Купуючи іранську нафту, Китай фінансує атаки хуситів і пиляє гілку, на якій сидить, – Politico


12:3828.03.2024

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, погіршуючи глобальні торговельні потоки і завдаючи шкоди власним інтересам, кажуть представники західних розвідок.

Про це пише Politico.

Незаконні закупівлі Китаєм іранської нафти опосередковано фінансують нещодавню серію нападів єменських повстанців-хуситів у Червоному морі і мають стримуючий вплив на судноплавство. Близько 15 відсотків світової торгівлі проходить через коридор, що веде з Аденської затоки через Червоне море і Суецький канал, з’єднуючи Азію і Європу.

Китай купує близько 90 відсотків іранської нафти, в тому числі нафту, що продається силами “Кудс”, воєнізованим підрозділом Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), який відповідає за зовнішні військові операції Тегерана. Сили Кудса тренують і фінансують іранських терористів по всьому Близькому Сходу, включаючи, наприклад, “Хезболлу” в Лівані і єменських повстанців-хуситів.

Хусити “атакують міжнародні маршрути, і першою країною, яка від цього страждає, є сам Китай”, – сказав один з чиновників. “Я не впевнений, що вони усвідомлюють, що рубають гілку, на якій сидять”.

Представник китайського уряду не відповів на прохання про коментар.

Хоча хусити, як повідомляється, пообіцяли не атакувати китайські кораблі, повстанці випустили кілька ракет на початку цього тижня по китайському судну Huang Pu. Корабель, який зареєстрований в Панамі, зазнав лише незначних пошкоджень. Невідомо, чи знали хусити про походження судна.

Тим не менш, ця атака підкреслює, до якої міри незаконна купівля нафти Китаєм почала приносити зворотні наслідки.

Міжнародні санкції призвели до того, що іранський режим відчуває нестачу грошей. Для фінансування своїх терористичних маріонеток він виділяє “Силам Кудса” щорічний обсяг нафти, яку угруповання продає за кордон через складну мережу підставних компаній – практика, яка була детально задокументована POLITICO та іншими виданнями.

Більшість країн не чіпатимуть іранську нафту, побоюючись наразитися на санкції, особливо ті, що накладені Вашингтоном у зв’язку з іранською програмою створення ядерної зброї. Китай, який отримує близько 10 відсотків нафти з Ірану і виступає проти санкцій, роками отримував вигоду від ізоляції Ірану, що дозволяє китайським фірмам купувати нафту зі значною знижкою.

Проте ситуація в Червоному морі ускладнила цей розрахунок.

За даними німецького аналітичного центру Kiel Institute for the World Economy, з жовтня бойовики Хуті атакували десятки суден в Аденській затоці та Червоному морі, що призвело до падіння трафіку більш ніж на 60 відсотків. США і деякі європейські країни посилили свою військово-морську присутність у Червоному морі, але цього виявилося недостатньо для стримування нападів.

За даними розвідки, хусити здійснюють напади, використовуючи безпілотники і ракети, які їм постачає Іран.

Раніше цього місяця повстанці-хусити вбили трьох членів екіпажу на борту ліберійського судна True Confidence, яке вони влучили протикорабельною балістичною ракетою приблизно за 100 кілометрів від єменського узбережжя. У лютому хусити здійснили ракетний обстріл британського судна Rubymar, яке затонуло в південній частині Червоного моря, перевозячи понад 40 000 тонн добрив.

Найбільші західні судноплавні компанії, такі як данська Maersk, заявляють, що Червоне море зараз занадто небезпечне, і перенаправляють свої судна в обхід африканського мису Доброї Надії, що збільшує час подорожі на 14 днів. Хоча довший маршрут не дуже впливає на ціну, завдяки високій вартості проходження Суецького каналу, додатковий час може затягнути ланцюги поставок, від яких залежить експортний сектор Китаю.

“Основний ефект – це довший час у морі”, – сказав Юліан Хінц, аналітик з питань торговельної політики з Інституту Кіля. “Для Китаю дуже важливо, щоб глобальні торговельні шляхи функціонували безперебійно”.

Хусити стверджують, що здійснили ці напади із солідарності з палестинцями в Газі, куди Ізраїль вторгся у відповідь на масове вбивство 1200 людей 7 жовтня і викрадення ще 250 бойовиками ХАМАСу. Але переважна більшість суден, які вони атакували, не є ізраїльськими і не призначені для цієї країни.

Це викликало гнів країн Індійського океану, в тому числі Індії та Шрі-Ланки, які взяли на себе основний тягар перебоїв у Червоному морі. Минулого місяця на конференції з питань торгівлі через регіон у Шрі-Ланці Іран зіткнувся з різкою критикою, а деякі представники закликали Міжнародну морську організацію ООН, яка також направила на зустріч свого високопосадовця, вжити юридичних заходів проти Тегерана, повідомляють люди, знайомі з перебігом зустрічі.

“З точки зору Азії, війна в Ізраїлі нікого не хвилює, – сказав один з цих людей. “Це не привід для того, щоб завдати шкоди світовій економіці”.

Нагадаємо, Китай хоче проведення міжнародної мирної конференції з Україною та Росією



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube