Китайська весна. Шольц у квітні їде до Сі, а Сі у травні летить до Макрона


06:0619.03.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін зустрінеться зі своїм французьким колегою Еммануелем Макроном у Парижі на початку травня, що стане його першою поїздкою до Європи з часів пандемії, повідомили POLITICO кілька чиновників у Парижі та Брюсселі.

Візит китайського лідера збігається з 60-ю річницею встановлення дипломатичних відносин між Парижем і Пекіном, оскільки Китай прагне відновити зіпсовані відносини з Європою через “безмежне партнерство” Сі Цзіньпіна з президентом Росії Володимиром Путіним, незважаючи на війну Кремля в Україні.

Але настрій у Франції, швидше за все, буде іншим у порівнянні з урочистостями з нагоди 50-річчя двосторонніх відносин між двома країнами, каже людина, знайома з підготовкою до поїздки.

“Вона буде менш святковою і більш пізнавальною, враховуючи поточні економічні та геополітичні ставки”, – сказав співрозмовник, який побажав залишитися анонімним, щоб обговорити делікатне питання.

“Ми вимагаємо взаємності у відносинах з Китаєм, зокрема в ключовій сфері екологічного переходу”, – сказав він, маючи на увазі дебати про те, наскільки Європа повинна зменшити ризики у своїх відносинах з Китаєм.

За поїздкою, яка планувалася місяцями, уважно стежитимуть у Вашингтоні та інших європейських столицях. Канцлер Німеччини Олаф Шольц також вирушає до Китаю з візитом у квітні.

Нещодавно офіційні особи повідомили POLITICO, що Китай намагається переконати Європу дозволити Росії сісти за стіл майбутніх мирних переговорів, можливо, у Швейцарії, інакше Пекін бойкотуватиме такі зустрічі.

Цей меседж був посилений, як кажуть, під час європейського турне китайського спеціального посланника Лі Хуей на початку цього місяця, де він обговорював майбутнє України. Офіційно Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Лі Хуей пообіцяв “підтримувати своєчасне скликання мирної конференції з рівною участю всіх сторін”.

Протягом останніх місяців Пекін намагається відмотати назад рух Європи до зменшення ризиків, який він розглядає як такий, що відбувається під впливом США.

Китай люто відреагував на безпрецедентне рішення ЄС минулого місяця внести китайські компанії до чорного списку через їхні зв’язки з Росією. Його потужна електромобільна промисловість також близька до того, щоб вступити в торговельну війну з європейськими регуляторами, які звинувачують китайську державу в субсидуванні цих гігантів, що розвиваються.

З іншого боку, Пекін прагне, щоб європейські інвестиції залишалися на китайському ринку, оскільки місцева економіка зазнає величезного тиску і розхитується нестабільним ринком нерухомості.

Зустріч Сі і Макрона в Парижі відбуватиметься через рік після того, як французький президент відвідав Пекін і Гуанчжоу.

Під час цього візиту Макрон подвоїв свій натиск на стратегічну автономію. Європа, сказав він в інтерв’ю POLITICO під час поїздки, повинна зменшити свою залежність від Сполучених Штатів і не бути втягнутою в конфронтацію між Китаєм і США щодо Тайваню. Він сказав, що “великий ризик”, з яким стикається Європа, полягає в тому, що вона “втягується в кризи, які не є нашими, що заважає їй будувати свою стратегічну автономію”.

Очікується, що цього року Макрон знову відвідає Китай, після того, як у 2018 році пообіцяв відвідувати цю країну щороку. Єлисейський палац не підтвердив цю поїздку.

Нагадаємо, Макрон звільнився від “червоних ліній”, але бути в авангарді непросто, – французький політолог про нову стратегію Парижа



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube