Site icon inshe.tv

АРМА продало понад 32 тис. тонн російського аміаку за 913 млн.грн. Куди підуть кошти?

АРМА продало понад 32 тис. тонн російського аміаку за 913 млн.грн. Куди підуть кошти? 1

Національне агентство з питань виявлення, розшуку й управління активами (АРМА) у процесі торгів реалізувало понад 32 тис. тонн заарештованого російського аміаку. Про це повідомляє пресцентр АРМА.

В агентстві розповідають, що понад 27 тис. тонн продукції, що належали країні-агресору, було продано за 913 млн грн. Водночас зазначається, що агентству ще не переказали на депозити гроші за реалізовану раніше продукцію у розмірі 5 тис. тонн.

На отримані від продажу кошти Національне агентство купує військові облігації, забезпечуючи фінансування оборонних потреб держави в умовах війни з рф.

Варто зазначити, що у випадку з продажем аміаку, крім ціни, сформованої за підсумками торгів, покупець має сплатити також винагороду електронному майданчику, компенсацію держпідприємству АТ «Одеський припортовий завод» за прийом, захолоджування, зберігання та відвантаження сировини, а також ПДВ і митні платежі. Отже, реальна вартість арештованого аміаку для покупців є значно вищою, ніж остаточна ціна продажу за результатами торгів.

Які правові шляхи для стягнення майна росіян

У вересні 2022 року опитані Фокусом експерти говорили, що в Україні діють кілька правових шляхів для арешту та конфіскації майна, пов’язаного з країною-агресором. Наприклад, керівний партнер адвокатського об’єднання “Чудовський і партнери”, адвокат Ігор Чудовський вказує на ухвалений 12 травня 2022 року закон про конфіскацію майна росіян і білорусів (№7194). Йдеться про зміни, прийняті до Закону “Про санкції”, що вже діє в Україні.

Агія Загребельська, засновниця Ліги антитрасту, зазначала, що правовий механізм поводження з активами, пов’язаними з країною-агресором, був передбачений законом “Про санкції” та передбачає такий алгоритм:

Вона додає, що зрештою на російські активи в Україні очікує конфіскація, продаж і покриття за рахунок виручених коштів частини завданої агресією Росії збитків.

В АРМА на запит Фокусу повідомили, що загалом в Україні діють три механізми, в межах яких розшукуються, заарештовуються і конфіскуються російські та білоруські активи:

Нагадаємо, у грудні 2022 року співробітники СБУ та Бюро економічної безпеки (БЕБ) знайшли підпільні склади зі 160 тоннами української залізної руди, яка раніше належала компанії російського олігарха Алішера Усманова. У спецслужбі оцінили майно на загальну суму майже 2 млрд грн.

Exit mobile version