Зеленський розповів про Раду ЄС із закордонних справ в Києві і подякував воїнам 79-ки (ВІДЕО)


05:3903.10.2023

Президент України Володимир Зеленський заявив, що міжнародне право “може виграти лише тут, в Україні, і виграє”. Про це очільник держави сказав на тлі інформації про засідання Ради міністрів Європейського союзу із закордонних справ, що розпочалося 2 жовтня у Києві і стало першою в історії зустріччю представників міністерств усіх 27 держав-членів поза межами ЄС.

“Дуже символічний день: відчувається, як саме виглядатиме, що саме звучатиме, які питання і як будуть вирішуватися, коли Україна повноправно приєднається до Євросоюзу”, – зазначив Зеленський.

У Києві були міністри закордонних справ країн-членів, представники Єврокомісії, верховний комісар з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Зеленський назвав зутріч “дуже продуктивною та змістовною, в інтересах усієї Європи”.

Такий виїзний формат роботи цієї Ради вперше відбувається за межами Європейського Союзу.

“Але це формально поза межами. Всі ми знаємо, що це лише питання часу, коли Україна стане членом ЄС. Тож фактично засідання відбулося вже в ЄС. Обʼєктивно наша країна є лідером у захисті саме тих основ, на яких тримається європейська єдність. Єдність сучасної Європи, що цінує свободу людей і рівність націй, цінує міжнародне право”, – розповів Зеленський.

Він також повідомив, що під час засідання лідери країн обговорювали повноправне приєднання України до ЄС.

“Наша ключова інтеграційна мета – цього року вийти на рішення про початок переговорів щодо членства. І сьогодні я вкотре почув на зустрічах, на перемовинах, що це абсолютно можливо. Україна точно виконає свою частину роботи – сім рекомендацій Єврокомісії. І дуже важливо, щоб була аналогічна готовність до політичного рішення щодо України, щодо початку переговорів і з боку Європейського Союзу, усіх держав-членів”, – сказав президент України.

Зеленський спілкувався з усіма вищими дипломатами ЄС на двосторонньому рівні, на рівні всієї спільноти.

“У нас була хороша дискусія. І з багатьох питань. Ключове, звичайно, наш захист у цій війні, яка є агресією Росії не лише проти України як держави, але й проти України як символу того, якою вільною та демократичною може бути Європа”, – зазначив Зеленський.

Президент не забув подякувати захисника, зокрема, воїнам 79-ки.

“Наші воїни. 58-ма окрема мотопіхотна бригада імені гетьмана Виховського, наша славетна “Сімдесят дев’ята” Десантно-штурмових військ та 128-ма окрема бригада Сил територіальної оборони – дякуємо вам, воїни, за вашу надзвичайно стійку та ефективну оборону в районах Урожайне, Мар’їнки та Старомайорське. Ти справжня сила України. Молодець! Слава всім хто бореться за нашу країну і народ! Дякую всім хто допомагає”!



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube