Внаслідок атаки росіян на ДніпроГЕС шкода водним ресурсам склала майже 160 тис.грн.


22:3923.03.2024

Лабораторії Держводагентства перевірили проби води, відібрані у місці пошкодження ДніпроГЕС та у найбільш доступних місцях річки Дніпро на відстані один, півтора та два кілометри нижче греблі.

Про це повідомили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Інше ТВ.

За результатами аналізу станом на 23 березня виявлено:

на відстані 1,1 км від ГЕС концентрація нафтопродуктів в воді становить 0,894 мг/дм куб  при нормі в 0,3 мг/дм куб;

у с. Біленьке в районі насосної станції – 0,638 мг/дм куб. 

Дослідження проб на хімічні показники тривають. 

З нижнього б’єфу річки Дніпро забір води для питного водопостачання здійснюється лише однією територіальною громадою – Біленьківською. Наразі водозабір тут призупинено. Держекоінспекція та Держводагенство здійснюють постійний моніторинг. Решта водозаборів нижче за течією річки Дніпро після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС не використовуються. 

Станом на вчора, за даними Держекоінспекції, орієнтовна шкода водним ресурсам склала 159 308 грн. Триває обрахунок збитків, завданих засміченням ґрунтів та внаслідок викидів шкідливих речовин у атмосферне повітря. Всі розрахунки та матеріали будуть надані Міндовкіллю та правоохоронним органам. 

Для контролю ситуації моніторинг якості води р. Дніпро здійснюватиметься Держекоінспекцією та Держводагентством постійно – до ліквідації усіх наслідків російського обстрілу.  

Як повідомляло Інше ТВ, Після атаки росіян ДніпроГЕС енергію не виробляє – втрачено приблизно 20% потужності для енергосистеми



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube