Десять трендів, за якими слід стежити в наступному році


08:0203.01.2023

У 2023 році світу доведеться перебувати в епіцентрі непередбачуваності, оскільки на геополітику і безпеку у світі впливатимуть війна Росії проти України, боротьба з інфляцією і рецесією в національних економіках, складнощі на енергетичних ринках і невизначений постпандемічний шлях Китаю.

Про це пише The Economist.

Два роки пандемія була силою, що формувала найближче майбутнє. Зараз головним рушієм є війна в Україні.

У найближчі місяці світу доведеться боротися з непередбачуваністю щодо впливу конфлікту на геополітику та безпеку; боротьбою за контроль над інфляцією; хаосом на енергетичних ринках; і невизначеним постпандемічним шляхом Китаю. Що ще більше ускладнює ситуацію, всі ці речі тісно пов’язані, як ряд шестерень, що зчеплені між собою. Ось десять тем і тенденцій, за якими слід стежити в наступному році.

Вся увага на Україну. Ціни на енергоносії, інфляція, процентні ставки, економічне зростання, дефіцит продовольства – все залежить від того, як розвиватиметься конфлікт у найближчі місяці. Швидкий прогрес України може загрожувати Володимиру Путіну, але найбільш вірогідним результатом виглядає затяжна патова ситуація. Росія намагатиметься затягнути конфлікт, сподіваючись, що дефіцит енергоносіїв та політичні зміни в Америці підірвуть підтримку України з боку Заходу.

Насувається рецесія. Основні економіки увійдуть в рецесію, оскільки центральні банки підвищать процентні ставки, щоб придушити інфляцію, яка є наслідком пандемії, оскільки розпалюється високими цінами на енергоносії. Рецесія в Америці повинна бути відносно м’якою; рецесія в Європі буде більш жорстокою. Біль буде глобальним, оскільки сильний долар завдає шкоди бідним країнам, які вже постраждали від стрімкого зростання цін на продукти харчування.

Кліматичний промінь надії. Оскільки країни поспішають забезпечити свої енергетичні ресурси, вони повертаються до брудного викопного палива. Але в середньостроковій перспективі війна прискорить перехід на відновлювані джерела енергії як більш безпечну альтернативу вуглеводням, що постачаються автократами. Окрім вітрової та сонячної енергетики, виграють також ядерна та воднева.

Пік Китаю в народонаселенні. Десь у квітні населення Китаю випередить населення Індії і становитиме близько 1,43 млрд. осіб. Оскільки населення Китаю скорочується, а його економіка стикається зі зустрічними вітрами, очікується багато дискусій про те, чи досяг Китай свого піку. Повільніше зростання означає, що його економіка може ніколи не перевершити американську за розміром.

Розділена Америка. Хоча республіканці показали гірший результат, ніж очікувалося, на проміжних виборах, соціальні та культурні розбіжності щодо абортів, зброї та інших гострих питань продовжують розширюватися після низки суперечливих рішень Верховного суду. Офіційний вступ Дональда Трампа у президентські перегони 2024 року піділлє масла у вогонь.

Гарячі точки, за якими слід стежити. Інтенсивна увага до війни в Україні підвищує ризик виникнення конфліктів в інших регіонах. Поки Росія відволікається, конфлікти спалахують у неї на задньому дворі. Китай може вирішити, що ніколи не буде кращого часу, щоб зробити крок на Тайвань. Індійсько-китайська напруженість може спалахнути в Гімалаях. А чи не спробує Туреччина загарбати грецький острів в Егейському морі?

Зміна альянсів. На тлі геополітичних зрушень альянси реагують на них. нато, відроджений війною в Україні, вітатиме двох нових членів. Чи приєднається Саудівська Аравія до Абрахамських угод, блоку, що формується? Серед інших угруповань, що набувають все більшого значення, – “четвірка” і “аукус” (два очолювані американцями клуби, покликані протистояти піднесенню Китаю), а також i2u2 – не рок-гурт, а форум зі сталого розвитку, що об’єднує Індію, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати і Сполучені Штати Америки.

Реваншистський туризм. Отримуй, ковід! Оскільки мандрівники беруть участь у пост-локалізаційному “реваншистському” туризмі, витрати мандрівників майже повернуться до рівня 2019 року в 1,4 трлн доларів, але лише тому, що інфляція підштовхнула ціни вгору. Фактична кількість міжнародних туристичних поїздок, яка становитиме 1,6 млрд, все ще буде нижчою за допандемічний рівень 1,8 млрд у 2019 році. Ділові поїздки залишатимуться слабкими, оскільки компанії скорочуватимуть витрати.

Перевірка метареальності. Чи приживеться ідея роботи та ігор у віртуальних світах за межами відеоігор? 2023 рік дасть деякі відповіді, коли Apple випустить свою першу гарнітуру, а Meta вирішить, чи варто змінювати свою стратегію, оскільки ціна її акцій падає. Тим часом, менш складною і більш корисною зміною може стати поява “ключів-паролів”, які замінять паролі.

Новий рік, новий жаргон. Ніколи не чули про паскей? Не бійтеся! Криптовалюти – це вже не круто, а пост-квантова криптографія – це гаряче; але чи можете ви визначити заморожений конфлікт або синтетичне паливо? Ми розберемося з цим питанням.

У ретроспективі пандемія ознаменувала кінець періоду відносної стабільності та передбачуваності в геополітиці та економіці. Сьогоднішній світ набагато нестабільніший, його розхитують перипетії суперництва великих держав, афтершоки пандемії, економічні потрясіння, екстремальні погодні умови, стрімкі соціальні та технологічні зміни. Непередбачуваність – це нова норма. Від неї нікуди не дітися. Але ми сподіваємося, що читання “Світ попереду 2023” допоможе вам з упевненістю зустріти цю нову реальність.

Нагадаємо: «Зараз Україна – це точка, в якій усе сконцентровано» – міжнародний редактор “The Economist” Аркадій Островський



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube