Папа Римський запросив трансгендерних повій і 1000 бездомних на обід (ФОТО)


09:1924.11.2023

У минулу неділю, 19 листопада, Папа Римський Франциск зустрівся з трансґендерними повіями та ще з 1000 бідних і бездомних у Ватикані.

Про це пише видання Associated Press.

Жест привітання Папи Франциска для католиків-трансгендерів викликав великий резонанс у цьому робітничому приморському містечку на південь від Риму, де спільнота трансґендерних жінок знайшла допомогу і надію завдяки чудовим стосункам з понтифіком, що склалися у найтемніші часи пандемії, – пише видання.

Завдяки місцевому парафіяльному священику ці жінки тепер щомісяця відвідують загальні аудієнції Франциска, які відбуваються щосереди, де їм надаються VIP-місця. У будь-який день вони отримують медикаменти, гроші та шампунь. Коли почалася епідемія COVID-19, Ватикан привіз їх автобусами до свого медичного закладу, щоб вони могли пройти вакцинацію раніше за більшість італійців.

У неділю жінки – багато з яких є мігрантами з Латинської Америки і працюють повіями – приєдналися до понад 1000 інших бідних і бездомних людей в аудиторії Ватикану як гості Франциска на обіді з нагоди Всесвітнього дня бідних, що відзначається Католицькою Церквою.

Папа Римський запросив трансгендерних повій і 1000 бездомних на обід (ФОТО) 1
Папа Римський запросив трансгендерних повій і 1000 бездомних на обід (ФОТО) 5

Меню було свідченням віри Франциска в те, що до тих, хто опинився на узбіччі життя, потрібно ставитися з максимальною гідністю: паста каннеллоні зі шпинатом і рікоттою для початку, фрикадельки в томатно-базиліковому соусі і пюре з цвітної капусти, а на десерт – тірамісу з петит-фурі на десерт.

Для маргіналізованої транс-спільноти Торвіаніци це був лише останній жест інклюзії з боку Папи Римського, який зробив звернення до ЛГБТК+ спільноти візитною карткою свого папства, як словом, так і ділом.

“Раніше церква була закрита для нас. Вони не бачили в нас нормальних людей, вони бачили в нас диявола”, – сказала Андреа Паола Торрес Лопес, колумбійська трансгендерна жінка, відома як Консуело, чия кухня прикрашена картинами з зображенням Ісуса. “Потім приїхав Папа Франциск, і двері церкви відкрилися для нас”.

Папа Римський запросив трансгендерних повій і 1000 бездомних на обід (ФОТО) 3
Папа Римський запросив трансгендерних повій і 1000 бездомних на обід (ФОТО) 6

Останньою ініціативою Франциска став документ Ватиканського офісу віровчення, в якому стверджується, що за певних обставин трансгендерні люди можуть бути охрещені і можуть служити хресними батьками і свідками на весіллях. Це було зроблено після нещодавньої заяви самого Папи Римського, який припустив, що одностатеві пари можуть отримувати церковне благословення.

В обох випадках нові заяви скасували абсолютні заборони на трансгендерів як хресних батьків, видані Ватиканським бюро віровчення у 2015 році, а також на одностатеві благословення, оголошені у 2021 році.

Відомі ЛГБТК+ організації привітали послання Франциска про інклюзивність, оскільки геї та трансгендерні люди вже давно відчувають остракізм і дискримінацію з боку церкви, яка офіційно вчить, що гомосексуальні акти є “внутрішньо невпорядкованими”.

Починаючи з його знаменитого коментаря “Хто я такий, щоб судити” в 2013 році про нібито священика-гея, до його твердження в січні, що “бути гомосексуалістом не є злочином”, Франциск еволюціонував свою позицію, все частіше даючи зрозуміти, що кожен – “тодос, тодос, тодос” – є дитиною Божою, любимо Богом і вітається в церкві.

Таку позицію, вільну від осуду, не обов’язково поділяє решта Католицької Церкви. Нещодавнє зібрання єпископів і мирян у Ватикані, відоме як Синод, відмовилося від формулювань, які прямо закликали до прийняття ЛГБТК+ католиків. Консервативні католики, в тому числі кардинали, поставили під сумнів його підхід.

Для транс-спільноти в Торвіаніці це було більш особисте послання, конкретний знак того, що Папа знає їх, чув їхні історії і хоче дати їм знати, що вони є частиною його церкви.

Карла Сеговія, 46-річна аргентинська секс-працівниця, сказала, що для таких трансгендерних жінок, як вона сама, бути хресними батьками – це найближча річ, яку вона коли-небудь отримає, щоб мати власну дитину. Вона сказала, що нові норми допомогли їй відчути себе більш впевнено, що, можливо, одного дня вона повністю повернеться до віри, в якій вона була хрещена, але від якої відійшла після того, як стала трансгендерною жінкою.

“Ця норма від Папи Франциска наближає мене до того, щоб знайти той абсолютний спокій”, – сказала вона, який, на її думку, необхідний для повного примирення з вірою.

Клаудія Вітторія Салас, 55-річна трансгендерна кравчиня і прибиральниця, розповіла, що вона вже була хрещеною матір’ю для трьох своїх племінників і племінниць у себе вдома в Жужуї, на півночі Аргентини. Вона поперхнулася, коли згадала, що її заробіток від колишньої роботи повією дозволив її похресникам закінчити школу.

“Бути хресним батьком – це велика відповідальність, це замінити матір чи батька, це не гра”, – сказала вона, коли її голос зірвався. “Ви повинні вибрати правильних людей, які будуть відповідальними і здатними, коли батьків немає поруч, відправити дітей до школи і забезпечити їх їжею та одягом”.

Незвичайна дружба Франциска з транс-спільнотою Торвіаніки почалася під час суворого локдауну в Італії через COVID-19, коли один, потім двоє, а потім і більше секс-працівників з’явилися в церкві преподобного Андреа Коноккіа на головній площі міста з проханням про їжу, тому що вони втратили всі джерела доходу.

З часом Коноккіа познайомився з цими жінками і, незважаючи на пандемію та економічні труднощі, заохотив їх написати Франциску, щоб попросити про те, що їм потрібно. Одного вечора вони сіли за стіл і почали писати свої листи.

“Сторінки листів перших чотирьох були залиті сльозами, – згадував він. Чому? Тому що вони сказали мені: “Отче, мені соромно, я не можу розповісти Папі, що я зробив, як я жив”.

Але вони розповіли, і перша допомога надійшла від головного милостині Папи, який потім супроводжував жінок на вакцинацію від COVID-19 рік потому. Під час пандемії багато жінок не мали законного дозволу на проживання в Італії і не мали доступу до вакцини.

Зрештою, Франциск попросив зустрітися з ними.

Салас була серед тих, хто отримав щеплення у Ватикані, а потім приєдналася до групи з Торвіаніки, щоб подякувати Франциску на його загальній аудієнції 27 квітня 2022 року. Вона принесла аргентинському Папі тарілку домашніх курячих емпанадас, традиційної їжі їхньої спільної батьківщини.

Показуючи фотографію обміну на своєму телефоні, Салас згадала, що Франциск зробив далі: “Він попросив джентльмена, який отримував подарунки, залишити їх у нього, сказавши: “Я візьму їх з собою на обід”, – розповіла вона. “У цей момент я почала плакати”.

У неділю Салас сиділа за столом Франциска в аудиторії Ватикану. Вона сказала, що прокинулася о 3 годині ночі, щоб приготувати йому на вечерю ще курячі емпанади. “Вони ще гарячі”, – сказала вона.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube