“У нього зв’язані руки”. Туск не домовився з фермерами, протести на польському кордоні триватимуть


07:4310.03.2024

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у суботу, 9 березня, під час зустрічі з фермерами заявив, що не буде закривати польський кордон для агропродукції. Натомість прем’єр пообіцяв фермерам викупити надлишки зерна, передає Polsatnews.

“Прем’єр-міністр заявив, що не буде закривати кордон. Замість цього він вивезе надлишки зерна з Польщі”, – заявив у суботу представник фермерів Анджей Собочинський. – Треба подивитися на руки прем’єр-міністра, міністерства”, – додав він. У свою чергу, голова “Солідарності індивідуальних фермерів” Томаш Обшанський оголосив, що страйки триватимуть. Наступна загальнонаціональна акція протесту відбудеться 20 березня.

“15 березня буде прийнято рішення щодо Зеленої угоди. Його прийме Європейська комісія”, – сказав Собочинський. Він додав, що прем’єр-міністр оголосив про зусилля, спрямовані на те, щоб переконати членів Єврокомісії змінити Зелений курс.

Прем’єр-міністр заявив, що не буде закривати кордон. Надлишок зерна він вивозитиме з Польщі за рахунок внутрішніх коштів. Міністерство сільського господарства має порахувати, який це надлишок і яку суму на нього виділити. Це певне вирішення проблеми, можна було б мати склади і продавати те, що затримується, додав Собочинський.

Представник фермерів сказав, що вже до зустрічі було зрозуміло, що угода ще не буде укладена. – “Якщо буде вивезено надлишок зерна, але воно продовжить надходити з Росії та з-за меж Європейського Союзу, то виникне проблема. Через рік треба буде знову доплачувати, щоб вивезти надлишок”, – сказав Анджей Собочинський.

Відповідаючи на запитання про можливе припинення протесту, він сказав, що “треба подивитися на руки прем’єр-міністра, міністерства і сказати “чек”.

“Іншої зустрічі у нас не заплановано”, – підкреслив він.

У суботу в Центрі “Діалог” у Варшаві відбувся другий саміт фермерів. Представники фермерів зустрілися з прем’єр-міністром Дональдом Туском.

“Нехай прем’єр-міністр порахується з нами, що ми закриваємо кордон з Україною. Ми зараз є головними гравцями в цьому питанні, ми, фермери. Я сподіваюся на хорошу співпрацю з прем’єр-міністром. Якщо буде конкретика, ми призупинимо протести або відмовимося від них”, – підкреслив Роман Кондров, один з представників протестувальників, в інтерв’ю Polsat News перед початком зустрічі.

“У нас є три вимоги до прем’єр-міністра. Перша – вийти зі шкідливих положень Зеленої угоди, друга – закрити кордон від напливу агропродовольчих товарів з-за меж ЄС і третя – захистити тваринництво в нашій країні”, – перерахував Станіслав Барна, фермер із Західнопоморського воєводства.
Голова “Солідарності індивідуальних фермерів” Томаш Обшанський заявив, що під час переговорів з прем’єр-міністром нічого не було узгоджено і що глава уряду “приїхав ні з чим”.

-Була одна велика порожнеча. Прем’єр-міністр сказав, що у нього дуже некомпетентні чиновники, які не виконують завдань, які він наказує. Немає жодних звітів і домовленостей, які він виконує. Дуже великий хаос. Він сказав, що буде ініціювати відставку деяких чиновників”, – зазначив Обшанський.

Учасник переговорів з прем’єр-міністром також повідомив, що страйки триватимуть. Наступний оголошено на 20 березня. – Будуть заблоковані провінційні міста, районні міста та дороги. Це буде ще сильніше, ніж раніше. У фермерів дуже велика проблема, тому що немає ніякої державної підтримки, хоча прем’єр-міністр робить все, що може. Ми залишилися ні з чим”, – визнав голова “Солідарності індивідуальних фермерів”.

“Немає ніякої конкретики. Ми чекаємо. Прем’єр-міністр сказав, що у нього зв’язані руки і він нічого не може зробити”, – додав він.

Нагадаємо також, Туск пропонує повністю заборонити імпорт до ЄС російської і білоруської продукції



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube