Чоловіча дружба: угорська компанія готова заплатити за россіян, аби відновити транзит нафти через “Дружбу”


21:4609.08.2022

Угорська нафтогазова компанія MOL веде переговори про те, щоби взяти на себе оплату транзиту російської нафти через територію України, повідомляє Інтерфакс з посиланням на заяву компанії.

За інформацією MOL, транзит нафти трубопроводом “Дружба” зупинився на кілька днів через “технічні проблеми банків” при сплаті російською стороною транзитного збору.

“Незважаючи на те, що MOL має запаси нафти на кілька тижнів, компанія працює над вирішенням ситуації, а також веде переговори про те, щоби взяти на себе cплати комісії”, – заявив представник пресслужби компанії.

У вівторок, 9 серпня, Росія призупинила експорт нафти південною частиною нафтопроводу “Дружба”, яким нафту отримує отримують Угорщина, Словаччина та Чехія.

Про становлення транспортування нафти в російській компанії пояснили нібито пов’язану з проблемою оплати за транзит через набуття чинності з набранням чинності сьомим пакетом санкцій.Нафтогаз 8 серпня повідомив, що АТ “Укртрансафт” працює в штатному режимі в умовах воєнного стану.

Укртранснафта та Транснафта мають десятирічний контракт на транспортування нафти, який діє до 1 січня 2030 року.

Сьомий пакет санкцій не стосується нафти, яка постачається трубопроводом із Росії. Він містить заборону імпорту російського золота, а також деякі інші зміни, такі як розширення заборон на прийом депозитів з Росії.

Санкції проти російської нафти передбачено шостим пакетом. Але ембарго ще не набуло чинності, і воно не стосується країн, які не мають виходу до моря та імпортують російську нафту через південну гілку трубопроводу “Дружба” (Угорщина, Словаччина, Чехія).

Після цього рішення радник міністра енергетики України Олена Зеркаль висловила жаль, заявивши, що нафтопровід “Дружба”, – це був чудовий важіль впливу на енергетичну політику, яка здійснюється РФ.

“Було б дуже доречним, якби з ним (нафтопроводом, – ред.) щось сталося”, – сказала Зеркаль.

Ця фраза викликала дуже нервову реакцію з боку Угорщини. Нагадаємо, Угорщина блокувала більшість санкцій Євросоюзу проти росії, наполягаючи на виключеннях для свого імпорту нафти з рф та міліардних компенсацій своїх збитків від ЄС.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube