«Ойкумена художника Володимира Бахтова»: у Миколаєві відкрилась виставка до 70-річчя художника (ФОТО)


14:3318.01.2024

Вчора, 17 січня, у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького м. Миколаєва відкрилась виставка «Ойкумена художника Володимира Бахтова», яка приурочена до 70-річчя художника.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці бібліотеки, передає Інше ТВ.

Володимир Бахтов народився 17 січня 1954 р. у смт. Золоте, Луганської області. Він – художник з більш ніж 40-річним досвідом роботи в образотворчому мистецтві. Коло інтересів митця надзвичайно широке: це і класичні техніки, такі, як офорт і темперний живопис, це і цифрові медіа – фотографія та відео. Бахтов також є одним із перших і сьогодні провідних українських художників, які працюють у мистецтві ленд-арту. Деякі масштабні проекти реалізовував в колаборації з дружиною, художницею Тетяною Бахтовою. Активно виставляється художник з 1976 року як в Україні, так і за кордоном. Годі і говорити, скільки протягом творчого шляху художник влаштував виставок. Можна назвати країни, де вони відбувалися і відбуваються, – Україна, Бельгія, Болгарія, Канада, Монголія, Німеччина, Португалія, США, Фінляндія, Франція, Швейцарія, тощо. Бієналє і трієналє – Єгипет, Болгарія, Німеччина, Польща.

На виставці в «Артгалереї на Потьомкінській» представлено 12 робіт Володимира Бахтова. Вони із різних циклів, написані в різні роки.

Експозиція представляє «фрагменти» Ойкумени Бахтова і побудована на його допитливості та любові до історії. Для художника його Ойкумена поділяється на два простори: Мала Ойкумена Ольвії та Миколаєва на Дніпро-бузькому лимані та Велика Ойкумена Середземномор’я, яким він подорожував у минулому, та Європи, в якій він перебуває зараз. Мала Ойкумена представлена краєзнавчим компонентом: натюрмортами з моделями та гравюрами кораблів, побудованих в Миколаєві, морським знаряддям та старовинними картами міста і земель навколо нього. Ці карти свого часу були зроблені на замовлення Музею Суднобудування та Флоту і є свого роду документом його створення. Велика Ойкумена відображена в археологічних натюрмортах із зображенням античних артефактів з музею Портоферрайо, над якими художник працював в Італії на острові Ельба під час свого морського вояжу. Третя група робіт – це фігуративні полотна, на яких персонажі і археологічний ландшафт представляють взаємопоєднане ціле, ніби постулюючи неможливість для суб’єкта позбавитися власної історії, яка є і тягарем, і єдиним можливим середовище існування, яким би важким її каміння не було.

«Володимир Бахтов надзвичайно талановитий митець. Художник відкритий до експериментів, нових віянь, ідей та напрямів. Він їх самостійно продумує, продукує та реалізує. Продумує свої проєкти до дрібниць. Він робить їх із великою любов`ю до тієї справи, до тієї теми, яку він представляє у кожному з них. І сьогодні Володимир Бахтов представляє за допомогою культурної дипломатії Україну у світі. А його творчість ще раз підкреслює: ми є сучасною європейською державою», – зазначає Інга Хоржевська, директорка Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького.

«Це неординарна особистість. Він надзвичайно цікавий художник. І у творчому пошуці. Він завжди щось придумує. Щось знаходить. Якісь художні засоби вираження своїх творчих ідей. Ми бачимо його графічні полотна, мальовничі. Ми бачимо його геліографіті, яке він створив, придумав. Це ж теж мислення художника, яке надзвичайно неординарне і надзвичайно цікаво», – підкреслює голова Миколаївської обласної організації Національної спілки художників України Дмитро Артим.

«Це настільки багатогранна людина, що його неможливо пізнати цілком. А мабуть, і не треба пізнавати його цілком?! Тому, що він малює шлях, куди треба рухатись. А не фіксує якийсь факт. Ось такий він», – ділиться враженнями від виставки фотограф Павло Деменський.

Присутні на відкритті виставки змогли не тільки побачити картини художника. У відео зі своїм привітанням миколаївцям Володимир Бахтов поділився з земляками своєю історією за останні два роки, розповів про ті проєкти, які реалізує в Європі, про виставки, в яких взяв участь протягом цього часу.

Володимир Бахтов здавна відчуває генетичний зв`язок минулого Півдня України зі славетною Ольвією, де сконцентрована антична історія Північного Причорномор`я, і звертається до теми зв`язку античного та скіфського світів у різних серіях своїх робіт. В травні у столичному Музеї історичних коштовностей України в Києво-Печерській лаврі запланована виставка митця «Дві Одисеї».

А сьогодні ви маєте чудову нагоду ще раз зустрітися його творами, відвідавши виставку «Ойкумена художника Володимира Бахтова» у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького. Виставка працюватиме протягом місяця.

Як повідомляло Інше ТВ, «На боці світла та надії»: у Миколаєві відкрилась виставка фоторобіт, присвячених маякам Півдня України (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube