Купівля житла, оренда, іпотека: НБУ оцінив ситуацію на ринку нерухомості


17:4319.06.2024

Попит на житлову нерухомість в Україні поволі зростає, але залишається значно нижчим, ніж до повномасштабної війни. Очікувати значного зростання попиту не варто.

Про це заявила директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова, повідомляє РБК-Україна з посиланням презентацію “Звіту про фінансову стабільність”.

За її словами, НБУ слідкує за кількістю угод на ринку. “Так от, кількість угод зараз вдвічі нижча, ніж вона була раніше”, – сказала вона.

Дадашова повідомила, що кількість угод зростає “з місяця в місяць, квартал в квартал, але це стосується передусім вторинного ринку”.

“Первинний ринок досить стабільно на низьких показниках. Там досить низькі обсяги угод. І зараз насправді безпекові ризики і невизначеність значно стримують інвестування в житло на ранніх стадіях будівництва. А за відсутності інвестицій фактично пропозиція житла не поповнюється новими об’єктами, які були би побудовані повністю або значною мірою під час воєнного стану”, – розповіла представниця НБУ.

Те, що зараз заявляється на первинному ринку – це добудова, або введення в експлуатацію, сказала Дадашова.

“Надалі попит на житло навряд чи зростатиме стрімко. Його підживлюватимуть державні програми та зростання доходів населення. Водночас зберігатимуть свою дію і чинники, що значно демотивують придбавати житло: суттєва невизначеність перебігу бойових дій та високі безпекові ризики”, – йдеться в огляді НБУ.

Читайте: Нацбанк послабив курс долара після історичного максимуму



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube