Атаки РФ на газові сховища в Україні спричинили зростання цін на газ у Європі — Bloomberg


11:0312.04.2024

У четвер Росія атакувала два українських підземних сховища газу, що призвело до зростання цін на газ у Європі та нагадало про загрози для енергетичної інфраструктури країни.

Про це пише Bloomberg.

За словами Олексія Чернишова, головного виконавчого директора НАК “Нафтогаз України”, сховища продовжують працювати, поки фахівці оцінюють наслідки обстрілу. Російські ракетні удари також зруйнували найбільшу електростанцію в Київській області.

Ці атаки стали четвертим нападом на українські газосховища, які поки що не вплинули на їхню роботу. Працівники та об’єкти на місцях залишаються вразливими, і їм була б корисна протиповітряна оборона, сказав Чернишов в інтерв’ю на початку цього місяця.

Ці інциденти підкреслюють потенційний ризик для зберігання газу в країні, якщо європейські запаси будуть переповнені цього літа. Україна має більше потужностей для зберігання газу, ніж будь-яка інша країна на континенті на захід від Росії, і вона активно переманює трейдерів, щоб ті зберігали там свої запаси.

Європейські ф’ючерси на газ зросли на 9,5%, більш ніж компенсувавши втрати попередніх двох днів. Вони досягли найвищого рівня цін за останні три тижні.

Українські сховища розташовані в західній частині країни, що межує з Європейським Союзом, на глибині до двох кілометрів (1,24 милі) під землею. Вони також під’єднані до мереж блоку через те, що країна протягом десятиліть відігравала роль транзитного маршруту для поставок російських енергоносіїв.

Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році запаси газу в країні впали майже до нуля, але з минулого року вони відновилися, оскільки компанії, зокрема Shell Plc і DXT Commodities, використовують його потужності. Нещодавно “Нафтогаз” провів переговори щодо зберігання газу цього року з RWE AG, норвезькою Equinor ASA та французькими TotalEnergies SE і Engie SA. Німецька SEFE також розглядає можливість знову зберігати газ в Україні.

За даними “Нафтогазу”, Україна пропонує трейдерам за межами країни забронювати до 10 мільярдів кубометрів газу в своїх сховищах цього року. Обсяг, який може бути зарезервований для міжнародних компаній, становить близько третини всіх потужностей країни і знаходиться на рівні минулорічного рівня.

Хоча Європа вийшла з опалювального сезону з незвично високими запасами газу, трейдери залишаються настороженими щодо високої волатильності та перебоїв у постачанні. Це пов’язано з тим, що регіон тепер отримує паливо від широкого кола світових постачальників після того, як Росія протягом останніх двох років скоротила трубопровідні потоки.

Окремо, за даними BloombergNEF, постачання газу на завод СПГ у Фріпорті в Техасі скоротилося протягом ночі, що додало побоювань щодо поставок. Завод перебуває на технічному обслуговуванні з кінця січня і не працював на повну потужність з початку цього року.

Нагадаємо також: Понад 200 європейських трейдерів використовують газову інфраструктуру України – Міненерго



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube