Скільки Росія вже заплатила за повномасштабну війну проти України (ВІДЕО)


15:1625.02.2023

За 2022 рік Росія збільшила свої витрати на 7,5 трлн руб., що еквівалентно 5,5% ВВП. При цьому замість запланованого профіциту бюджету, з 2022 року РФ вийшла з дефіцитом. І це за спроб залатати дірки в державній скарбниці завдяки додатковим податкам для бізнесу і запозиченням із Фонду національного добробуту, інформує FREEДОМ.

“Сьогодні це вже понад 110 млрд дол., які могли б, напевно, піти на якісь інші потреби й програми розвитку та соціальної допомоги країні, в якій досі багато де немає ні газу, ні навіть елементарно туалетів удома, але вирішили витратити на цю й агресію. Наприклад, із цієї суми тільки техніки на 25%, тобто озброєння і техніки знищено на 25 млрд дол. і, знову ж таки, ці цифри зростають”, — наголосив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

До прямих втрат можна додати й інші. Майже 150 тис. росіян, які, згідно з даними українського Генерального штабу, загинули на фронті, як людський капітал могли б привнести близько 66 млрд дол. державі у вигляді податків. 

А втеча за кордон 1 млн росіян, які не хочуть помирати в безглуздій війні, призвела до дефіциту кваліфікованих кадрів і зниження продуктивності праці. При цьому заробіток тих, хто залишився в Росії, знижується.

“Є такий показник, як приховане безробіття. І ось приховане безробіття у них становить 13%, що втричі більше порівняно з тим, що публікує Росстат. Що означає приховане безробіття: це те, що людей відправляють на скорочений робочий тиждень, або відправляють у відпустку без утримання, відповідно, їхня зарплата і ті гроші, які вони отримують на руки, зменшується, але технічно їх не звільняють, вони не стають безробітними”, — пояснила аналітикиня Київської школи економіки Юлія Павицька.

Хоч би як намагався російський уряд приховати дані про падіння економіки і фальсифікувати статистику, судити про те, скільки витрачає Кремль на війну і боротьбу з антивоєнними настроями всередині своєї країни, можна навіть за даними Росстату.

“17% усіх витрат бюджету Росії склали витрати на оборону. Це становить 68 млрд дол. Також 10% бюджету, або 41 млрд дол, було витрачено на національну безпеку. Тобто якщо ми підсумуємо ці числа, то побачимо, що понад чверть російського бюджету пішло на фінансування військової машини, а також придушення і силове утримання будь-яких можливих протестів і протестних настроїв у середині Росії”, — зазначила Павицька. 

При цьому в планах російського уряду було витратити на війну лише 14% свого річного бюджету. Компенсувати дірки в бюджеті Кремль намагається коштом запозичень із Фонду національного добробуту — 37 млрд дол. “Газпром” минулого року заплатив 20 млрд дол. додаткового податку. 

Крім того, уряд залучив на внутрішньому ринку додаткові 37 млрд дол. податку. 

“Тут важливо, що вони почали продавати свої ліквідні резерви. Вони продали 75% своїх ліквідних резервів у євро. Також продали всі фунти та єни. Це ті гроші, які в ліквідній формі зберігалися у Фонді національного багатства і у них у ліквідній частині залишилися юані, рублі та золото”, — розповіла Юлія Павицька.

Інфляція в Росії сьогодні становить 12%. При цьому Росстат протягом року п’ять разів змінив правила розрахунку показника, щоб приховати реальні цифри. 

Дефіцит російського бюджету за підсумками минулого року — 2,3%. Усе це показники не тільки колосальних витрат на ведення війни і силовий блок, стверджують експерти. 

Західні санкції почали суттєво впливати на економіку агресора з четвертого кварталу 2022 року.  Про точну суму, скільки Росія втратила шляхом обмежень, говорити складно, стверджують економісти. Якщо судити про окремі санкції, то, за підрахунками гельсінкського Центру досліджень у галузі енергетики, із запровадженням ембарго на постачання російських нафтопродуктів, Росія втрачає близько 300 млн дол. на день. Також понад 133 млрд дол. російських активів заморожено по всьому світу.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube