Україна знов закликає FATF внести росію до “чорного” списку – через “всеосяжне” партнерство з Північною Кореєю


17:3621.06.2024

У той час, як росія формалізує своє «всеосяжне» партнерство з Північною Кореєю, Міністерство фінансів та Державна служба фінансового моніторингу України закликають Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) вжити відповідні дії для захисту безпеки світової фінансової системи та внести росію до “чорного” списку на найближчому пленарному засіданні, що розпочнеться 23 червня.  

Про це йдеться в повідомленні Мінфіну України, передає Інше ТВ.

«Поки російські військові продовжують зазнавати невдач на полі бою, росія стає все більш агресивною, зокрема, поглиблюючи економічні та військові зв’язки з Північною Кореєю. Балістичні ракети та боєприпаси, придбані у Північної Кореї в обмін на нафту – всупереч санкціям ООН та принципам FATF – продовжують використовуватися проти мирних міст та цивільного населення України.

Незаконна фінансова мережа, яку створила і культивує росія, лежить в основі її зловмисної діяльності в Україні та в усьому світі. Цього тижня росія оголосила про формалізацію фінансових зв’язків з Північною Кореєю шляхом створення «альтернативних механізмів торгівлі та взаєморозрахунків»  для «спільного протистояння» зусиллям міжнародної спільноти, спрямованим на обмеження деструктивної поведінки обох країн.

росія також посилила співпрацю з Іраном – державою, яка перебуває під світовими санкціями та внесена до “чорного” списку FATF. Кремль надав Тегерану чорний хід для доступу до міжнародної фінансової системи, об’єднавши платіжні системи в обхід санкцій SWIFT і відкривши в Ірані відділення державного банку ВТБ. росія також значною мірою покладається на іранські безпілотники для підтримки свого незаконного вторгнення.

росія продовжувала використовувати кібератаки для нападів на об’єкти критичної інфраструктури та приватний сектор країн-членів FATF, активізувавши свої зусилля в минулому році.

У лютому 2023 року FATF зробила безпрецедентний крок, призупинивши членство росії. У лютому 2024 року FATF опублікувала додаткову заяву, в якій висловила серйозне занепокоєння з приводу зростаючих фінансових зв’язків країни з державами, внесеними до “чорного” списку, а також зловмисної кібердіяльності, що походить з росії. Незважаючи на ці попередження, росія не змінила своєї поведінки. Більше того, кількість і серйозність порушень зросла, створюючи додаткові загрози для світової фінансової системи та безпеки», – так пояснюється необхідність включення росії до «чорного» списку FATF. 

Як повідомляло Інше ТВ, рік тому FATF відмовилася внести росію до “чорного списку”: у Мінфіні не погодилися з цим рішенням



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube