ЄС, минулого року Єврокомісія вже пропонувала скасувати граничне мито, але тепер воно може спробувати прискорити його прийняття, щоб протистояти сплеску дешевого імпорту. Однак інший чиновник попередив, що досягти згоди з боку країн ЄС може бути складно, враховуючи, що новий режим збільшить навантаження на і без того перевантажених митників.

Країни ЄС повідомили про зростання на понад 50% кількості небезпечних товарів з 2022 по 2023 рік. Косметика, іграшки, електроприлади та одяг опинилися серед товарів, що викликають найбільшу кількість проблем з безпекою.

Іграшкова індустрія ЄС звинуватила китайських ритейлерів у постачанні небезпечних іграшок до Європи. Промислова група Toy Industries of Europe заявила в лютому, що купила 19 іграшок у Temu і виявила, що жодна з них не відповідає стандартам ЄС, а 18 становлять реальну загрозу безпеці для дітей.

Temu вже заявила, що її зростання не залежить від дешевих товарів, і що компанія ʼвідкрита та підтримує будь-які зміни в політиці, які вносяться законодавцями, які відповідають інтересам споживачів», за умови, що ця політика є справедливою.

AliExpress заявила, що «працює із законодавцями», щоб «переконатися, що ми були, є і перебуватимемо у положенні відповідності на ринку ЄС». Shein також заявила, що «повністю підтримує» зусилля щодо реформування мит.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube