З початку року ДБР на Миколаївщині розслідувало 2365 кримінальних проваджень, з яких 13 – за фактом корупційних злочинів


16:1912.12.2023

В цьому році ТУ ДБР у м. Миколаєві скерувало до суду 9 обвинувальних висновків кримінальних проваджень щодо корупційних злочинів, ще 4 кримінальних провадження розслідуються.

Про це на брифінгу 12 грудня поінформував керівник першого слідчого відділу ТУ ДБР у м. Миколаєві Сергія Козюри, передає Інше ТВ.

За словами Сергія Козюри, фігурантами кримінальних проваджень за фактом корупційного злочину стають «специфічні суб’єкти».

«Основна маса – це правоохоронці, люди з вищою юридичною освітою і практичними навичками, які усвідомлюють методи та тактику проведення слідчих дій, в тому числі діяльність слідчих підрозділів, оперативних підрозділів Теруправління, тому заздалегідь здатні вибудувати стратегію захисту. Але працівники ДБР можуть викривати та блокувати їх корупційні схеми», підкреслив Сергій Козюра.

 В якості успішного прикладу керівник першого слідчого відділу ТУ ДБР у м. Миколаєві навів справу співробітника Миколаївського зонального відділу ВСП, який організував схему незаконного переправлення чоловіків за кордон у змові з певними посадовими особами ВЛК (за $7,5 тис. він обіцяв виготовити документи непридатності для проходження військової служби, які б надали можливість громадянину безперешкодно перетнути державний кордон України).

Є ще один кейс – скерований до суду обвинувальний акт за фактом одержання неправомірної вигоди у сумі 100 тис.грн. начальником відділу Державного геодезичного нагляду Буддержгеокадастру (за реєстрацію технічної документації щодо поділу земельних ділянок).

Згадав Сергій Козюра і справу співробітника одного з підрозділів відділу поліції ГУНП України у Миколаївській області, який спільно з посередником отримав хабар в сумі $1200 за зміну правової кваліфікації підозрюваному, відносно якого здійснювалось досудове розслідування.

Загалом, як відмітив С.Козюра, з початку 2023 року слідчими першого слідчого відділу ТУ ДБР у м.Миколаєві розслідувалось 2365 кримінальних проваджень (в 2022 році було 1520 кримінальних проваджень). За цей період було закінчено досудове розслідування в 531 кримінальному провадженні, з яких 333 скеровані до суду з обвинувальними актами щодо різних осіб, в тому числі правоохоронців, військовослужбовців.

За його словами, в порівнянні з минулим роком є позитивна динаміка: на 15% зросла кількість скерованих до суду кримінальних проваджень, на 34% – кількість кримінальних проваджень, у яких особам повідомлено про підозру (в 2023 році 535 особам було повідомлено про підозру, в 2022 році – 351 особі було повідомлено про підозру), на 8% – встановлена сума спричинених збитків державі (протягом 2023 року встановлено збитків на суму 14,5 млн.грн., в 2022 році – 13 млн.грн.).

Як повідомляло Інше ТВ, З початку великої війни ДБР відкрило майже 2000 справ проти зрадників і колаборантів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube