Москві може знадобитися ціле десятиліття, щоб відновити підрозділи спецназу – деякі бригади втратили до 95% складу в Україні (ФОТО)


18:4814.04.2023

Війна в Україні виснажила сили російського спецназу, і Москві знадобляться роки, щоб їх відновити, згідно з засекреченими американськими оцінками, отриманими The Washington Post.

ІншеТВ переклало для вас цей текст.

Ця знахідка, про яку раніше не повідомлялося, є одним із сховищ секретних матеріалів, що просочилися в мережу через платформу обміну повідомленнями Discord. Американські чиновники пояснили свої оцінки тим, що російське командування надмірно покладається на спеціалізовані підрозділи, які використовуються у складі фронтових піхотних з’єднань. Ці формування, як і українські, зазнали значних втрат вбитими і пораненими.

Зазвичай спецпризначенцям доручають таємні місії з високим ступенем ризику – включно з очевидним наказом захопити президента України Володимира Зеленського, – для виконання яких вони проходять найсучаснішу підготовку серед російських військових. Але коли Москва розпочала повномасштабне вторгнення минулого року, старші командири, які прагнули впіймати момент і скептично ставилися до майстерності своїх звичайних бійців, відхилилися від норми, віддавши наказ елітним військам вступити в прямий бій, згідно з висновками американської розвідки і незалежних аналітиків, які уважно стежили за розгортанням спецназу.

Швидке виснаження російських спецпідрозділів, кажуть спостерігачі, з самого початку змінило динаміку війни, серйозно обмеживши можливості Москви застосовувати таємну тактику на підтримку звичайних бойових дій. Американські чиновники вважають, що приголомшливі втрати, яких зазнали ці підрозділи, зроблять їх менш ефективними не лише в Україні, але й в інших частинах світу, де діють російські війська, згідно з оцінками, які варіюються від кінця 2022 року до початку цього року.

Москві може знадобитися ціле десятиліття, щоб відновити підрозділи спецназу - деякі бригади втратили до 95% складу в Україні (ФОТО) 1
Москві може знадобитися ціле десятиліття, щоб відновити підрозділи спецназу - деякі бригади втратили до 95% складу в Україні (ФОТО) 3

Це зображення є частиною витоку секретних матеріалів, які поширювалися в чаті Discord і були отримані газетою The Washington Post. Газета повідомила Пентагон про те, що це зображення буде опубліковане разом з цією історією. У документі показані супутникові знімки автопарку 22-ї окремої бригади спецназу на південному заході Росії. Знімки були зроблені (зліва направо) в листопаді 2021 і листопаді 2022 року, на них видно виснажені сили після повернення бригади з України влітку минулого року. (Отримано The Washington Post)

Порожнистість цих одиниць видно на супутникових знімках, що містяться в матеріалах витоку. Фотографії “до і після”, на яких зображена база 22-ї окремої бригади спецназу на півдні Росії, згідно з документом, показують, що “всі, крім однієї, з п’яти російських окремих бригад спецназу, які повернулися з бойових дій в Україні наприкінці літа 2022 року, зазнали значних втрат”.

На озброєнні у бригади залишилося менше половини тактичних машин “Тигр”, які вона мала до розгортання. За оцінками, 22-га і дві інші бригади спецназу втратили від 90 до 95 відсотків особового складу.

Проблеми Росії поглиблюються втратою досвіду в її елітних військах. Солдати спецназу потребують щонайменше чотирьох років спеціалізованої підготовки, йдеться в американських документах, і робиться висновок, що Москві може знадобитися ціле десятиліття, щоб відновити ці підрозділи.

У документах не сказано, скільки спецназівців було вбито або поранено в Україні, але матеріали, посилаючись на перехоплення розвідки, оцінюють, що тільки один підрозділ – 346-й – “втратив майже всю бригаду, залишивши в строю лише 125 військовослужбовців з 900 розгорнутого складу”.

Аналітики американської розвідки відстежили кожен спецназівський підрозділ, який повернувся з України додому на південь Росії – за винятком одного: 25-го полку спецназу. Серйозні втрати особового складу і техніки, йдеться в документах, “можуть пояснити, чому немає чітких [розвідувальних] даних про їхнє повернення до гарнізону”.

Оцінки американського уряду збігаються зі спостереженнями аналітиків. Роб Лі, російський військовий експерт і старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень, сказав, що оскільки російські мотострілецькі війська виявилися неефективними, командування намагалося компенсувати це, перекидаючи на фронт елітні повітряно-десантні підрозділи, морську піхоту і спецназ, в тому числі під час невдалої спроби захопити столицю України Київ, а також для кампаній на сході і півдні.

За словами Лі, ця стратегія мала негайні наслідки. Російське командування, втративши найбільш підготовлених бійців, втратило цінні навички, якими ці війська володіли від початку вторгнення і до минулої осені, зокрема, збір розвідданих і ведення розвідки.

“Це вплинуло на решту війни, тому що Росія втратила всі ці ключові можливості на передовій, які вони не змогли легко замінити – як технічно, так і кадрово”, – сказав він. “Це вплинуло на те, що вони могли і не могли зробити”.

За словами Лі, через кілька днів після початку війни спецпризначенці прибули до східного міста Харків у невеликій кількості і без значної підтримки з боку звичайних військ. Багато з них загинули або потрапили в полон, зазначив він. Кілька їхніх спеціалізованих транспортних засобів було знищено, про що свідчать відео та фотографії.

Схожа ситуація склалася в Маріуполі на півдні, сказав Лі, і в східній частині Донбасу, де бої часто відбувалися в лісистій місцевості, де регулярним російським мотострілецьким підрозділам було складно діяти. За словами Лі, спецназ також діяв у шахтарському місті Вугледар Донецької області, де українські та російські війська воювали один з одним протягом декількох місяців.

Солдат, який служив у Вугледарі у складі 72-ї механізованої бригади, розповів The Post, що хоча він не може підтвердити, що його підрозділ зіткнувся зі спецназом, це, ймовірно, було так, оскільки вони мали на озброєнні сучасні бронежилети, а також висококласні прилади нічного бачення і тепловізійну оптику. За словами солдата, ці ворожі війська діяли невеликими підрозділами, виконуючи традиційні розвідувальні та піхотні місії. Він говорив на умовах анонімності, посилаючись на чутливість останніх операцій.

Очевидна смерть командира бригади спецназу у Вугледарі в лютому ще більше ілюструє масштаб проблем, з якими стикається Росія, сказав Лі. Якщо такий високопоставлений воєначальник “заходить так далеко вперед, то, ймовірно, щось не зовсім гаразд. Або втрати в цьому підрозділі занадто великі, або вони використовуються не за призначенням”, – додав він.

Витрати Росії на свої елітні війська матимуть каскадні наслідки, йдеться в документах, включаючи втрату певної здатності тренувати парамілітарні групи в нетрадиційній тактиці ведення війни, “яку Росія використовувала для просування своїх інтересів за кордоном”.

Зрозуміло, що війська спецназу є обмеженим ресурсом, який не може бути легко поповнений, сказав Лі. Незрозуміло тільки, чи винесли звичайні російські командири уроки з того, що сталося в Україні, і як найкраще використовувати ці елітні сили. “Пройде деякий час, перш ніж ми отримаємо повне розуміння того, як вони адаптуються”, – сказав він.

В Інтернеті з’явилися свідчення діяльності 22-ї окремої бригади спецназу в Україні. На одному відео, знятому влітку минулого року, видно, як члени снайперського підрозділу бригади проникають крізь будівлі, використовуючи високотехнологічне обладнання, недоступне для багатьох російських військових.

Іншим зображенням бракує такої ж бравади. Фотографії, на яких нібито зображений молодий капітан 22-ї бригади Олексій, були поширені в березні 2022 року разом із зображеннями гранітного меморіалу солдатам, які загинули ще до того, як війні не виповнилося й двох місяців. Ім’я Олексія викарбувано вгорі.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube