Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО)


11:2530.03.2024

100 – саме стільки творів мистецтва, викрадених росіянами з Херсонського художнього музею, стовідсотково перебувають в лапах окупантів.

Мародери власноруч документують свої злочини, і це дозволяє співробітникам музею визначити місцеперебування хоча б частини вкраденого.

Про це йдеться в дописі на фейсбук-сторінці Херсонського художнього музею, передає Інше ТВ.

Чергові три вкрадені роботи вдалось розпізнати на кадрі з пропагандистського відеосюжету, знятого в Центральному музеї Тавриди у вересні 2023 року:

Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 1
Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 9

Іван Шульга (1889-1956). Рибалки на березі моря. 1932. Папір на картоні, олія

Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 3
Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 10

Відомий живописець, графік, педагог, заслужений діяч мистецтв України Іван Шульга – уродженець Херсонщини, який більшу частину свого життя працював у Харкові. Викрадена росіянами робота «Рибалки на березі моря» належить до пропагандистського циклу, написаного в традиціях соцреалізму, в якому майстер оспівує працю рибалок, доярок та інших радянських трудівників.

Венера Такаєва (1931 р.н.). Дочка Гюзель. Етюд. 1967. Папір, акварель

Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 5
Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 11

Одна з провідних майстринь акварелі та живопису на Херсонщині, у творчості якої переважають натюрморти і портрети, завжди намагається втілити душевну красу людини, виявити дорогоцінність кожної особистості, красу повсякденного світу речей. Природно, що на портретах, створених художницею, зображені переважно жінки і діти, серед них є і портрети дочки мисткині.

Єфрем Зверьков (1921-2012). Похмурий день. 1967. Картон, олія

Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 7
Херсонський художній музей ідентифікував вже 100 викрадених росіянами творів мистецтва (ФОТО) 12

Художник-шістидесятник, один із основоположників «суворого стилю», він входить до числа найвідоміших російських живописців-пейзажистів ХХ ст. Зверьков розкривав у творчості поетичну і філософську цінність непомітної природи середньої полоси Росії та зводив її в естетичний ідеал.

Окрім цих робіт, як підкреслюється в повідомленні музею, на цьому кадрі також можна побачити ще три картини, ідентифіковані раніше:

Ксенія Стеценко (1959 р.н.). Півонії, маки, виноград. 1998. Картон, олія;

Анатолій Платонов (1927-2005). Гурзуф. Джерело. Полотно, олія;

Антонін Фоминцев (1926 р.н.). Дніпровські плавні. 1989. ДВП, олія.

«Насправді, 100 ідентифікованих робіт — це краплина в морі, менше 1% вкраденого, адже під виглядом так званої «евакуації» окупанти вивезли більше 10 тисяч творів мистецтва. Але кожна картина, кожна графічна робота, кожен твір — все, що ми ідентифікуємо, є беззаперечним доказом того, що вкрадені роботи (принаймні ці) перебувають в руках російських арт-мародерів. І щоб злочинці за своєю звичкою не сказали, що «їх там не було», ми максимально фіксуємо все, що бачимо на світлинах та відео з Криму та Генічеська.

До речі, з цієї сотні ідентифікованих робіт 99 перебувають в окупованому Криму, в Центральному музеї Тавриди. Місцезнаходження однієї, яка «засвітилася» в Генічеську, невідомо (можливо, десь в тому ж Генічеську, хоча це лише припущення), але викрадачі підтверджують, що «Фаетон у Севастополі» Костянтина Коровіна десь у них.

А ми продовжуємо поповнювати список робіт, незаконне перебування яких у в руках окупантів не викликає сумнівів», – акцентують в Херсонському художньому музеї.

Як повідомляло Інше ТВ, НАЗК створило базу викрадених РФ культурних цінностей.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube