Східні країни ЄС вимагають ввізних мит на українське зерно – Reuters


18:5915.01.2024

Низка східних держав Європейського Союзу вимагають від ЄС запровадити ввізні мита на українське зерно, посилаючись на “недобросовісну конкуренцію”, повідомило в понеділок міністерство сільського господарства Угорщини, пише УНН з посиланням на Reuters.

Міністерство, як зазначено, повідомило, що “міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини надіслали лист до Європейської комісії з проханням вжити заходів, заявивши, що дешевша сільськогосподарська продукція з України з’їдає їхні експортні ринки”.

П’ять країн, які підписали угоду, як повідомляється, входять до числа шести держав-членів ЄС, які виробляють значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм необхідно, що є ключем до європейської продовольчої безпеки і стратегічного суверенітету ЄС, заявили міністри.

“Ось чому Брюсселю необхідно вжити заходів, які захищають ринки держав-членів, що межують з Україною, і водночас допомагають їм повністю використати свій експортний потенціал”, – ідеться в листі, як зазначено, підписаному міністрами, зокрема міністром сільського господарства Угорщини Іштваном Надем.

“Одним із таких (заходів) могло б стати введення ввізних мит на найчутливішу сільськогосподарську продукцію”, – сказано в листі.

За словами міністрів, великі розміри українських ферм роблять експорт зерна з країни дешевшим, що виштовхує фермерів ЄС з їхніх традиційних експортних ринків.

За їхніми словами, фермери в Болгарії, Польщі, Угорщині, Румунії та Словаччині “зазнали значних збитків” після того, як торік ЄС призупинив дію квот і митних зборів на імпорт зерна з України.

Міністри також закликають Європейську комісію, виконавчу владу блоку, вивчити у звіті, “чи українські виробничі інструкції відповідають стандартам ЄС”.

Скарги були адресовані єврокомісару з торгівлі Валдісу Домбровскісу та єврокомісару з сільського господарства Янушу Войцеховському, зазначає видання.

Читайте: Завдяки “зерновому коридору” Україна експортувала майже 15 мільйонів тонн вантажів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube