Розграбування окупантами музеїв називають найбільшою колективною крадіжкою творів мистецтва з часів нацизму – генпрокурор


21:1404.07.2024

За час війни окупанти знищили та розграбували понад тисячу культурних та історичних пам’яток в Україні, розграбування окупантами українських музеїв мистецтвознавці називають найбільшою колективною крадіжкою творів мистецтва з часів Другої Світової війни, зазначає генеральний прокурор Андрій Костін, пише Iнтерфакс.

“Загалом від початку повномасштабного вторгнення зруйновано, знищено або розкрадено понад 1 тис. 80 культурних та історичних пам’яток”, – повідомив генпрокурор.

Костін наголосив: “Міжнародні мистецтвознавці кажуть, що розграбування російськими окупантами українських музеїв може бути найбільшою колективною крадіжкою творів мистецтва з часів нацистського пограбування Європи в Другій Світовій війні”.

За словами генпрокурора, світ став свідком захоплення Росією Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Криму, невибіркових обстрілів архітектурних ансамблів Одеси та Львова, знищення ракетними ударами музеїв Сковороди та Шухевича, розкрадання музеїв у Херсоні та Маріуполі, обстрілів релігійних пам’яток у Харкові та Одесі”.

Костін додав, що на окупованих територія РФ проводить русифікацію, забороняючи українську освіту та підручники історії.

“Масовий характер цих злочинів дає змогу розглядати їх як злочини проти людства, а той факт, що вони є частиною більш великої, системної кампанії знищення українського народу – як елемент злочину геноциду”, – підсумував генпрокурор.

Читайте: Нерухомість у нас і в Туреччині. У звільненого заст. генпрокурора Вербицького знайшли необґрунтованих активів на 29 млн.грн.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube