В Україні шириться чорний ринок тіньових саперів, страждають всі, – The Economist


07:4315.04.2024

Вторгнення Росії перетворило Україну на найбільш заміновану країну світу. У Херсоні та Харкові російські солдати залишили мінні поля, коли відступали. Крім того, що вони встановлювали міни для захисту своїх позицій, вони використовували їх, щоб підірвати українське сільське господарство. Одна з російських ракетних систем – відома під назвою “Землеробство” – “випльовує” міни на відстань до 15 км від пускової установки.

Про чорний ринок розмінувань в Україні пише The Economist.

Сільське господарство є основою економіки України: у 2021 році експорт сільськогосподарської продукції склав $27,7 млрд, що становить понад 40% від загального експорту. Але 7,5% сільськогосподарських угідь України не використовуються, за даними НАСА, після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Не обійшлося і без людських жертв: 170 фермерів загинули, що становить майже 20% смертей цивільного населення від наземних мін або боєприпасів, що не розірвалися, каже полковник Євгеній Зубаревський, начальник відділу статистики Управління протимінної діяльності Міністерства оборони України. Що робиться зараз, коли триває весняна посівна?

На початку російського вторгнення лише чотири організації, окрім армії та державних органів, мали дозвіл на проведення операцій з розмінування в Україні. Сьогодні ця цифра становить 29, і ще 19 перебувають у процесі отримання необхідних ліцензій. Але сапери все ще перевантажені. Належне очищення є складним і дорогим процесом: команди починають з опитування місцевих жителів і пошуку підказок, таких як воронки, які можуть свідчити про наявність мін або снарядів, що не розірвалися, перш ніж занурюватися в роботу з обладнанням для виявлення мін і захисним спорядженням. “Нібулон”, великий український експортер зерна, який має власний підрозділ з розмінування, стягує з фермерів лише його витрати. Але навіть тоді розмінування може коштувати понад $5,000 за гектар. Незважаючи на державні субсидії, для багатьох фермерів це занадто дорого. Деякі з них купили або орендували землю подалі від лінії фронту, розповідає Михайло Різак, керівник відділу зв’язків з органами влади компанії “Нібулон”. Інші, нарікає він, взяли справу в свої руки.

Найбільш поширене саморобне розмінування на малих фермах. Віктор Шеремета, колишній заступник міністра сільського господарства, а нині голова Асоціації фермерів та приватних землевласників України, вважає, що приблизно десята частина з 10 000 членів асоціації займається розмінуванням. Знайшовши міни за допомогою металошукачів або довгих щупів, більшість з них повідомляють про це владу. Але дехто підриває міни самостійно – кидаючи предмети або використовуючи катки на передній частині тракторів, укріплених бронею з металобрухту. Це, звісно, дуже небезпечно.

Також з’явився чорний ринок розмінування. Ці “темні сапери” пропонують дешеві ціни, наймаючи працівників на низьку зарплату і не страхуючи їх. Хоча багато таких саперів є колишніми військовими інженерами, їм часто бракує досвіду роботи з новітніми мінами. До Олега Ушкало, фермера з Херсонської області, звернулися неліцензовані сапери, які запропонували очистити його землю за вигідною ціною – близько 100 доларів за гектар. Він відмовився. Російські солдати вкрали його комбайни, і він пропустив урожай, залишившись без грошей. Він також не довіряв підрядникам. Деякі з мін, які він помітив, були загорнуті в пластик, що ускладнювало їх виявлення. За словами пана Ушкало, протитанкові міни на сусідніх фермах вбили сімох трактористів.

Зазвичай темних саперів наймають у місцях, де російські війська швидко пройшли, не залишивши щільних мінних полів. Вони також більш поширені в межах 20 км від фронту, куди недержавні сапери не допускаються. За словами пана Різака, більшість з них наймаються фермерськими господарствами, які не звітують про врожай перед податковою і не хочуть потрапляти в поле зору уряду. Ухиляння від сплати податків у сільському господарстві, додає він, набуло масового характеру.

Робота тіньових саперів небезпечно неякісна, що ставить під загрозу їх самих та їхніх клієнтів. Погані процедури можуть фактично підштовхнути наземні міни до таких позицій, які ускладнюють їх виявлення і знешкодження. Приблизно половина фермерів, які загинули від мін, були на полях, де відбувалося імпровізоване розмінування, каже український чиновник з питань безпеки.

Оскільки більшість полів вже відтанули після минулої зими, імпровізоване розчищення, безсумнівно, набирає обертів. Але Тоні Салво з благодійної організації “Сапери без кордонів”, що базується в Києві, бачить один обнадійливий знак. Через зростання кількості жертв українська поліція усвідомила небезпеку “темного” розмінування. Раніше правоохоронці зазвичай реагували лише після нещасного випадку – тепер вони розслідують діяльність “темних мінерів” на випередження. Розпочалася боротьба з цим явищем.

Нагадаємо, нещодавно на Херсонщині в руках 10-річної дитини вибухнула гільза



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube