Ринок палива в Україні: дефіциту немає, є небезпечна для людей і машин “бодяга” замість бензину


16:0807.09.2022

Паливна криза в Україні скінчилася. Рішення уряду про фактичне скасування стандарту Євро 5, а точніше, про легалізацію норм стандартів Євро 4 та Євро 3 було своєчасним і дозволило наповнити ринок.

Разом з тим, нелегальні виробники викинули на ринок неймовірну кількість неякісного пального, небезпечного для людей і авто.

Інститут споживчих експертиз вперше з початку війни провів дослідження бензину А-95. Як виявилося, нелегальні виробники зробили висновок, що більше взагалі не існує ніяких стандартів. Зараз дві заправки «до повного» можуть призвести до повної поломки авто.

Перевірку пройшла значна частина всеукраїнських мереж (WOG, ОККО, ANP, PRIME, SOCAR, MARSHALL, БРСМ  НАФТА), а також серйозні регіональні гравці (KLO, AVANTAGE 7, ZOG, BVS, NEFTEK, УКРПЕТРОЛЬ, RUR, SUNOIL). Для контрасту було відібрано зразки на поодиноких АЗС NPG, NG та двох «діжках», у Києві та Дніпрі. Через дуже низьку ціну у них немає нестачі в покупцях, тож їхнім клієнтам буде цікаво дізнатися, що ж вони насправді заливають у баки.

Експерти розділили результати, отримані в лабораторії на зони – зелену, синю та червону. У першу потрапили мережі, результати яких відповідали нормативам Євро-5, тобто європейське паливо. Синю – Євро 4 (порушення за довоєнними нормативами), але з незначними відхиленнями. І зрештою, червона – паливо, яке не відповідало жодним нормативам, і взагалі не являлося бензином, а являє собою певну паливну суміш. Заправка таким сурогатом гарантовано призведе до знищення двигуна сучасного авто.

Проби були відправлені до сертифікованої лабораторії, де їх досліджували на відповідність до нормативів профільного ДСТУ 7687:2015 (бензин А-95-Євро5).

У «зеленій» зоні лідерів опинилися 6 мереж – WOG, ОККО, KLO, PRIME, AVANTAGE 7 та ZOG. Насамперед було перевірено найголовніший для роботи двигуна параметр – октанове число. Норматив встановлено на рівні не нижче 95 одиниць. У WOG рекордний запас (97,7 од.). Відмінно – ОККО (96,8), KLO (96,8). У PRIME, AVANTAGE 7 та ZOG – більше 96-ти од. При таких показниках двигун працює на повну потужність, це явний маркер заводського європейського палива. Далі подивилися на вміст сірки. Мінімальне значення виявлено у бензині А-95, придбаному в мережі WOG (7 мг/кг), KLO та запорізькій ZOG (по 7 мг/кг). Це із запасом перевищує допуски Євро 5. Що стосується вмісту ароматичних вуглеводнів, то у всіх учасників значення в межах норми, найкращий показник у ОККО – лише 14,7%. Далі було перевірено ще один важливий показник – вміст бензолу Цієї токсичної речовини в бензині має бути якнайменше, оскільки збільшення його кількості прямо впливає на зменшення ресурсу двигуна. Найменша кількість – у PRIME (0,19 % при нормі не вище 1%) та ОККО (0,21%).

У «синій» зоні опинилисяі преміальна мережа SOCAR, і дискаунтери BVS та NEFTEK. Незначні відхилення від стандарту Євро 5 зафіксовані у SOCAR та BVS за вмістом сірки – 15 та 14 мг/кг відповідно.

«Червона» зона – суцільна «радість» для любителів економії. Бензин А-95 у мереж  БРСМ  НАФТА, MARSHALL, NPG, УКРПЕТРОЛЬ, RUR, SUNOIL та просто безіменних діжок на узбіччі – це машина часу. Часу, який відсилає автолюбителів у 90-ті та до епохи карбюраторів. У MARSHALL, SUNOIL, NPG та УКРПЕТРОЛЬ октанове число виявилося набагато нижчим від необхідного – від 92 до 93 одиниць. А це чіткий маркер саморобного палива, виготовленого в кустарних умовах. Але «рекордсмени»  просто ввели в ступор експертів – суміш, куплена на АЗС RUR в Кіровоградській області – 78,8 одиниць! Не відстала і «діжка» у Києві – 85,8 одиниць. Що стосується шкідливої ​​для здоров’я пішоходів та двигунів авто сірки – то перевищення практично у 27 (!) разів було виявлено у зразку БРСМ  НАФТА (277 мг/кг за норми не більше 10). Але і тут виявився «рекорд» – кількість сірки у пробі УКРПЕТРОЛЬ  перевищує норму в 64 рази, тобто 640 мг/кг. Це щось неймовірне. Щодо бензолу, дворазове і більше перевищення допустимого рівня цієї токсичної речовини виявлено у всіх аутсайдерів.

Ринок палива в Україні: дефіциту немає, є небезпечна для людей і машин "бодяга" замість бензину 1
Ринок палива в Україні: дефіциту немає, є небезпечна для людей і машин "бодяга" замість бензину 3

Загалом, результати дослідження наштовхують на цілком очевидні висновки. У той час, поки лідери ринку по всіх закутках Європи контрактують обсяги нормального палива, «бодяжники» користуються складною ситуацією та заробляють надприбутки на нашому здоров’ї. Інвестують десятки мільйонів гривень у нові «виробництва», оскільки легальних НПЗ більше не залишилося, вони зруйновані ракетними ударами агресора.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube