Туреччина пропонує размістити плавучі електростанції в Румунії чи Молдові – звідти є лінії в Україну


14:0508.12.2022

Турецька компанія Karpowership веде перемовини про те, аби направити кораблі-електростанції до Румунії чи Молдови і постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну для допомоги енергосистемі.

Про це в інтерв’ю Anadolu Agency розповіла президентка компанії Зейнеп Харезі.

“В даний час ми ведемо переговори з Організацією Об’єднаних Націй (ООН) та іншими організаціями з надання допомоги, щоб знайти правильне рішення. Ми можемо направити кораблі до Румунії чи Молдови і постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну”.

Харезі розповів, що після інфраструктурних проблем, що виникли через війну, перший запит на поставку енергетичних суден надійшов від оператора української системи передачі електроенергії “Укренерго”.

Зазначивши, що вони зустрілися з керівництвом Одеської області, Харезі сказав: “Будь-яке майно, яке йде в Україну, наразі не може бути застраховане. Спочатку процес розпочався з Одеси, але оскільки жодне майно, яке йде в Україну, не може бути застраховане, і вони самі не можуть бути впевнені в безпеці цих суден, процес змінився. Зараз ми ведемо переговори з ООН та іншими гуманітарними організаціями, щоб знайти правильне рішення. Між Румунією, Молдовою та Україною діють лінії електропередач. Ми можемо розмістити кораблі в Румунії та Молдові і постачати електроенергію по лініях електропередач в Україну”.

Харезі заявив, що таким чином знімається проблема страхування і сказав: “Ми ведемо переговори про потужність приблизно 300-400 мегават. Ці потужності можуть забезпечити електроенергією один мільйон домогосподарств. Ми можемо направити три-чотири кораблі для забезпечення цієї потужності. Ми також можемо розміщувати кораблі в різних гаванях. Енергетичні судна можуть розпочати постачання електроенергії протягом місяця після остаточного узгодження технічних, комерційних та безпекових питань”.

“Ми пропонуємо ціну нижче собівартості виробництва електроенергії в Молдові та Румунії”
Нагадавши, що ціни на електроенергію є високими через енергетичну кризу в Європі і що проблеми в ланцюжку постачання тривають, Харезі продовжив наступним чином:

“Крім того, ніхто не хоче передавати електроенергію сусідам, а нові потужності не вводяться. Румунія і Молдова вже були країнами, які хотіли отримати від нас кораблі. Зараз ми говоримо їм: “Давайте ми поставимо ці кораблі у вашій країні, але електроенергію відправляйте в Україну”. Процес ще триває, ми також інформуємо ООН, щоб вони могли долучитися до цього процесу і підтримати координацію між країнами. Постачання електроенергії в Україну через Молдову або Румунію є технічно можливим і комерційно дуже логічним. Наразі ми пропонуємо електроенергію нижче собівартості виробництва електроенергії в Молдові та Румунії та нижче вартості, яку вони отримують з Європейського енергетичного пулу. Тому єдиною перешкодою може бути лише політична та бюрократична”.

Як повідомляло ІншеТВ, Україна веде переговори про оренду плавучих ТЕС. Вони брудні, але що робити

Siemens також пропонує плавучі електростанції для Миколаєва, Одеси та Ізмаїла (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube