Листи-бомби в Іспанії, від одної з яких постраждав працівник українського посольства, розсилав “Російський імперський рух”


18:4923.01.2023

Американські та європейські офіційні особи вважають, що нещодавною кампанією з розсилки листів в Іспанії, головними цілями якої були прем’єр-міністр, міністр оборони та іноземні дипломати, керували офіцери російської військової розвідки, виконувала їхні вказівки бойова група білих расистів, що базується в Росії.

Про це пише The New York Times.

Іспанські та іноземні слідчі з’ясовують, хто відправив шість бомб з листами наприкінці листопада і на початку грудня на об’єкти переважно в Мадриді, включаючи офіційну резиденцію прем’єр-міністра Педро Санчеса, яка також слугує його офісом, американське та українське посольства, а також міністерство оборони. Внаслідок нападів, які американські офіційні особи вважають терористичними, ніхто не загинув. Співробітник посольства України отримав поранення, коли вибухнув один з пакунків.

Слідчі в останні тижні зосередилися на “Російському імперському русі”, радикальній групі, яка має членів і прихильників по всій Європі і центри підготовки військового типу в Санкт-Петербурзі, повідомили офіційні особи. Вони додали, що ця група, яку Державний департамент США визнав глобальною терористичною організацією, ймовірно, має зв’язки з російськими спецслужбами. Важливі члени угруповання перебували в Іспанії, і тамтешня поліція відстежила його зв’язки з ультраправими іспанськими організаціями.

Американські офіційні особи стверджують, що російські офіцери, які керували кампанією, мали намір застати європейські уряди зненацька і, можливо, випробовують маріонеткові групи на випадок, якщо Москва вирішить піти на ескалацію конфлікту.

Очевидною метою акції було показати, що Росія та її маріонетки можуть здійснити терористичні напади по всій Європі, в тому числі в столицях країн-членів НАТО, які допомагають захищати Україну від російського вторгнення, заявили американські чиновники, які говорили на умовах анонімності через делікатність цього розслідування. Іспанія є членом альянсу і надає Україні військову та гуманітарну допомогу, а також дипломатичну підтримку.

Одна з бомб у листах була надіслана на завод Instalaza в Сарагосі, на північному сході Іспанії, який виробляє гранатомети, що Іспанія передає Україні, а інша – на авіабазу Торрехон-де-Ардос під Мадридом.

За словами офіційних осіб США і союзників, немає жодних ознак того, що Москва готова до широкомасштабних таємних атак або саботажу в Європі, які, на думку російських чиновників, можуть спровокувати відповідь НАТО і, потенційно, дорогий ширший конфлікт. З цієї ж причини президент Росії Владімір Путін і його генералітет не віддали наказ про напад на країну НАТО звичайними озброєннями.

Розрахунок Путіна на терористичні атаки може змінитися, якщо Росія продовжуватиме зазнавати серйозних невдач в Україні, кажуть американські чиновники. Путін надав своїй військовій розвідці широкі можливості для розробки і проведення таємних операцій в Європі, але ступінь участі Кремля в операції з листами-бомбами незрозуміла, кажуть вони.

“Це схоже на попереджувальний постріл”, – сказав Натан Сейлз, координатор Державного департаменту з питань боротьби з тероризмом в адміністрації Трампа, коли “Російський імперський рух” був визнаний терористичною організацією. “Росія посилає сигнал, що вона готова використовувати терористичних маріонеток для атак в тилових районах Заходу”.

Російські офіцери, які стоять за вибухами, працюють на Головне розвідувальне управління (ГРУ), одне з найбільш агресивних розвідувальних угруповань Москви, заявляють американські офіційні особи. В останні роки ця група безкарно здійснювала сміливі та смертоносні таємні операції.

Американські чиновники підозрюють, що російські офіцери, причетні до теракту в Іспанії, входять до складу 161-го Центру підготовки спеціалістів спеціального призначення, в штаб-квартирі якого на сході Москви, серед інших груп, дислокується підрозділ 29155, кажуть американські чиновники.

Іспанські слідчі ідентифікували “осіб, що становлять інтерес”, які, на їхню думку, були причетні до нападів, заявив один високопоставлений американський чиновник.

Прес-секретар посольства Іспанії у Вашингтоні відмовилася від коментарів, пославшись на те, що розслідування триває.

Фіона Хілл, старший директор з питань Європи та Росії в Раді національної безпеки Білого дому в адміністрації Трампа, сказала, що не було б дивним, якби ГРУ дало вказівку Російському імперському руху здійснити ці напади.

“Більшість таких організацій, звичайно, пов’язані з російською розвідкою, або з ГРУ, або з ФСБ, – сказала вона, маючи на увазі також Федеральну службу безпеки, внутрішню розвідувальну службу Росії. “Часто вони є лише прикриттям для розвідувальної діяльності”.

Агенти розвідки використовують ці групи, щоб посіяти плутанину і створити “неправдоподібне заперечення”, додала вона.

Американські та британські розвідники співпрацюють з іспанською національною поліцією та контррозвідкою у розслідуванні. Їхні підозри щодо “Російського імперського руху” та G.R.U. об’єдналися наприкінці минулого року, невдовзі після того, як були знайдені бомби, кажуть американські офіційні особи.

Радикальне угруповання лише частково пов’язане з російським урядом. Керівництво руху критикує некомпетентність російського керівництва у війні в Україні і звинувачує Путіна в корупції. Однак, оскільки група поділяє цілі Москви з підриву західних урядів і сіяння хаосу в Європі, російська розвідка змогла вплинути на її діяльність, як стверджують американські чиновники.

Можливість використовувати Російський імперський рух як певну маріонеткову силу є корисною для російської розвідки, зокрема тому, що це ускладнює для країн-суперників приписування дій російському уряду.

У квітні 2020 року Державний департамент США оголосив цю групу та її лідерів світовими терористами, що стало першим випадком, коли такий ярлик було застосовано до групи білих супрематистів.

“R.I.M. проводить воєнізовану підготовку білих расистів і неонацистів у Європі та активно працює над тим, щоб згуртувати ці типи груп у спільний фронт проти їхніх уявних ворогів”, – йдеться в повідомленні Держдепартаменту про включення до списку.

Департамент заявив, що угруповання має два тренувальні центри в Санкт-Петербурзі, які “ймовірно, використовуються для штурмових дій у лісі та місті, навчання тактичній зброї та рукопашному бою”.

Лідерами, визначеними Держдепом, були Станіслав Анатолійович Воробйов, який заснував групу в Санкт-Петербурзі в 2002 році; Денис Валіуллович Гарієв, лідер її воєнізованого підрозділу, Російського імператорського легіону; і Микола Миколайович Трущалов, організатор діяльності групи за кордоном.

У відомстві заявили, що двоє шведів, які вчинили серію вибухів у Гетеборзі, Швеція, у 2016 році, пройшли курс підготовки, організований російським угрупованням. Зловмисники, які були визнані винними в суді, націлилися на притулок для біженців, притулок для шукачів притулку і кафе.

Центр міжнародної безпеки і співробітництва Стенфордського університету описує Російський імперський рух як “біло-расистський, монархічний, ультранаціоналістичний, проросійський православний і антисемітський”. За його словами, група виступає за відновлення царського правління в Росії і підтримує зв’язки з неонацистськими і біло-расистськими групами в США і Європі.

Американські та європейські посадовці з питань безпеки протягом більшої частини останнього десятиліття відчували зростаюче занепокоєння щодо груп білого расизму з транснаціональними зв’язками. Наприклад, у 2019 році австралієць, який убив 51 людину в двох мечетях у Крайстчерчі, Нова Зеландія, опублікував в Інтернеті маніфест перед різаниною, в якому говорилося, що він черпав натхнення з терористичних атак білих екстремістів у Європі та США.

У зв’язку з нещодавніми листами-бомбами американські спецслужби і контртерористичні органи посилили свою увагу до Російського імперського руху, в тому числі оновили списки терористів, щоб позначити підозрюваних лідерів групи або її членів, заявили американські офіційні особи.

В останні роки агенти російських спецслужб привертають все більше уваги з боку контррозвідки і поліцейських департаментів, оскільки вони проводять все більш нахабні операції, особливо в Європі.

У 2018 році вони намагалися вбити Сергія Скрипаля, колишнього офіцера ГРУ, завербованого Британією як шпигуна, отруївши його та його доньку в їхній резиденції в Англії; ці двоє ледь вижили, але британка померла. За даними європейських розвідок, російські агенти також здійснили вибухи і замахи на вбивство в Чехії та Болгарії, а також намагалися здійснити державний переворот у Чорногорії.

Ця ж елітна група, що діє в Європі, підрозділ 29155, діяла в Афганістані і пропонувала винагороду бойовикам, пов’язаним з Талібаном, за вбивство американських і коаліційних військ.

Нагадаємо, раніше стало відомо, звідки в Іспанії розсилали листи з вибухівкою



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube