Швейцарія може дозволити Німеччині викупити у неї 25 танків Leopard


08:0202.04.2023

Досі парламент Швейцарії однозначно відкидав пряму військову підтримку України і непряму теж.

Але тепер парламентський Комітет з питань безпеки Національної ради (великої палати парламенту) рекомендував офіційно вивести з експлуатації 25 танків «Леопард» і продати їх назад до Німеччини компанії-виробнику «Рейнметалл».

Про це пише швейцарське видання SWI, передає Інше ТВ.

Зараз у Швейцарії на тривалому зберіганні перебувають 96 законсервованих танків типу «Леопард», які були колись на озброєнні ЗС Конфедерації. Окремі з них погоджено вивести з експлуатації. Таким є рішення, ухвалене на тижні комітетом Національної ради з безпеки: 17 голосів «за», 7 – «проти», один парламентар утримався. «Комітет, обговорюючи текст чергового щорічного «Армійського послання» уряду, вирішив, що ми виведемо з експлуатації 25 танків “Леопард”», – зазначила телеканалу SRF член Комітету Майя Рінікер.

«Швейцарія більше не потребує цих танків. Якщо ми можемо якось опосередковано допомогти Україні таким чином, то я вважаю, що ми повинні зробити це. Ми також зобов’язані зробити свій внесок у зміцнення архітектури безпеки Європи», – додала Майя Рінікер.

У заяві Комітету з безпеки наголошується, що таке рішення стало б для Швейцарії способом визнати привселюдно: у зв’язку з військовою агресією Росії проти України ситуація з безпекою в Європі ще більше погіршилася.

Таким чином, ці танки можуть бути тепер реекспортовані до Німеччини їх виробнику. А Берлін міг би використати ці машини для заповнення прогалин у парку власного транспорту, що утворилися внаслідок передачі Україні німецьких танків. Більшість членів Комітету наголосили, що виведення з експлуатації та подальший їх продаж не ускладнили б забезпечення оснащення швейцарських механізованих частин і підрозділів, а також не стали б перешкодою на шляху перенавчання військовослужбовців.

Проти цього рішення виступила лише одна права Швейцарська народна партія (SVP). «Сьогодні у Швейцарії немає якоїсь актуальної оборонної стратегії, – вказав депутат від цієї політсили Давид Цубербюлер. – Ми не знаємо достеменно, який вигляд матиме армія найближчого майбутнього. Тому рішення просто взяти і віддати ці танки за кордон ухвалювати не можна». Так чи інакше, 25 із 96 списаних танків Leopard Збройних сил Швейцарії тепер офіційно та остаточно виведені з експлуатації.

Ця зміна статусу є необхідною передумовою для їхнього реекспорту до Німеччини. Таким чином, Швейцарія вперше за рік війни надасть Україні непряму військову підтримку. «Дійсно, наша країна також може зробити тут свій внесок», – каже Майя Рінікер.

Попри те, що рішення зняти танки з експлуатації в Комітеті було абсолютно однозначним, його формально мають схвалити обидві палати парламенту, Національна рада і Рада кантонів.

Як повідомляло Інше ТВ, Країни НАТО мають намір передати Україні два батальйони з німецькими танками Leopard 2, а також чотири батальйони з Leopard 1



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube