«Переваги задекларованої праці та оформлення трудових відносин у полі зору податківців Миколаївщини», – Роман Корнєв


12:5719.06.2024

Про це в коментарі для ІншеТВ розповів в. о. начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області Роман Корнєв.

-Легалізація найманої праці є одним із пріоритетних напрямків роботи податкових органів. Саме тому одним із головних завдань ДПС Миколаївщини є дотримання норм законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізація ринку трудових відносин та зайнятості населення. 

Задля зміцнення фінансової спроможності місцевих бюджетів Головним управлінням ДПС у Миколаївській області спільно з місцевими органами влади постійно вживаються заходи, направлені на залучення додаткових коштів та забезпечення надходжень з податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів у повному обсязі.

Слід зазначити, що з початку поточного року триває подальша співпраця податківців з органами місцевого самоврядування у проведенні спільних заходів, які запобігають використанню нелегальної праці громадян та сприяють підвищенню її рівня.

З метою підвищення рівня заробітної плати до мінімального розміру з початку 2024 року на комісіях при органах місцевого самоврядування та у результаті індивідуальної роботи фахівців податкової служби заслухано керівників 959 підприємств, з яких підвищили розмір зарплати 885 суб’єктів господарювання. Завдяки цьому додатково до бюджету надійшло податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) у сумі майже 1,2 млн грн, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) – понад 1,4 млн грн, військового збору – 99,3 тис. гривень. Також, заслухано 577 фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП), з яких підвищили розмір зарплати 523 ФОП, у результаті чого до бюджету додатково надійшло 707,9 тис. грн ПДФО, 864,9 тис. грн єдиного внеску та 59 тис. грн військового збору.

Зазначу, що сплачений роботодавцями ПДФО є вагомим джерелом податкових надходжень до бюджету громади, а єдиний внесок – гарантією соціального захисту для працівників.

Щодо роботи з погашення заборгованості із заробітної плати. З початку року на комісіях при органах місцевого самоврядування та у результаті індивідуальної роботи фахівців податкових органів заслухано керівників 14 підприємств, з яких 13 погасили заборгованість із заробітної плати у сумі майже 15,4 млн гривень. У результаті до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 2,9 млн грн ПДФО та 3,4 млн грн єдиного внеску.

Податкова служба Миколаївщини приділяє максимальну увагу інформаційно-роз’яснювальній роботі з роботодавцями і найманими працівниками, адже обидві сторони повинні розуміти переваги зареєстрованих трудових відносин. Використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Адже неофіційне працевлаштування позбавляє працівника соціального захисту, оскільки  розмір майбутньої пенсії та інших соціальних виплат залежить від страхового стажу та заробітної плати.

Окрім цього, з метою профілактики вчинення порушень щодо оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати фахівцями управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Миколаївській області проводяться позапланові перевірки.

За результатами контрольно-перевірочної роботи, в частині легалізації зайнятості населення, підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, з початку 2024 року проведено 149 документальних перевірок. За порушення податкового законодавства донараховано податків та зборів разом із штрафними санкціями та пенею в розмірі понад 39,4 млн грн, до бюджету надійшло майже 6,4 млн гривень.

Поряд з цим, шляхом кабінетного аудиту у січні – травні 2024 року відпрацьовано 47 звернень громадян, які надійшли до ГУ ДПС у Миколаївській області, із них у 15 зверненнях порушувались питання використання неоформленої найманої праці.

З початку року фактичні перевірки фізичних осіб – підприємців з питання використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин не проводились.

Податкова служба нагадує роботодавцям про дотримання норм чинного законодавства з питань праці, зокрема перед допуском до роботи з працівником має бути укладений трудовий договір та оформлена трудова книжка, до податкової служби необхідно направити повідомлення про прийняття на роботу.

Звертаю увагу, що окрім особистих зустрічей з платниками податків, організованих ГУ ДПС у Миколаївській області, до проведення роз’яснювальної роботи залучено засоби масової інформації та інтернет-ресурси.

Разом з цим, податківці області активно співпрацюють з фахівцями Управління Держпраці у Миколаївській області та представниками об’єднаних територіальних громад.

В умовах воєнного часу нам особливо необхідно бути згуртованими. Шановні роботодавці – дотримуйтесь законів, легалізуйте працю своїх працівників, цим ви підтримаєте економічний потенціал та безпеку країни!

Нагадаємо: Платники Миколаївщини перерахували до держказни майже 1,2 млрд. грн. ПДВ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube