Пригожин тролить колишнього вагнерівця, що втік до Норвегії, адвокат втікача обіцяє сенсацію


19:4717.01.2023

Як уже повідомляло ІншеТВ, командир “Групи Вагнера”, який раніше розповів про звірства пригожинців і розстріли полонених, зміг втекти до Норвегії

Андрій Медведєв наразі перебуває під вартою в районі Осло, а згодом має намір поділитися інформацією про воєнні злочини «вагнерівців», про це заявив його адвокат Бріньюльф Ріснес, повідомляє ВВС.

26-річний Андрій Медведєв минулої п’ятниці перетнув кордон з Норвегією, де його і затримали прикордонники.

Ріснес сказав, що його клієнт залишив “вагнерівців” після того, як став свідком воєнних злочинів в Україні.

“Прикордонна служба Норвегії підтвердила ВВС, що росіянина затримали саме після перетину кордону країни з Росією, але повідомила, що не може давати подальші коментарі з “міркувань безпеки та конфіденційності”.

Російська правозахисна група Gulagu.net, яка допомогла Медведєву виїхати з Росії, підтвердила його особу. Вважають, що його втеча стала першим відомим випадком втечі когось із “вагнерівців” на Захід.

Засновник Gulagu.net Володимир Осєчкін розповів BBC, що Медведєв приєднався до воєнізованого формування в липні 2022 року за чотиримісячним контрактом, але дезертував після того, як став свідком безлічі порушень прав людини та воєнних злочинів під час служби в Україні.

Він сказав, що Медведєв є колишнім солдатом російської армії, який згодом у 2017-2018 роках відсидів у в’язниці, перш ніж приєднатися до ПВК “Вагнер”.

За словами Осєчкіна, його призначили командувати дивізією “Вагнера” в Україні, куди група найманців щотижня постачала йому близько 30-40 солдатів.

Він додав, що, на його думку, Медведєв узяв із собою до Норвегії певні докази воєнних злочинів і має намір поділитися своєю інформацією з групами, які розслідують воєнні злочини.

У відповідь засновник ПВК “Вагнера” Євген Пригожин висміяв ці звинувачення.

У пресрелізі однієї зі своїх компаній Пригожин зробив саркастичну заяву, у якій зазначив, що Медведєв служив у неіснуючому норвезькому підрозділі “вагнерівців” під назвою “Нідхьогг”, бо мав норвезьке громадянство.

Пригожин також звинуватив його в “жорстокому поводженні з ув’язненими” і назвав свого колишнього співробітника “дуже небезпечним”. Адвокат Ріснес сказав BBC, що заяви лідера “вагнерівців” не відповідають дійсності.

Офіційні особи Великої Британії вважають, що “Вагнер” – це близько 10% російських сил в Україні, й група відіграла значну роль у битві за Соледар.

Тисячі “вагнерівців” набрали з російських в’язниць. Пригожин, який сам мав судимість, пообіцяв “призовникам” свободу в обмін на шість місяців служби в Україні.

До вторгнення в Україну ПВК мала лише кілька тисяч найманців. Вважають, що більшість із них були досвідченими колишніми солдатами, включно з російськими елітними полками та спецназом.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube