Зрадник 36-ї бригади. Деталі злочину Безсмертного, який здав в полон 277 морпіхів


10:2721.05.2023

Державне бюро розслідувань підозрює в державній зраді одного з керівників підрозділу 36-ї ОБрМП Костянтина Безсмертного.

Підозра опублікована на сайті Офісу Генерального прокурора.  

4 квітня 2022 року російські пропагандисти ЗМІ поширили інформацію про нібито добровільну здачу в полон 277 військовослужбовців 501-го батальйону морської піхоти. 

За версією слідства, Безсмертний сам здав у полон росіянам своїх підлеглих. Також як «военнопленный» він розповідав у російських ЗМІ, що Україна програє війну Росії і тому він хоче, щоб все скоріше закінчилося.

25-річний Безсмертний народився у місті Бердянську Запорізької області, у 2015-му вступив до Військової академії міста Одеса, де присягнув на вірність народові України. По завершенню навчання у 2019 року почав служити в ЗСУ начальником речової служби тилу 501 окремого батальйону, що в складі 36-ї окремої бригади морської піхоти імені Білінського Військово-морських Сил.

До початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України, 501 окремий батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ базувався в Бердянську. У грудня 2021 року за наказом командира оперативно-тактичного угрупування «Схід» бійці повинні були дисловувати і за потреби надавати відсіч росіянам на позиціях с. Широкине по рубежу від узбережжя Азовського моря до південної околи с. Водяне Маріупольського району.

Після початку початку великої війни, морські піхотинці вступили в бій на довіреній їм території. У зв’язку з проривом російського ворога по всім лініям фронту, воїни 36 ОБрМП, включаючи 501 батальйон, відступили до околиць міста Маріуполя.

Безсмертний начебто усвідомлював, що коли здасться росіянам один, то не отримає привілеїв. До 3 квітня 2022 року він обговорював план із російським військовослужбовцем із позивним «Ворон». У спільники залучив свого брата, який був на той момент старшим навідником 1 гранатометного відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки (старший матрос).

Як встановили слідчі, українські морські піхотинці отримали наказ Безсмертного про передислокацію. Військовослужбовцям обіцяли, що їх виведуть гуманітарним коридором у напрямку підконтрольної Україні території, але їх обманом передавали росіянам та відправляли в «ДНР». 

За текстом підозри, Безсмертний начебто зрозумів, що його повноважень недостатньо аби реалізувати цей план, тому він залучив командира батальйону Бірукова і пообіцяв йому лояльне ставлення росіян. У свою чергу, той нібито не знав справжніх намірів Безсмертного і, враховуючи складну ситуацію в Маріуполі, погодився.

Командир 501-го батальйону потайки вночі викликав військових деяких підрозділів і наказував складати зброю і надалі виконувати вказівки Безсмертного. Після чого, Безсмертний разом із братом з 1 ночі по 7 ранку вивозили по 10-15 морпіхів до Яснополянського-Мисливського провулків Маріуполя, де їх передавали в полон росіянам.

Безсмертного підозрюють у державній зраді в умовах воєнного стану. Йому загрожує 15 років або довічне позбавлення волі. 

Наразі слідчим відомо, що Безсмертний переїхав до окупованого Бердянська, звідки він родом. Тепер він там агітує  українських військових переходити на бік Росії, пропонує місцевим винагороду за будь-яку інформацію про українських військових. У мережі поширювали опубліковане 5-го квітня 2023 року фото Безсмертного, ймовірно з окупованого Бердянська. Слідчі також зафіксували щонайменше 3 факти роботи колишнього українського військового на ворожу країну РФ.

Нагадаємо також: Зниклий батальйон. Історія морпіхів 36-ї бригади, які за загадкових обставин опинилися в полоні, і куди втік зрадник



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube